Dersaadet`te bekleyiş...
27-09-2010 / 22:06
Saadet Partisi ve Erbakan Hoca sayesinde Türkiye‘de bir ilk yaşanacak. Siyasi literatürümüze, kayyumla genel kongreye giden ilk parti olarak geçecekler. Mahkemece atanan kayyum üçlüsü, SP’ yi bir ay içinde olağanüstü genel kurula taşıyacak, genel başkan, genel idare kurulu ve yüksek disiplin kurulu seçilecek.
Dersaadet`te bekleyiş...
Saadet Partisi ve Erbakan Hoca sayesinde Türkiye‘de bir ilk yaşanacak. Siyasi literatürümüze, kayyumla genel kongreye giden ilk parti olarak geçecekler. Mahkemece atanan kayyum üçlüsü, SP’ yi bir ay içinde olağanüstü genel kurula taşıyacak, genel başkan, genel idare kurulu ve yüksek disiplin kurulu seçilecek.
Geçmişte dört kez kapatılan SP ve türevleri, bu kez kendi kendilerine beşinci kapanmanın eşiğine geldiler. Ancak deneyimli milli görüş duayenleri bu açmazı da aşacaklardır.
Geriye dönersek; temmuzdaki kongre ile başlayan Erbakan-Kurtulmuş kavgası, karşılıklı hırs ve inatlaşma, SP’yi bölünme noktasına getirdi. Referandum öncesi anketlerde, %2,5 ten % 5,5 e çıkan oy oranları bile bu parçalanışı önleyemedi. Numan Hocaya tahammülsüzlüğü yok etmedi. Zaten gözlemlediğimiz kadarıyla, her şeye rağmen ilçelerden-ile ve genel merkeze kadar iki parçalı, iki başlı bir yapı oluşmuştu.
Balgat’ tan yönetilenlerle, Kurtulmuş yanlıları ramazan ayındaki İstanbul İl İftarı’ nda son kozlarını paylaşmışlardı. Yaşanan milli görüş açısından büyük bir ayıp ve trajediydi. Ancak en büyük ayıp Pakistan Büyükelçisi’ ne yapılmıştı. Elçiye isabet eden çatal-kaşıklarla, tuzlukların özrü olamazdı. Oysa ki; garip büyükelçi ülkesinde yaşanan sel felaketini anlatacaktı ve yardım talebinde bulunacaktı.
SP’ nin Numan Kurtulmuş genel başkanlığında geleneksel milli görüş çizgisine entegre edilmiş projelerle, güncel ve moda söylemlerle dişe dokunur bir çıkış yakaladığı gerçeğini kimse inkar edemez. Ancak bu kökten gelişimle gelen oransal artış bile Balgat’ ı ve kurmaylarını mutlu edemedi. Çünkü onlar daha 11 Temmuz Kongresi bitmeden Kurtulmuş’ un ipini çekmişlerdi. Bize göre Numan Kurtulmuş biraz acele etti galiba. Koltuğunu bırakmayıp 310 oyla seçildiğini göz ardı ederek, statükoya direnebileceğini sandı. Bu yanılgısı hem onun hem de SP’ nin sonunu hazırlamasa da Türk siyaset tarihine şık düşmeyen bir gerçek olarak işlendi.
Kongreye katılan 1250 delegenin 310’unun oyunu alarak ancak 3. turda seçilebildiğini birileri ona anımsatmalıydı. Çünkü, Erbakan Hocanın partileri tek adayla girilen ve delegelerin tamamının oyunu alan genel kongrelere alışıktı. Asıl önemli nokta ise hocasının yakınlarını ve kurmaylarını “Habersizim” diye geçiştirerek, çıkan ikinci bir listede yok saymasıydı. Balgat’ ın hocası o an düğmeye basmıştı ve bir bir imzalar toplandı.
Hemen kongre sonrası 650 delege imzasıyla olağanüstü kongre talebini de reddetti Numan Hoca. Kongre için 240 delege imzasının yeterli olabildiğini görmezden geldi. Ve dava açıldı. Açılan davada CHP’ li Önder Sav’ında yol göstericiliği bir muamma olarak gündeme düştü. Mahkeme kayyum artı olağanüstü kongre olarak kararını verdi.
Evet. Türkiye’ de her açıdan SP sayesinde ilkler sahneye koyulacak. Bize göre büyük bir olasılıkla Numan Hoca aday olmayacak, olsa dahi Erbakan Hocanın işaret buyuracağı bir zat kongreyi kazanacak. Ayrıca beklendiği gibi büyük kopmalar olmaz. Kopsalar da yerleri şimdiden hazır gibi. Söylentilere göre Kurtulmuş başka bir parti kurabilir veya AKP’ ye de geçebilir. Bizce siyaseti bırakır veya bir süreliğine tatile çıkar. Bu durum gerçekleşirse siyasi arena çok şey mi kaybeder diye sorulursa, evet kaybeder. Nitelikli ve güvenilir bir lider görüntüsü çizen Kurtulmuş, partisini partisi de liderini kaybeder. Kazanan ise AKP olur. Basının iteklemesiyle AKP’ ye geçse de geçmese de SP oylarında dalgalanma olur.
saygılarımla ERDOĞAN AKSU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder