29 Kasım 2011 Salı

BÜTÇE, İTO VE İSPANYA

Erdoğan Aksu  
 
BÜTÇE, İTO VE İSPANYA
 
 
Email: yerelgazeteci@hotmail.com

Esenler Belediye Meclisi ekim ayı ikinci oturumuna özellikle katıldık. Gündem 11 raporun görüşülmesi üzerine inşa edilmişti. Ancak 3. raporun içinde saklı Esenler`in ve Esenlerlinin geleceğini, gelmişini geçmişini çok yakından ilgilendiren ve rekor diye nitelenen “2012 bütçesi” en önemsenmesi gereken maddeydi.
 

BÜTÇE, İTO VE İSPANYA

Esenler Belediye Meclisi ekim ayı ikinci oturumuna özellikle katıldık. Gündem 11 raporun görüşülmesi üzerine inşa edilmişti. Ancak 3. raporun içinde saklı Esenler’in ve Esenlerlinin geleceğini, gelmişini geçmişini çok yakından ilgilendiren ve rekor diye nitelenen “2012 bütçesi” en önemsenmesi gereken maddeydi.

“2012 yılı bütçe kararnamesi” ve “2012 mali yılı bütçe taslağı” nın eğrisi ve doğrusuyla masaya yatırılacağı, kürsüye taşınacağı oturuma Esenler kanaat önderlerinin maalesef ilgisi yok denecek kadar azdı. Belki de bu eksik katılım bütçeyi görüşen meclis üyelerini de şaşırtmıştır. Belediye ile en küçük sorunları olduğunda soluğu özellikle muhalefet partileri meclis grup odalarında alanlar, soluklarını kesecek rekor bütçenin tartışılacağı oturumda yoktular. “Bütçenin Rekorluk durumunu” zamanında iki yerel gazetede yazar köşesi paylaştığım arkadaşa bırakarak, “Esenler Eşrafına” dokunmak istiyorum.

Kendilerini Esenler kanaat önderleri görenlerin veya kendilerine kanaat önderi elbisesi biçilenlerin hiçbiri ortalıkta görünmedi. Akla ilk gelen bu konuda kanaatleri bulunmadığı olabilir. Oysaki Birinci oturumda meclis başkanlığı ikincisinde ağırlıkla bütçenin görüşüleceği duyurusunu yapmış ve olabildiğince bütçe kitapçıklarını dağıtmıştı. Buna  rağmen duyarsızlık oturdu koltuklara. Bu fotoğrafı anlamak mümkün değil.

Çünkü 124 milyondan 175 milyona yükselen veya bütçe oyunları ile yükseltilen tahmini bütçe kalem kalem görüşülecek, ayrı ayrı oylanacak ve karara bağlanacaktı. Biz kimlerin katılarak görüşmeleri yakınen takip ettiklerini biliyoruz. Yaşamadan yazmak, yaşamadan siyaset yapmak, yaşamadan ahkam kesmek, yaşamadan muhalefet etmek ve yaşamadan yandaş olmak yaşama haksızlıktır kendi çapında. Bu nedenle gittik, gördük ve kanaat sahibi olduk. 2012 bütçesine bu nedenle muhalefet etme hakkı kazandık, şimdilik bu hakkın saklı kalması kaydıyla.

Esenlerin her türlü temaşasında başköşede yer alma kavgası veren dernekler, vakıflar, sivil toplum kuruluşları ve federasyonları, oda temsilcileri, borsa idarecileri, devlet kurumları müdür ve yöneticileri, belediye müdür ve idarecileri, siyasi parti yöneticileri, siyasi partilerin misafir ve dinleyicileri gibi yerel gazetelerin temsilcileri de iş ciddiyete binince oturuma katılmayı gerekli görmemişlerdi.

Şimdi kimse kalkıp ta işimiz vardı bahanesine sarılmasın. İstanbul’un kurtuluşu dolayısıyla resmi tatildi o gün. Demek ki lafa geldiğinde mangalda kül bırakmayan “Her şey Esenler için” diyenler istirahata çekildiler veya kaçamak yaptılar piknik alanlarında.

Katılım yetersiz katılanlar gönülsüzdü belki ama, 16-17 milyon olan ve 30 milyona tırmanacak kamulaştırmayı da içeren, 64 milyon yatırımı bünyesinde barındıran, %80-82 aralığında gerçekleşmesi beklenen, artışın yetmeyeceği ihtimalinin de bulunduğu ve 2012 yılı ortasında bir ek bütçeye ihtiyaç duyulacağı da söylenen ve cılız eleştiriler alan  “2012 mali yılı tahmini bütçe taslağı” oy çokluğu ile meclisten geçti. Yerel gazetelerin tümü belediyenin sitesinden kopyala yapıştır metoduyla bu en önemli habere rekor diye başlık attılar.

Oturumda herkesin herkese bir teşekkürü vardı kürsülerden savurduğu. Biz de teşekkürü bir borç biliyoruz “bütçe haberini yapan belediye sitesi yazarı” hanımefendiye. Zevatı kurtardığı için.

Doğaldır ki; Oturumda kişisel veya siyasi parti grupları adına söz alan tüm konuşmacıların “İTO RAPORU” na ucundan bucağından değinerek gönderme yaptıkları gözlerden kaçtı. Eleştirilere cevaben Esenler belediye meclisi başkanının, “İTO başkanının da bu rapordan dolayı üzüntü duyduğunu ve Esenlerliden bir özür dileme yazısı hazırlattığını” söylemesi “İTO başkanının İşlerinin yoğunluğu yüzünden özür-nameyi imzalayamadığı için ve de raporu hazırlayan hocanın alınganlık, kırılganlık göstermemesi için bir süre beklendiğini” ifade etmesi de güme gitti. Belediye meclisi başkanı ilaveten bu özür yazısı ellerine geçer geçmez ulusal ve yerel basınla paylaşacaklarını da dile getirdi. Yerel haberciler sorsunlar bakalım, röportaj yapsınlar yazı ne zaman düşecek manşetlere.

Geçiştirilen bir diğer konu ise belediye meclisi üyelerinin yapacağı İSPANYA GEZİSİidi. Bir belediye başkanının katılımcı üyelerin pasaportlarını topladığı gezi, mecliste fazlaca muhalefetle karşılaşmadı. Yarın Esenler kamuoyunda bu meselede paçavraya çevrilirse hiç şaşırmam. Ancak Her meclis üyesinin fırsat bu fırsat düşüncesiyle hareket edeceği ve bu dış geziye meclisin birkaç eksikle tam kadro katılacağını da unutmamak gerekir. Maddi manevi bağlantıların gölgesinde geçiştirilmesi de olası. Aşırı istekli birkaç Esenlerli yerel gazetecinin bu ekibe monte edilmeyişi de bu feveranı tetikleyebilir. Bize de yerli yersiz giydirmeleri izlemek düşer. Veya elimiz varırsa gerçek bir Esenlerli olarak düşeriz muhalefet şerhimizi de hiç çekinmeden.

Esenler belediye meclisi üyelerinin bütçe taslağını gerektiğince ve yeterince inceleyemedikleri de konuşmalarına yansıdı. Zaman, mekan ve bilgi açısından yetkinleşememeyi kürsüye taşıyanlar da vardı. Ancak muhalefet üyelerinin satır aralarında gizli çıkışları da olmadı değil:

“Artış gösteren bu bütçeyle yük yine halkın sırtına yüklenecek. Bu bütçe artışıyla yine vergiler, harçlar artacak ve vatandaş mağdur olacak. 8 milyonluk temsil ve ikram giderlerini fazla buluyoruz. Fakir olmak fukara olmak suç değil. İTO Kendi işine baksın. Kendi işlerini temizlesin. Meclis üyesi arkadaşların yapacağı İspanya gezisini iptal edelim. Kendi paralarımızla İspanya yerine Somali’ye gidelim. Beşyüz binden fazla nüfusu olan Esenlere bu hazırlanmış tahmini bütçe az bile. Vatandaşta devlet korkusu var. Bu korkunun giderilmesi lazım. Belediye halktan kopuk gibi, yandaş siyaseti yapılıyor. Geçmiş bütçelere bakıldığında bu bütçenin altı ay sonrası için hiçbir gerçekleşme rakamı göremiyoruz. Geçmişte 98,5 milyondan 124,4 milyona çıkan bütçedeki artış oranı %26 idi. Şimdi 175 milyona çıkacağı öngörülen bütçe artışı %41. Bu bütçe artışı nasıl gerçekleşecek yetkililer açıklamalı. Esenlerde insan kalitesi yüksek, yaşam kalitesi düşük. Esenler dışındaki yaşam kalitesi insanı oralarda yaşamaya özendiriyor.”

Esenler kanaat önderleri acaba Esenler dışında özentiyle mi yaşıyorlar. Yoksa çemberin içindeler mi çoluk çocuk. Bütçe oturumu bir kez daha tüm gerçeği, acı gerçeği gözler önüne serdi, görmezden gelmeye çalışsak da.

“Dışarıdan yönetiliyoruz vesselam…”
07.10.2011

Bu Yazı 496 Kez Okunmuş

Hiç yorum yok: