13 Nisan 2018 Cuma

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ…

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ…
 
Abartılı abartısız rakamlarla netleşir hayatın içinde ne varsa. Veya betleşir. Ama işin gerçeği rakamlar asla yalan söylemez.
 
Büyülü bir dünyanın büyüsünün bozulması ve ütopik mümkünsüze ulaşı doğrultusunda alt alta toplanır, çıkarılır ve çarpılır. Bölünür. Kaç bilinmeyenli olursa olsun tüm denklemlerde üç beş harfle buluşurlar. Yani rakamsal rota rakamların dili uyarınca kimin neyi temsil ettiğini anında netleştirir. Veya kimin kime hizmet ettiğini. Boyun eğdiğini. Makama iyice yerleştiğini.
 
Rakamlar büyürken küçülür, küçükken büyür ve sistemlerin altını üstüne getiren bir düzeneği işletir. Ve kanıtları istifler. Aslında çok basit ve evrensel simgeleridir. Bazen dört işlem aracılığıyla bile çözülemez girift yapıları da dizayn ederler. Sanki somut sonuçlar imzalayan ve hizalayan soyut bir dilleri vardır. Çoğunlukla dost doğru yola, asla çarpıtılamaz gerçekliğe hizmet ederler. Yanlışa payanda spekülasyonlara açılım olarak kullanılırsalar da dünyanın hiçbir yerinde rakamsal ifadeler yalan söylemez. Yalnızca tek doğruya ve genel doğruyu işaret ederler.
 
En anlamlı olguları rakamlarla betimlemek ise tüm eksik aksak kurguları bozar. Öyle ki rakamsal değerler yardımıyla olayları tahlil alışkanlığı hayata yepyeni bakış açıları sunar. Yetmez ama evet, yeter, idare eder, makuldür gibi muallak ama mutlak söylemleri de boşa çıkarırlar. Flu gösterilen ne varsa rakamların mahareti sayesinde ortam renklenir ve  sis kalkar. Yükseklere duman çökmez.
 
Abartılı veya abartısız rakamlarla netleşir tüm beyanlar. Ağır beyler ve paşaların, ağalar ve çakma kodamanların ve kodlanması zorların tüm güdük faaliyetlerini de tartışmaya açarlar.  İlginç örneklemelerle kümelenişi, işin kesişme ve birleşme noktalarındaki acı gerçekleri ortaya koyarlar.
 
Rakamlar hayatın genetiğine işlemiş ne kadar kör ve kara ilişki yumağı varsa tel tel çözer. Dijital mekanik arda arda düşen ve dökülen rakamların formülasyonu, diyalektik matrisi ile tüm yapay öğretiler ve sanal dünyalar yıkılır. Hiçbir zaman havada uçuşan yüce idealler rakamsal bir bütünlük ortaya koyamaz. Gün gelir rakamların üstünde kinayeli bir dile sahip ve üst akılla, kim olsa aynı davranır tezatıyla yol alınamazlığı tescillerler. Deniz biter, yine de kara görünmez.  Kara biter deniz yutar. Yani rakamların dili haklılığı farklılığı perçinler.
 
Arada bir rakamların perdesini aralayarak yerli yabancı, milli gayri milli pozda sistemin dairesel şerbetini sunmak ise zabıtlara geçen abartıdır. Resmen satıştır.  Aba altından sopa göstermektir. Son demde bulaşıcı hastalığın pençesinden kurtulamayışı kara panoya raptiyelemektir. Rakamsal bunalım anında yalandan her şey vatan millet için demektir.
 
Ayrıca rakamların dilini ve rakamsal perspektifi bir yana koyup; durum iyi,  iyi gidiyor, teğet geçti, gayet iyiyiz diyerek de aradan sıyrılmak olmaz.
 
Son düzlükte, savaş çığırtkanlığı manzarasının iyice kirlettiği emperyal blokta, ağa babaların döviz kurları karşısında dördü beşi geçen rakamları dikkate almak, rakamların gösterdiğine güvenmek memleket yararınadır. Millet faydasınadır.
 
Çünkü rakamlar yalan söylemez…

Hiç yorum yok: