Yerel Haber
YÜKSEK TİCARETLİLER 29 EKİM`İ KUTLADI
30-10-2011 / 15:55
Erdoğan Aksu/gazete esenler
İstanbul Yüksek Ticaret Ve Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Mezunları Derneği tüm Türkiye`nin Cumhuriyet adına suskunlaştığı 29 Ekim gününde Beyoğlu`ndaki kendi lokallerinde Cumhuriyetin Kazanımları başlığı altında bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye gazetemiz yazarı Erdoğan Aksu`da bir Yüksek Ticaretli olarak katıldı.
YÜKSEK TİCARETLİLER 29 EKİM’İ KUTLADI
İstanbul Yüksek Ticaret Ve Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Mezunları Derneği tüm Türkiye’nin Cumhuriyet adına suskunlaştığı 29 Ekim gününde Beyoğlu’ndaki kendi lokallerinde Cumhuriyetin Kazanımları başlığı altında bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye gazetemiz yazarı Erdoğan Aksu’da bir Yüksek Ticaretli olarak katıldı.
Söyleşide sunumları Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi-Siyaset Bilimi Ve Uluslarası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Yaşar Onay, Yrd.Doç.Dr.Erol Mütercimler yaptılar. Yaklaşık üç saat süren ve katılımcıları her yönüyle doyuran cumhuriyetin kazanımları panelinden sonra bir kokteyl de düzenlendi.
Depremde yaşamını yitirenler ve teröre verilen şehitler için saygı duruşu yapılması ve istiklal marşının söylenmesinin ardından İlk sunumu yapan Prof.Dr.Yaşar Onay “Cumhuriyet’i Etrüsk krallarının ülke dışına çıkarılmasından sonra Roma’da kurulan hükümetin bu biçimde adlandırılmasından” alarak cumhuriyetin tarihsel süreçteki yerini kronolojik olarak sundu. Sonuç olarak ise” cumhuriyet en genel anlamda egemenliği kullananların seçimle belirlendiği bir sistemdir. Monarşide ise egemenlik bir hanedan üyesine aittir. Ama demokratik olmayan cumhuriyetler olduğu gibi demokratik monarşiler de vardır. Yani her demokrasi cumhuriyet, her cumhuriyette demokrasi değildir” diyerek sunumunu tamamladı.
İkinci sunumu yazar ve Yrd.Doç.Dr.Erol Mütercimler yaptı. Cumhuriyet törenlerinin iptalini kınadığını ve İstanbul’da tek cumhuriyet bildirisini İstanbul barosunun yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı. Başta Ankara barosu olmak üzere ülkedeki baroların sessizliğinin yargının bağımsızlığıyla örtüşmediğini dile getirdi. Resmi tarih yanılgılarını bir bir izah ederek cumhuriyetin ilanı için 28 Ekim gecesinden başlayarak sunumuna devam etti. Cumhuriyetin Gazi Mustafa kemalin aklında çok öncelerden beri var olduğunu bir gece ve yemeğe mal edilemeyeceğini yer, zaman vererek anekdotlarla anlattı. Çok geniş bir perspektiften bakarak Gazi’nin diğer devrimcilerden çok önde ve ayrı bir yeri olan gerçek bir devrimci olduğunu örnekle melerle açıkladı ve yerinin doldurulamayacağını vurguladı. Son söz olarak “kurtuluş savaşının kazanılmasında kadınların vermiş olduğu lojistik desteğin ve emeğin çok önemli olduğuna” atıfta bulunan Mütercimler “ülke kadınlarını cumhuriyete sahip çıkmaya davet etti”…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder