29 Mayıs 2018 Salı

GÖLGELERİN EFENDİSİ SİYASETİ VE SEÇİMLER…

GÖLGELERİN EFENDİSİ SİYASETİ VE SEÇİMLER…
 
Siyasette birilerini payelendirip Tanrının yeryüzündeki gölgesidir diye ağa, örümcek ağına takılanlar ve sorgusuz sualsiz gölgelerin efendisine tapanlar hangi günahın markalarıdır besbelli. Veya hangi markalaşmanın reklam yüzü. Onlar günahların en babasına o ucuz yollu payelendirilmişliğe yeryüzünün halifesidir diye inanmakla iki cihanda azap çekmeye adaylaşırlar.  Aslı astarı o büyük günaha körü körüne inananlar da, kerhen yol verenler de dahildir, ortaktır…
 
Kendi halinde olmadan geçen giden, gören göçen zamanların en sivrilmiş sayılanları, sıkışınca gölgeliklere sığınanları muhakkak seçimlerin birinde karabasan yaşarlar. Gölgelerin efendileri görülseler de siyaseten onların da sonu hep vardır. Nihayetinde orada bu dili ve bilgiyi kimlerin öğrettiğinin ve kirlettiğinin yanı sıra seçimlerde efendilerini biteviye ispata çalışanlar da mutlaka hesaba çekileceklerdir. Vaka budur.
 
O yüzden yalan yanlış yaylım ateşi boştur. Zülden kurtulmak güçtür. Kibirlenmenin, kurumlanmanın, çöreklenmenin ve memleketi inşaat sürecine hapsedip milleti açlığa mahkûm etmenin suçu ağırdır. Gölgelerin efendisi atfedilmenin de pek önemi yoktur. Ganimet çoktur referansı da kaçınılmaz sonu ve mecburi çatışmaları önleyemez. Belki sergilenen mucizevi olaylar ve birinci tur körlüğü ikinci tura kadar siyaseten safkan tapınmayı çağrıştırabilir. Ama o çağrılar da çağdaşlaşma özleminin karşısında erir gider. Efendilik biter sade gölgeler kalır...
 
Yani seçimlerin her defasında gölgelerin takibiyle alındığı yönündeki tek taraflı algı bu kez gölgecilere dinamizm kazandırmaz. Öyle görünüyor. Öylesi gerçekleşir ise  gölge siyasetçileri zamanın dışında kalırlar. Elbette kaynakçalarda sağlam sağlaması yoktur bu kuşak bozulmasının. Her şey değişir ve kendi kendine anlaşmak bile zorlaşır. En iyi yitik kuşak temsilcileri bilir ve yaşamışlardır bu en baş edilemez gölgelerin bile vakti gelince semaya dağılıp gittiğini. Çelik mezarlara gömüldüklerini.  
 
Gölgelerin efendisinin peşine düşülerek yapıldığı sanılan gölge siyaset ve iktidarının seçimlerde klişe haline getirilmiş ne varsa umursamazlıkla kullandığı ve kullanacağı bilinir gerçek. Kalıcı hasarlar bırakmasına göz yumularak bu kiliseci anlayış en ücraya ulaştırır. Ve yarınlara hırs taşınır. Hükümdar bozuntusu pozunda ahkâm kesilir. Parametrelerin yol göstermesine, bireysel tepkilere ve toplumsal tavırlara hiç bakılmaz. Yenileşmeye yüz verilmez.  Ama işin sonunda bu bölgesel, gölgesel efendiler ve gölge siyasetinin müdavimlerini gölgelikler de siperlikler de korumaz. Hiç işe yaramaz.
 
Sonuç itibariyle hoyrat hayat yüzünden zamanla demokrasi kültürü de tekler. Siyaseten Tanrının yeryüzündeki gölgesi sayılanlar gelip gelişip, gitmemecesine yerleşip serpilerek yeni serüvenleri ile siyasetin baş temsilcisi olurlar. Gölge kapmaca oyunlarını sahnelerler.  Blok halinde küresel ölçekte dayatılan armadaya anında dâhil olurlar.  Öyle ki her alınan verilen kararlarla toptancılık yapılır. O hal bu hal hiç de demokratik olmayan yöntemlerle çözülmeye çalışılır. Ve yıllarca telafisi olmayan çatlaklar oluşturulur. Oto kontrol mekanizmaları çöker. Bundan sonrası volkan benden sonrası tufan yalanları bastırılır. Hoşgörü biter, tüm dengeler bozulur. Sonuçta gölgelerin efendisine, yeryüzünün halifesine bağlanan tek adam kültürü de vakti zamanı gelince inceden çözülür.
 
Duygusal motivasyona endeksli derinleşen faylar, gölgelerin efendisi siyaseti ve baskın-atak seçimler ile harekete geçmez sanılır. Geçer. Kırılır. İktidar yapılanması yeni yöntem ve idari tekniklerin çok uzağında bambaşka ucube bir mantığa devşirilir. Tutmaz. Çünkü seçim sarpa sarınca takip edilecek gölgede bulunmaz. Gölgelerin efendisine karşın gölge siyasetinde kırılmalar başlar.
 
Gölgelerin efendisi siyaseti başka hikâyelere kahramanlar arar ve bulur veya bulamaz ama seçimler de kafalar bir güzel karışır. Karıştırılır. Gölgelere bağımlılığı siyasette tapınma, tapan ve takılan çerçevesinde anlayanlar hangi büyük günahın piyonlarıdır geç de olsa anlaşılır.
 
Bu kez anlı şanlı kurgulamalarla olsa dahi atı alan denizi geçemez. Sanki Millet bu seçimlerde gölgelerin efendisi siyasetinden uyanmaya yakın. Memleket te gölgelerin efendisinden kurtulmaya hazır…

Hiç yorum yok: