17 Mayıs 2018 Perşembe

KİTAPLI MUSA’NIN KİTAPSIZLARI…

KİTAPLI MUSA’NIN KİTAPSIZLARI…
 
Kitaplı Musa ile başlar kitaplı dinler. O kitaplı dinleri kuranların ilki, ilk peygamberdir, vasiyet vazifeli çocuk Musa…
 
Moses nübüvvet benliydi. Mühürlüydü. Annesi Asiye. Babası Moşe. On iki boy içinden Levi boyundan İsrailoğlu soyundandır Musa. Beni İsrail. Zion. İbrani. Musevilerin atasıdır. Rivayetler Firavun Tutanakhamon döneminde yaşadığı hakkındadır. Ayrıca 2. Ramses zamanında doğduğu, büyüdüğü Mısır'dan çıktığı da yazılır çizilir.
 
Devir erkek çocuklarının boğazlandığı dönemler. Nil bağrına basar Musa'yı. Firavun ailesi onun Nil’in sularında bulup alır. Başlarına bela büyütür. Musa firavuna oğul olur. Mirasçı olur. Oysa baş korku, baş çelişki budur. Firavunun sonu böyle gelecektir, sistem çökecektir. Kudret bitecektir. Ve ilk hamle gecikmez.
 
Mısırlı bir komutan bir yahudi köleyi kırbaçlarken dayanamaz Musa. Bilim, ilim ve hikmet o yöndedir. Mısırlının canını alır. Köleyi kurtarır. Bunun üzerine firavun babasının zorbalığından Midyan'a kaçar. Bir kâhin kızıyla evlenir. Sessiz sakin yaşar. Ve o dinginlikte Tanrı sözleri ile buluşur.
 
Tanrı’dan İsrail kavmini firavundan kurtarması ve yeni bir din kurması yönünde telkinler alır. Kutsal asası elinde peygamberleşir.  O asa ki vakti gelince yılandan ejderhaya dönüşebilir, Kızıldeniz’i ikiye bölebilir.
 
Gelişmelerden çekinen ince eleyip sık dokuyan firavun Musa’yı Mısır’dan kovar.  Yetmez korkusundan peşine askerlerini de salar.  Mısır’dan dışarı Musa’yı öldürsünler ister. Musa Kızıldeniz’i mucizevi boyutta ikiye ayırmasa az kalsın firavunun isteği gerçekleşecektir. Derin yarıktan kavmi geçer, firavun hanedanı askerler Denizde boğulur.
 
Yurtlanılan nu yeni yerleşkede Musa'ya ‘on emir’ gelir ve Musa kitaplı olur. Kitaplı Musa, Tevrat ve israiliyat başlar…
 
İlahi emirler Tanrı’nın birliği ile başlar. Musa kavminin başka Tanrı tutamayacağını söyler. Put ve putlara tapma yasaklanır. Cumartesi tatil sayılır. Ana ve babaya saygı kurallardan biridir. Zina yapılmayacak, yalan konuşulmayacak, yalan tanıklık edilmeyecek, hırsızlık kesinlikle yapılmayacak emirleri bir bir sıralanır. Komşu malı ve ırzına göz koyulmayacak emri de bir diğeridir.
 
Asıl önemli ilahi emir ise; “Nedeni ne olursa olsun katiyen adam öldürülmeyecektir.”
 
Kitaplı Musa Tur Dağı’nda Tanrı ile kırk günlerce söyleşir. Sözleşir. Ahitleşir. Kırk yaşından sonra eriştiği mertebenin hakkını vermek için çöllerde kırk yıl dolaşır. İsrailoğullarını doğru yolu çekmek için çalışır. Uğraşır. Ama kavmi ilk fırsatta onu satar, yarı yolda bırakır. Kaçar.
 
Kavmi kitaplı Musa'yı bir yana koyup tekrar Mısır'a döner. Toptan firavuna sığınırlar. Firavunun onlara onları yönetmek için yaptırdığı ilahlara tapmaya devam ederler. Mısır'dan çıkarken önlerine geçen Musa'ya da ‘bize ne oldu bilmiyoruz’ derler.
 
Bu büyük ihanetle de yeni kitaplı peygamberler ve kitaplı dinlerin yolu açılır…
 
Şimdi şu Kitaplı Musa’nın, şu ilk kitaplı din kavminin on yıllardır Ortadoğu coğrafyasındaki kitapsızlığı hangi kitaba sığar? Hiç birine. Peki, bu kitaplı Musa’nın kitapsızlarının firavunlaşması…

Hiç yorum yok: