1 Kasım 2011 Salı

ESENLER’DE BİR HALK GÜNÜ



Erdoğan Aksu  
 
ESENLER`DE BİR HALK GÜNÜ
 
 
Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Belediyelerin öteden beri yerel yönetimde katılımcılığı sağlıyor görüntüsü vermek ve halkla ortak çözüm paydasında buluşulduğunu hissettirmek amaçlı halk günü toplantıları yaptığını biliyorduk. Ancak bu yaşımıza ne bir sorunumuzu nakletmek ve halletmek maksatlı nede bu toplantılarda ne konuşulur ne yapılır öğrenelim amaçlı belediyeden içeri adım atmamıştık.
 
 
 


ESENLER’DE BİR HALK GÜNÜ

Belediyelerin öteden beri yerel yönetimde katılımcılığı sağlıyor görüntüsü vermek ve halkla ortak çözüm paydasında buluşulduğunu hissettirmek amaçlı halk günü toplantıları yaptığını biliyorduk. Ancak bu yaşımıza ne bir sorunumuzu nakletmek ve halletmek maksatlı nede bu toplantılarda ne konuşulur ne yapılır öğrenelim amaçlı belediyeden içeri adım atmamıştık.

Van ve Erciş’teki deprem mağdurlarına İstanbul belediyelerinin yardım seferberliğini görünce ve özellikle Esenler Belediyesinin katkılarını yakından gözlemleyince bir acaba doğdu içimize. Acaba tüm bu belediyeler kendi vatandaşlarına yardımda nasıl bir duruş sergiliyorlar diye. Hiç aklımızda yokken Esenler belediye yardım çadırında ‘gazeteciyiz’ deyip çalışmaları izlerken, kucağında derinden öksüren bebesiyle gelen bir hanım bizim belediye halk gününe gitmemize vesile oldu. Görevli biraz çekinerek bize; hanımı belediye başkanının gönderdiğini, hanımın halk gününde belediye başkanından yardım talebinde bulunduğunu ifade etti.     

Böylece Bu Çarşamba Esenler Belediyesinin halk gününe ilk defa katıldık.

Halktan kişilerin, kişisel istek ve taleplerini belediyeden beklentilerini doğrudan Belediye Başkanına ilettiği ve karşılığını bir biçimiyle aldığı bir tablo ile karşılaştık. Gerçi oturum şekli, vatandaşları podyuma sevk ediş bize biraz sistemsiz ve yanlış geldi ama dağarcığımızda başkaca örnek teşkil edecek bir halk günü katılımcılığı olmadığından yorumsuz kaldık. Gelenlerin ise sistemi bildikleri veya anında adapte oldukları inancına sahip olduk. Bu görüşmeler yine ayni sırayla makamda gerçekleştirilse belki de daha uygun olacağı kanısına sahip olduk.  

Makamda olursa doğrudan iletişim kurmak ve sorunlara hızlı çözüm üretmek anlamında daha olumlu neticeler alınabilir belki. Örneğin biz bile bir derdimiz olsa başkana o ortamda anlatmakta zorlanabiliriz. Herkes herkesin problemine tanık oluyor ve ister istemez dinliyor. Şeffaflık nedeniyle böyle bir oturum şekli uygulanıyor olsa da yüzün kızardığı durumlar olabilir. Ayrıca halktan bireylerde belediye başkanı makamını ömürlerinde bir kere olsun görmüş olurlar böylece.
Sorduk sorguladık, internet üzerinden de belediyelerin düzenlediği halk günleri hakkında bilgi topladık. Üç aşağı beş yukarı ayni yöntemlerle yapılıyor bu toplantılar. Her konuda talepler direkt Başkana iletiliyor. Başkan da Başkan yardımcıları ve tüm birim müdürlerinin hazır bulunduğu toplantıda talepleri ilgili müdürlüklere havale ediyor. Veya hemen çözülebilecek olanları kendi çözüyor. Ancak biz bu Çarşamba bir başkan yardımcısı göremedik halk gününde. Belki de başkan her soruna kendi kanalıyla çözüm üretmek istiyor olabilir, eğer öyleyse saygıyla karşılamak lazım. Biz de olsak aynini yaparız.

Her işin bir kaydı kuydu vardır mutlaka. Ama görüşmelerde istek-talep takip formları olsa,  ayrıca sonuçlandırma form ve tutanakları olsa geleceğe ışık tutacak bir istatistiki veri alınması da sağlanabilir düşüncesine sahip olduk. Anında yerine getirilenlerin dışında kalan arzular, bu form desteğiyle zaman kaybını da ortadan kaldırabilir ayrıca. İleride bu formlar dosyalanarak işleyişin doğruluğu ve gerekliliği yönünde kanıt da oluşturur.
Kendisine iletilen sorunları Başkanın not aldığını da gördük. Çözülebilirlik katsayısı düşük sorunlar için telefonla aramalar da yaptı. Halk Gününe katılımının az olduğuna şahit olduk. Ve pek verimli geçtiğini belki de bizim şansımıza göremesek de hiç yoktan hiç yapılmamasından iyidir inancı hasıl oldu bizde. Bireysel beklentilerin çok öne çıktığı çıktığı, çıkarıldığı bir günü yaşadık.

Bina güçlendirme, cephe kaplanması, işsizlik, işe yerleştirme, vergi dairesine borç, hacizle karşı karşıya kalmışlık, çıkmaz sokak mağduriyeti, çatı katı veya sıfır çatı yapma, kira ve kira depozitosunu karşılayamama, faturalarını ödeyememe, bodrum dairesine dıştan kapı açma istemi, su baskınında mağdur olma, kanalizasyonun tıkanması, ekonomik yetersizlikten boşanma aşamasına gelmişlik, kaldırım işgali, Arsasındaki problem yüzünden bina yapamama-binasını yenileyememe, riskli binada yaşamaya mahkumluk, cami kubbesine kurşun gibi çoğaltılabilecek münferit ve müşterek sorunlarla yüzleşti belediye başkanı. Kimine uçak bileti aldırdı, kimine nakdi yardım yaptırdı ve yaptı. Kimi sorunları ilgili birimlere sevk etti. Gidip görmekte fayda var.

Velhasıl Esenler zor bir ilçe. İnsanlarımız mağdur ve çaresiz. Belediyenin kapıları da şimdilik açık.

28.10.2011

Hiç yorum yok: