29 Kasım 2011 Salı

Erdoğan Aksu/BABAM VE KIZIM; `MUTLU BAYRAMLAR`

Erdoğan Aksu
 
BABAM VE KIZIM; `MUTLU BAYRAMLAR`
Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Bayramlar cakisti. Bu yil cifte bayram var, isteyen istedigini kutlar veya bayram benim neyime deyip uzayan molayi tatile cevirir. Babamin olmadigi ilk bayram benim icin. Ama ne guzel tesadufdur ki tam babama yakisan ulusalcilikta ve maneviyatta. Ikisi bir arada, duble bayram, cifte sevinc. Her ne kadar ulke disinda isem de babamla beraberim sanki su yaman ellerde, Internasyonalizm de bulustuk yine.

BABAM VE KIZIM; "MUTLU BAYRAMLAR"
Bayramlar cakisti. Bu yil cifte bayram var, isteyen istedigini kutlar veya bayram benim neyime deyip uzayan molayi tatile cevirir. Babamin olmadigi ilk bayram benim icin. Ama ne guzel tesadufdur ki tam babama yakisan ulusalcilikta ve maneviyatta. Ikisi bir arada, duble bayram, cifte sevinc. Her ne kadar ulke disinda isem de babamla beraberim sanki su yaman ellerde, Internasyonalizm de bulustuk yine. Zafer ve ramazan Bayramlarimiz kutlu olsun can babam...
Baba, Buyuk taarruz ve pesinden gelen Büyük Zaferin 89. kez kutlanmasiyla ramazan bayrami denk dustu bu yil. 26 Ağustos 1922`de başlayıp, 30 agustosta sona eren Büyük Taarruz`un bayram olarak hakkinca kutlanmasi son yillarda unutulmus gibiydi. Veya bayram statusunda benimsenmeyecegi gibi anlayislar ortalikta ucusuyordu. Korkmayasin;  Beklenen olmadi...
Başkomutanlık Meydan Muharebesi`nin 90 yil oncesinde verdigi mesaj neyazik ki horlanir bir armada olarak ruyalara giriyordu. Topyekun emperyalizme karsi verilen bu kurtulus mucadelesinin sembolu zafer, bizzat emperyal zihniyetlerin yönettiriminde az kalsin `30 Agustos da neymis canima` dayandiriliyordu. Dumlupınar tam kuruyacakken, billurlasti, cagladi. Yokluklar içinde emperyalist işgalcileri Anadolu`dan söküp atanlarin kemikleri tam sizlayacakken, Cephelerde sungu takarak canları pahasına `ileri, daha ileri` atilanlara, bu cennet toprakları bize sunan sehitlere minnet, saygı ve selam durusu aklandi. Zafer Bayramı kutlanisi ramazanla birlikte bereketlendi.
Hiclikten dogan bu ulkenin insanlari emanete aldirmadan cekisse de, bayramlar cekismedi, canim babam. Ulusal degerler ve manevi-dini degerler erimesi gereken ayni potada harmanlandi ve icimizi ferahlatti. Insan disaridan bakinca ozel gunlerin onem ve anlamini daha iyi goruyor ve anliyormus gercekten. Muharebeden sonra gecen doksan yilin kirk yilini cok yakindan yasamis ve gozlemlemis bir anti-emperyalist olarak bu cifte deger canima degdi vesselam.
Bayramlar cakisti akillarda da bir simsek cakti sanki: "Tam bagimsiz Turkiye". Ulkenin ilaci  bu, yesil recetelere ihtiyac yok fazladan. Zafer mi ramazan bayramini getirdi, ramazan mi zaferi denilirse elbette zafer. Baskomutan, baskomutanlik muharebesini kazanmayaydi biraz zor kutlardik doksan yila yayilan ramazan bayramlarini. Kurbanliklari olurduk emperyalizmin-emperyalistlerin "kuzu bayramlarinda", mazallah.
Canim kizim, Ah nerede o eski bayramlar, kalmadi çocukluğumuzun bayramları deyip ic cekistirmelere hic gerek yok. Seni bayram guzellemelerine bu bicim asla yakinlastirmayacagim. Cunku nostaljik algilanmalara ve yanilmalara artik hiç paye verilmemeli. Eski bayramlar güzeldi guzel olmasina ama bu gunu yasamak ve bayramlari yasatmak daha guzel ve bir okadar anlamli, denizim. Çünkü biz de büyüduk. Buyudukce guzellestirmek boynumuza borc kesesi olarak asili. Bize bu degerli mirasi birakmislara, atalarimiza, babalarimiza diyet borcumuz var. En azindan sana karsi,  kizima karşı sorumluluklarim var. Denizin bambaşka dunyalara ve anlayıslara yelken acmamasi icin, Bayramlarimiz kutlu olsun canim kizim.
Oruc tutup bayram esenligine kavusan her birey bu bayramda: Büyük taarruzun ve 30 Agustosun; Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı 9 Eylul de sonlandiran bir zafer oldugunu, Ulusal kurtuluş hareketlerine, tüm mazlum uluslara ve ucuncu dunyaya örnek bir destan oldugunu ani defterlerine kaydetsinler.
Anadolu’nun işgalden kurtulusunun parolasidir bu zafer. Pusulasi sasmislarin ise urktugu bir dirilis. Bu kullerinden varolus eylemselligini yarinlara tasimak birincil gorevimiz denizim. Benim ani defterimde sunlar yazili bu bayram:
"Canim babam ellerindan opmek ve bayramlasmak isterdim, ama yoksun. Canim kizim gozlerinden opuyorum ve cifte bayramini kutluyorum, iyi ki varsin.. Herkese mutlu bayramlar..."
31.08.2011

Bu Yazı 483 Kez Okunmuş

Hiç yorum yok: