29 Kasım 2011 Salı

BATAN GEMİNİN MALLARI

Erdoğan Aksu  
 
BATAN GEMİNİN MALLARI
 
 
Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Yenidünya düzeni görüldüğü üzere fos çıktı. On yıl dayanabildi sadece. Küreselleşme denilen ekonomik ucubelik ve ucubecilik ABD`de son yaşananlarla dünyanın üstüne kara bulutlar saldı. En son Kaddafi`yi de hallettiler. Bizim başımızda terör belası durmak-bitmek bilmiyor. Şimdide sınır ötesi harekat. Dünyada nice siyasi çalkalanma gündemde. Dünya ateş topu olmuş büyük savaşın kıyıcığında geziniyor.


BATAN GEMİNİN MALLARI BU YAŞANANLAR...

Yenidünya düzeni görüldüğü üzere fos çıktı. On yıl dayanabildi sadece. Küreselleşme denilen ekonomik ucubelik ve ucubecilik ABD’de son yaşananlarla dünyanın üstüne kara bulutlar saldı. En son Kaddafi’yi de hallettiler. Bizim başımızda terör belası durmak-bitmek bilmiyor. Şimdide sınır ötesi harekat. Dünyada nice siyasi çalkalanma gündemde. Dünya ateş topu olmuş büyük savaşın kıyıcığında geziniyor.

“Şimdi ABD’nin başındaki belayı, sadece kredi notunun düşürülmesi diye lanse edip, iki not arasında oluşan fark önem arz etmez, zaten çokuluslu firmalar yatırım için nota değil işlerine bakarlar diyen ekonomist-yanlar çıkabilir. Dünya ticaretinde doların yerine hangi para var, zaten Çin ve Japonya’nın elinde diğer bölge ülkeleriyle beraber, 2,5 trilyonluk ABD hazine bonosu var. En güçlü yatırım kaynağı yine bu bonolar ve Uzakdoğu alımlarına devam eder, aradan ABD sıyrılır, yırtar deyip ABD’ye ve kapitalizme hala methiye düzen yorumcu-yanlar olabilir.

Ama bir gerçek var ki, bedavaya kurtaramaz. Birkaç ülkenin dünya coğrafyasından silinmesiyle ancak başa baş noktasına gelebilir. Toplumlara, halklara, ülkelere uyduruk yenilikçi-devrimci baharlar ihraç ederken kendi içinde bir korku imparatorluğu yaratan ABD bakalım kendi baharını görebilecek mi. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste hesabı küresel gücün en güçlü ayağı görülen barış simsarı ABD nal toplamaya başladı. Doğu bloğunu elbirliği ile yıktıklarında sevinçten deliren ABD ve yandaşlarının şimdi düştükleri bu durumlara kimler kurban edilecek bakacağız.

Kim ne der, neye inanır kendi sorunsalı. Evet, ABD’yi bir metal fırtına değil ama tersten vuran bir ekonomik fırtına teslim aldı. Kasırga tüm dünyayı saran sarsıcı boyutta. Şiddetine ülke dayanmaz.  Kapitolüne hiç uğramasa bile, acaba korkusu sarar dünyayı ve dengeler sarsılır. Yani yıllardır beceriksizce yönetilen ABD yüzünden dünyanın altı üstüne gelecek, içi dışına çıkacak, olan yine en garip, geri bıraktırılmış ülkelere ve ülkeciklere olacak. Sonra topla tüfekle de çözülemez haddeye varır mesele.

ABD çıkmazın eşiğinde kıvranmaya başlayınca, kriz; borsalar, bankalar, batan dev firmalar, düşürülen kredi notu derken iyice derinleşti ve genleşti. Genleşme en ücradaki garibin köyündeki iğne ipliğe dahi sirayet edecek sınır tanımazlıkta. Bir kırılma noktasıydı aslında ilk kriz furyası, ilk kriz dalgası. Peşinden daha irisinin ve ağırının geleceğini bilmeyen yoktu. Ama kapitalist-yanlar uyuttular dünyayı. İşlerine öyle geldiği için, işlerini düzeltmek için veya bu krize gereksinimleri olduğu için. Tınmadılar tıngırdatmadılar, yaprak kımıldatmadılar.

Aylar önce naçizane bu köşeden kapitalizm can çekişiyor battı batacak diye yazdığımızda; yok canım daha neler diyenler, dahasını da görecekler, ağlama moduna geçmeleri bile onları ve varlıklarını kurtarmaya yetmeyecek. İş ABD, AB, Arap baharı filan meselesi değil, Kapitalizm meselesi. Kapitalist sistemin çöküşü meselesi denildikçe gülenler, gül bahçelerini lalezarları nasıl bırakacaklar acaba. Modu kodu çok basit aslında, dedikodu değil, devasa gelişen ve oluşan sermayenin iç çekişmelerinin tezahürü bu sonuç. Bu ekonomik buhran aslında sistemin yere batmasının ayak sesleri, belki de kapitalizmin yükselişinin en üst sınırı ve son aşamasının getirdiği zorunlu bir pilotsuz, otomatik pilota bağlı iniş.

Marksist pencereden bakılmadan bile görülen manzara budur. Kapitalizmin son çırpınışlarını, iflas ettiğini, kapitalist-yanların son veda yemeğinde verdikleri pozları görmemek için bakar kör olmak lazım. Ya da göbekten bağlı kapitalist-yan olmak lazım. Ama yinede Marksist olmayanlarında ABD’ye ve kapitalizme geçmiş olsun deyip, uğurlayacakları günler yakındır.

Hiç kuşku duyulmasın ki gelecek günler kapitalizmin yerine uygulanacak alternatif modellerin konuşulacağı ve konuşulması gereken günler olarak tarihe geçecek.

Kapitalizm hiçbir zaman hiçbir sosyal devlet kuramadı ve kuramayacağı içinde batacak elbet. ABD hem kendi sonunu hem de sistemin sonunu hazırladı biçimsiz yersiz uygulamalarıyla. Aslında kapitalizmin tüm dünyadaki uygulamalarında, ülke örneklerinde kriz var. Ufak yara berelerle krizi aşan ise sola, sosyal demokratlara, sosyalistlere değer veren, arada iktidar fırsatı vermiş olan ülkeler olacaktır.

Ancak sosyalistler ve sosyal demokratlar sayesinde biraz daha ayakta kalır bu sistem. Hepsi o kadar. Çünkü acımasız vahşi kapitalizmi hiçbir ideolojiye,  okula gereksinmeden uygularsan kaçınılmaz son işte ABD gibi olur. Hiç umulmadık bir anda diz çökersin, çünkü para çökertir adamı ne denli kuvvetliysen de. Serbest rekabete dayalı, serbest piyasa ekonomisini uysun uymasın en acımasız şekliyle dünyaya paslarsan, o top gelir seni de yakar. Paspas olursun ekonomin felç olur, insanların evsiz sokak insanları olur bir çırpıda. İşte böyledir kapitalizm, böyledir kapitalist-yancılık. Kim olursan ol izin verildiği sürece hükümdarsın, bir bakmışsın dara düşmüşsün, dardasın, hükümlüsün.

Buradan solu, sosyal demokratları, sosyalistleri kaleye almayanlara duyurulur. Artık en büyük abi
ABD’ye ve kapitalizme bel bağlayıp günü gün edenlerin de rahatı kaçtı. Söyleyemeseler de senden benden iyi biliyorlar, büyük abi can derdine düştü. En büyük abi ABD ve kapitalizm neden çöküş döneminde, neden canının derdine düştü. Ne için, yok saydığı için. Yok sayarak, Kargadan başka kuş tanımadığı için. Artık göç zamanı.

Kıssadan hisse, Akılları başa devşirme zamanı. Teğet geçerse ne ala, eğer geçmeyecekse, yeni abi aramadan sağcısı, solcusu, futbolcusu çözüm için omuz omuza vermeli. Yoksa tuş oluruz, sırtımız minderden kalkmaz.”

Dışarıdaki krizi çözecek sihirli bir değneğe ihtiyaç var. Öyle bir sopa yok, hem olsa da efsunkar bir asa, iki ucu boyalı, bir ucu kırmızı, bir ucu terör bir ucu savaş…

21.10.2011

Bu Yazı 250 Kez Okunmuş

Hiç yorum yok: