28 Aralık 2013 Cumartesi

"TURGET REİS KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURLARI İLE BİRLİKTE ESENLER BELEDİYESİ' DE MAĞDUR EDİLMİŞTİR...”

"TURGET REİS KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURLARI İLE BİRLİKTE ESENLER BELEDİYESİ' DE MAĞDUR EDİLMİŞTİR...” 

2. Bölge İstanbul Milletvekillerinden Haluk Eyidoğan ve CHP Esenler İlçe Başkanlığı heyeti hafta sonu Esenler’de bazı noktalarda ve Turgut Reis Mahallesi’nde İBB’nin kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yapılan konutlara taşınan vatandaşların sorunlarını dertlerini dinleyerek mahallinde incelemelerde bulundular…

Haluk Eyidoğan; ”Buradaki durum çok vahimdir.”
Eyidoğan, “Evleri yıkılan 10 dönümlük arazideki insanların 7 dönümlük arazide yapılan konutlara taşındıklarını görmekteyim. 7 blok ve her blokta 40 daire olan binalar yaptılar. Vatandaşları buralara taşıdılar. Burada 280 malik var. Şubat 2013’ten beri burada oturuyorlar. Ancak, o günden beri tabularını almadıklarına şahit oldum. İBB bu konutları müteahhitlere yaptırmış. Müteahhidin görevi, tüm mülkiyet sorunlarını ve bürokratik engelleri çözüme ulaştırarak vatandaşlara tapularını vermesidir.


“Esenler Belediyesi ve İBB yetkilileri bize 2 ay içinde tabularımızı vereceklerini söylemiştiler.” İfadelerinde bulunan vatandaşlara Eyidoğan, “Evet. Buradaki sorun vahim. Sizin elinize kat ittifak tapusu verilseydi bugün bu sorunları yaşamayacaktınız. Burası inşaat halinde iken kat ittifak tapuları size verilmeliydi. Kentsel dönüşümde belediyeler vatandaşı müteahhitlerin önüne atmamalı. Sanırım, burada bazı sözleşmeler var. Sizin büyük bir hak kaybınız söz konusu. Belediyeler vatandaş ve müteahhitler ile birlikte kentsel dönüşüm faaliyetlerine girişecekse ve ortaya bir şey çıkarılacaksa imzalı hukuki değeri olan sözleşmeler yapmalıdırlar. Ortada sözleşme yoksa verilen sözler hukuki olarak hiçbir anlam ifade etmez.

Kamuyu temsil eden bir belediye başkanı kentsel dönüşüm yapacağım diye sizleri sözle mi ikna edecek? Bu ülkede kanun, hukuk var. Sizin dolandırıldığınızı görüyorum. Size birileri gelip buradan çıkın derlerse ne yapacaksınız? Elinizde mahkemede delil sayılabilecek bir belge yok. Bu dairelerin sizin olduğunu bile ispatlayamazsınız.



Bakınız CHP Esenler Belediye Meclis Üyeleri 2 Eylül 2013 tarihinde Belediye Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdiler. Önergede, Turgut Reis Mahallesi’nde yapılan bu konutlarda hak sahiplerine tapuları verilmiş mi? Verilmişse, kim tarafından veya hangi kamu kurum tarafından verilmiş? Verilmemişse, tapular bu zamana neden verilmedi? Söz konusu inşaatlarla ilgili inşaat ruhsatı örneğini, yapı kullanma izin belgesi örneğini tarafımıza verilmesini istemişlerdi. Ancak 15 gün içerisinde cevap vermeleri gerekirken, soru önergelerine Belediye Başkanı’ndan komik bir cevap geldi: Kentsel dönüşümde Esenler İstanbul’a örnek ilçedir. Mülkiyet sahipleri ile anlaşma yolu ile kentsel dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşımız memnun. Kura çekimi ile vatandaşlarımıza dairelerini verdik demiş.

Ben de dört mahalledeki kentsel dönüşüm hakkında kendisinden tarafıma yazılı belge vermesini istedim. Ancak, bu Belediye Başkanı’nın elinde belge ve bilgi olmadığı için bana yazılı cevap veremedi. Buradaki vatandaşlara da yazılı bir belge vermediğine ya da veremediğine göre üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Vatandaşlar mağdurdur; burada ibretlik bir durum söz konusudur. Ortada bir sözleşme yoksa verilen sözlerin hukuki olarak hiçbir anlamı yoktur.” dedi.

Bu konuyu Büyük Millet Meclisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne taşıyacağını ifade eden Eyidoğan'ın yanısıra, İlçe Başkanı Halil Özden'de dönüşüm mağdurlarına hukuki bir süreç başlatmaları durumunda ilçe olarak hukuki ve teknik destek sağlayacakları teminatını verdi...

Örüklü; “Sizlerle Beraber Esenler Belediyesi' de  Mağdur Edilmiştir” 

CHP Esenler İlçe Başkanlığı  İmar Komisyonu  Başkanı Mimar Aksal Örüklü Turgut Reis Mahallesi'nde İBB’nin Kentsel dönüşüm için yaptırdığı konutlarda vatandaşların sorunlarını dinledi, daha sonra önemli açıklamalarda bulundu.



Örüklü, “Yalnız burada değil Esenler Belediyesi'nin yapmış olduğu birçok uygulamada yanlış işler yapıldığını görüyorum. Buradaki uygulama sonucunda, sizlerle beraber Esenler halkı da mağdur edilmiştir.

04.12.2002 t.t.'li 1/5000 ölçekli Esenler TEM Otoyolu Güneyi Nazım İmar Planında;

1086 ada,1 parselin bir kısmı Belediye Hizmet Alanında ve bir kısmı da yol, kavşak alanında, 2 parselin de bir kısmı Belediye Hizmet Alanında ve bir kısmı da yol alanında kalmakta iken,

  • 40.00 metrelik yolun daraltılarak 22.00 metre olarak düzenlendiği, yolun daraltılmasıyla açıkta kalan taşınmaz  (3082,88) m2 alan ile
  • 1086 ada, 1 parsel sayılı (3294,05 m2) taşınmaz
  • 1086 ada, 2 parsel sayılı (2623,11 m2) taşınmazlar toplamda  9000,00 m2 yüz ölçüme ulaşmıştır
1086 ada, 1 ve 2 parseller  TAKS : 0.40,  E: 3.00  ve  H: serbest konut alanına alınmış olup, uygulama İBB'ce onaylanacak avan projesine göre yapılacaktır" şeklinde  15.01.2010 tarih ve 352  no lu 1/5000 ölçekli ve 16.04.2010 tarih ve 1019 no lu 1/1000 ölçekli  İBB Meclis Kararları alınmıştır.
Mülkiyeti Esenler Belediye Başkanlığına ait olan 1086 ada, 1-2 parseller,
Esenler Belediye Başkanlığı, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nün 07.12.2009 gün ve 427-3432 sayılı yazısı ile,  Esenler Belediye Başkanlığının, İstanbul Büyükşehir Belediye'sine olan borcunun bir kısmına karşılık
Meclis üyelerinin İfadesiyle söylüyorum yaklaşık 4.500.000,00 YTL  karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.

Bugün 1086 ada 1 ve 2 parseller üzerinde 280 adet konut üretilmiştir.

Herhangi bir müteahhide kat karşılığı inşaat  şeklinde  verseniz  140 adet daireniz olur.
200.000,00 x140 =28.000.000,00 YTL  siz ne yaptınız?  4.500.000,00 YTL  sattınız.


Turgutreis Mahallesi, 1086 ada 1 ve 2 parseller üzerinde yapılan konutlarda oturan sizlere 2013 Ocak ayında vermeyi taahhüt ettikleri Tapularınızı hala vermediler ve bu durumun tedirginliğini yaşadığınızı, uykularınızın kaçtığını söylüyorsunuz çok haklısınız, sizlerin durumunu açıklığa kavuşturmak üzere Esenler belediye Meclisinde Arkadaşlarımız soru önergesi vermişlerdir.




                                                              ESENLER BELEDİYE BAŞKANLIĞI
                                                                     MECLİS BAŞKANLIĞI’ NA
Turgutreis Mahallesi 1086 ada da yapılan konutlarla ilgili olarak

  • Hak sahiplerine tapuları verilmişmidir?  
  • Verildiyse hangi kamu kurumu tarafından verilmiştir?
  • Verilmediyse neden verilmemiş ve hangi kamu kurumu tarafından verilecektir?
Yukarıdaki sorularımızın yazılı olarak cevaplandırılması ayrıca söz konusu inşaatlarla ilgili İnşaat Ruhsatının bir örneğinin ve söz konusu inşaatlar iskan ettirildiğine göre Yapı kullanma İzin Belgesinin  bir örneğinin tarafımıza verilmesi için önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ederiz.
yukarıda ki önergeyi vereli yaklaşık  3 ay olmasına rağmen hala cevap yok.

Niye 2013 ocak ayında verecekleri tapuyu hala vermediler, neden hak sahiplerine doğru düzgün cevap vermiyorlar sorusunun cevabı aşağıdakilerden hangisi olabilir.

      a - Binalar  Ruhsatsız ve Kaçak Olduğu için Tapu veremiyorlar.
      b - Binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi olmadığı  için Tapu veremiyorlar.
      c - Hak sahiplerini İşgalci olarak görüyorlardır.
      d - Tapuları Seçim şantajı olarak bekletiyor olabilirler.

 Başında bulundukları Kamunun gücü ile 40 metrelik yolu 20 metreye düşürerek arsa üreten, Belediye Hizmet alanını konut alanına çevirenler,  Hak sahibi Vatandaşa Tapu Teslim etmeye gelince güçlerini kaybediyor, vatandaşa cevap vermiyorlar. 


                                                                  04.12.2002 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli plan
 
 

Mimar Aksal Örüklü’nün konuşmalarını dikkat ile dinleyen vatandaşlar "bizlere nasıl yardımcı olursunuz?" diye sordular. CHP Esenler İlçe Başkanı Halil Özden ise bu soruya cevaben, “Üzerimize ne düşüyor ise onu yapmaya hazırız. Bu konuyu önce İstanbul  Büyükşehir Belediye Başkanlığı Belediye Meclisine taşıyacağız. Hukukçularımız da  konuyu araştırıyorlar  Hukuki yönden de ne gerekiyor ise  yapacağız” dedi.

Hiç yorum yok: