22 Mayıs 2018 Salı

AMAN DİKKAT CHP…

AMAN DİKKAT CHP…
 
Aksine, tersine, inadına, zıddına sürdürülen yönetimsel süreç memlekete yıllar yılı katlanılması zor koşulları dayattı. İçinden çıkılamaz sorunlar yumağı iyice büyüdü. Mevcut iktidar pek belli etmese de içten içe parçalanma, ince ince sıkışma hükümeti kurumsal kimlikleri öne çıkaramaz ve devleti savunamaz bir atmosfere soktu. Birçok platformda güvenirliliğini ve inandırıcılığını yitirdi. Tüm yollar denendi. Olmadı. Ve en umulmadık anda karar verildi seçime gidildi.
 
Bu seçimler on küsur yıldan sonra ilk defa öngörü veya tahmin bilinmezliği taşıdığından kalıtsal olmasa da yeni bir kamplaşmayı güncelledi.  İş aday listelemelere gelip dayandığında kim nerede niçin sorgulanmadan genel geçer kuralların işletildiği görüldü. Listeler yazıldı. Böyle kara düzen gidilirse yol iz hepten şaşırılır. Her şey yarım kalır. Hele ittifaklar. İşte gözden kaçırılmaması gereken asıl unsur budur.
 
Yani durağanlaşan iktidara alternatif, dinamik ve topluma yön verecek ve dönüşüme hız kazandıracak tüm sosyal katmanlar ve siyasal kurumlar mevcut hiyerarşik yapıya karşı birleşti. İttifaklar kuruldu. İhtiyaç buydu belki.
 
Ancak her dönem sorunlar ve çözümler partisi olmakla özdeşleşen CHP, bu kez ittifak tahlillerinde yanılmamalıdır. Olası sorunları gözeterek çözüm üreten parti konumuna erişmelidir. Çünkü “Sorun şu ya da bu sosyal demokrat grubun burjuva demokrasisi içinde erimek isteyip istemeyeceği veya böyle bir şeyi istediklerinin farkında olup olmadıkları da değildir. Erimeyebilir, kişiliklerini ve kimliklerini de koruyabilirler. Ancak burjuvazinin tutarsızlığına karşı mücadelede elleri kolları bağlı kalabilir…” CHP ellerini ve kollarını bağlamamalıdır. İşte sorun budur.
 
Zaten bu aşamada kazanmaya dönük yoğun ve keskin çaba harcanmadıkça hele hele dinsel motiflerle süslenmiş bir karşıtlık, içeride ve dışarıda alabildiğince cazibe kazanmış ve güçlendirilmiş ise sorun kendiliğinden daha da büyür. Bu büyüklenme de gözden kaçırılmamalıdır.
 
Madem öyle gerektiği için ise, örgüt emekçisini dışlayan ve hafif dinci kadroları sosyal demokratların içine katan merkez yapı günah çıkarmayı ve iç çatışmayı da seçim sonrasına ötelemelidir. Ayrıca tanıtımlarını ve siyasi sunumlarını da dikkatle belirlemelidir. Yoksa peş peşe çeşitli akıl tutulmaları yaşanır. Naçizane bilimsel açılımlarla katkıda bulunma şartı da işe yaramaz sonra. Bu nedenle iktidar olma arzusuyla en çekici ve en muhabbetli şekilde propaganda yapılırken her şey inceden inceye gözden geçirilmelidir.
 
Memleketin dağılmasına, yıkılmasına yol açacak tehlikelere karşı başta CHP ve muhalefetin mecliste çoğunluk sağlamak istemesi doğaldır. Doğrusu da budur.  Ama hemen ikinci turda ve seçim sonrası çok soyut gibi görünen teorik farklar ve tartışmalar, somutlaştırılamayan programlar zıtların birliği kurulurken birbirine zıtlığı da iyice tetikleyebilir. Bu da gözden kaçırılmamalıdır.
 
Yani CHP “diğer burjuva partilerinin tutarsız ve çıkarcı siyasetlerine karşı savaşımda kollarını bağlayacak ve devrimi burjuva demokrasisi içinde erimekten koruyacak bir konumu elde tutabilmek için çabalamalıdır…”  Tutmalıdır çünkü ilk turda mecliste muhalefetin çoğunluğu alması ve cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakması millet adına büyük kazanç getirecektir. Politikanın P’sinden anlamayanların bile arzusu bu yöndedir. Arzu gerçekleştiğinde onca emek, onca alın terini hiçe saymadan herkes sözünde durabilecek midir? Durmalıdır. Asla gözden kaçırılmaması gereken bir başka konu da budur.
 
Eğer bir kere o eşik yanlış atlanırsa sıkıntıyla geçen onca sene, umutlanılan seçim ve gelebilecek önlü arkalı yeni seçimler de boşa gider. Ve memleket başka yerlere akar. O durumda hiç kimse olayların akışı bunu gerektirdi diyerek kendini savunamaz. Bu topluma açık edilmeyen yansıtılmayan önemli siyasi çalkalanışın bir sonucudur diyemez.  
 
Ayrıca düşünülenin aksine kazanılmış çoğunlukla dahi öyle zayıf kalınabilir ki burjuva demokrasisinin içinde erimeyle yüzleşilebilir. İşte gözden kaçırılmaması gereken dikkat edilmesi gereken bir unsur da budur.
 
Bu gibi sorunlardan yüzlercesi, binlercesi kapıda. O yüzden ana gemi CHP batmamak için gelişmelere aşırı dikkat etmelidir. CHP aman dikkat…

Hiç yorum yok: