9 Mayıs 2018 Çarşamba

CHE KARDEŞ…

CHE KARDEŞ…
 
‘Biz seni sevmeyi, Tarihin yükseklerinden öğrendik.  Cesaretinin güneşi, Ölümü kuşattığında…’
 
Gelmiş geçmiş tüm devrimcilerin en bilindik yüzü, bütün devrimlerin özellikle sosyalist devrimlerin sembolüdür Ernesto Che Guevara. Kızıl yıldızlı Bask şapkalı devrimci adamdır. Ernesto Guevara; Kardeştir…
 
O ‘Hasta la Victoria siempre’; zafere kadar her zaman, daima yaşayacak. Son yıllarda her ne kadar her yerde grafik baskılı resimler, posterler türlü çeşit tüketici ürünler materyaller biçiminde siyasi bir obje olarak kullanılsa da Che Guevara başka bir mirastır.
 
Bir devrim şehididir. Tıp doktorudur. Babadır. Satranç oynar, birçok dil bilir, spor yapar. Bağımsızlık mücadelesi verilen her alanda efsanevi bir kimlik olarak idolleşir. Guevara, Arjantin'li  İspanyol ve İrlanda kökenli aristokrat bir ailenin evladıdır. Gençliğinde Latin Amerika'yı dolaşır. Dolaşıp gördükçe savaşçı ruhu pekişir. Devrim gönüllüsü olma olgunluğuna erişir. 1955 yılda Meksika'da Castro Kardeşler ile tanışınca Fidel ile birlikte Batista rejimine isyanın fişeğini yakarlar.
 
Gerilla yeteneği ve liderlik vasfı Guevara’ya Che olma yolunu açtı. Küba’ya da faşist rejimden kurtuluşun. Beş yıllık mücadele sonunda zafer geldi. Tüm özel mülkler kamulaştırıldı. Che ekonomik reformlar düzenledi. Durulmadı. Gerilla savaşlı Marksist devrimin dünyada yaygınlaşması için Afrika'ya uzandı. Kongo’da çarpıştı. Bolivya’nın dağlarında dolaştı. Tutsak alındı infaz edildi.
 
Ama ölmedi öldürülemedi. Eserleriyle de yaşıyor. Vietnam’la Dayanışmada. Bolivya Günlüğü, Savaş Anıları, Motosiklet Günlükleri, Sosyalist Planlama ve Latin Amerika Gençliğine’nin sayfalarında… 
 
Che muhalefet olmanın, muhalif fikirlerin demir zırhı, adalet arayışının ve sosyalist devrimin yılmaz gönüllüsüdür. Devrimcinin çelik görüntüsüdür. Reformist bir liderdir. Gerilla savaşının modern tanrısıdır. Irksal önyargıları yıkan devrimcidir. Kurgusunu yaptığı temel sağlık ve eğitim sistemi yıkılamaz bir gerçekliktir. Ekonomi de öyle. Koyduğu temel ilkeler hala geçerlidir.
 
‘Halk kuvveti, orduya karşı savaş kazanabilir. Devrimi gerçekleştirmek için şartların olgunlaşmasını beklemek gerekmez. Başkaldırı şartları yaratabilir. Latin Amerika'da silahlı mücadele kırsaldan başlatılmalıdır…”
 
Bugün yeni dünya idealleri hala varsa ve diktacı rejimlerin yerine neyin koyulacağı açıkça biliniyorsa bu dünyadan Che gelip geçtiği içindir. Hala maestronun manifestosu revaçta ise ve güveniliyorsa en büyük pay Che Guevara’nındır. Onun içindir saygı.
 
Dağlarda yanan ateşin düze inmesi ovalara yayılması da onun eseridir…
 
Che asla tüketim malzemesi değildir.  Yoz emperyal kültürün dayattığı klişe değil tarihin en yalın ve en çarpıcı devrimci kişiliğidir.  Halk tabanlı Devrim mücadelesinin başlangıç ismidir. Devrimin ve devrimlerin resmi adıdır. "Yepyeni bir dünya kuracağız... Ve dört bir yana yazacağız; Gerçekçi ol, imkânsızı iste." sözleri ise devrimcilerin baş sloganıdır.
 
Yalan yanlış her türlü iddiaları yaşarken yanıtlamış en mükemmel yolcudur. Başlı başına tek kişilik bir ordudur. Siyasal reform tüccarıdır. Devrim toptancısıdır. Tek bir kelimede gizlidir herşey; Ernesto kardeştir.
 
‘Ben Ernesto’ydum sadece Ernesto, sizde sadece bir şey olarak var olursunuz. Che olmayı kendim istedim, sizde inanırsanız olursunuz, inanırsanız…’
 
O Che Guevara’dır…

Hiç yorum yok: