8 Nisan 2018 Pazar

DERSAADET ÇIKMAZI…

DERSAADET ÇIKMAZI…
 
Dersaadet, yeditepe üzerinde yükselen mutluluk şehri. Diller, dinler ve kültürler mozaiği. Bizim ama bozulamaz bizantinistik bir düzenek. Klasik eski çağa açılan mermer taşlı yolların birbirine bağlandığı antik miras. Hangi kültüre özlem taşınıyorsa o özlemi durultacak yegâne şehir. Dünya şehri. Yekpare kaynak. Gözün görüp göreceği en zengin kentsel literatür. Anıtsal hazine…
 
Zordur yeditepe yedi nesilden buralı olmak. Önemlidir asıldan asaletten gelen mertebe. Mahmutlara dayanmaktır sülaleden. Saraya. Doğulmasa da çocukluk İstanbul'da geçti mi, hele mektep, medrese, üzerine külliye mürebbiye falan değmesin keyfe. Doğar saadet.
 
Dersaadet ağır konaklardan taş mekteplere, dört duvarın ruhuna leylilikle işler. Yıllar geçer. Yazlar kışlar ve saray bahçelerinde cıvıldaşan kuşlar. Ayrıca ayrımına pek varılamayan sindirme, dağıtma ve tevkifat. Neticede sürgünlük. Vapurlu muhaliflik. Ve Sinop kalası. Bir cümlecik şeyhi karar. Bazen de Bodrum. Gelsin sekamet.
 
Dersaadet sürgünlerde topa tutulur. Bitince renkli manzara. Boğaza nazır, nazırlık. Herkesin hikâyesi farklıdır. Bazen babadan atadan yadigârdır. Bu meyanda selama durur cemaat. Bektaşilik İstanbul'a dolan rıhtımda kuru kalabalıktan kurtuluştur. Kallavi askerliktir. Cephelere yollanmak, yer sofralarında bayramlaşmaya dek varan kaymaklı kadayıftır. Ve Anadolu ile zamansız kucaklaşmadır.
 
Şimdi ne der şehrin resmi ve gayri resmi tarihi. Ne söyler bakır sarısı kubbeler. Anılar miskin ve kudretsiz. Denir ki tutuşan memleketin bağrında açan gonca güldür Dersaadet. Kanar içten içe kan kırmızı…
 
Devri saadet yabancı sefaretlerden, zor barınılan delik dam altlarına, kararan gökden yârin göğüsten aklarına Adem-i mahrumiyettir. Herkes duyduğu ile kalınca nüfuz, vaziyet ve haysiyet bir kalemde değişir. İyi niyet polis nezaretinde tatlı hayata vedadır. Suç Ve Siyaset bulamacı. Tehcir tahkir derken indirimlere ek Ekim yağmasında memuriyet. Tam da mütarekelik dönemler usulünce. Hücrelerde uygunluk ve olgunluk etkisi. Kelebek yetkisi. Vekâlet boş kitabet. Teskerelerle sabit sabitlenme. Sabrı zorlayan şey ne varsa içindedir onun. Dersaadet.
 
Aralık zaafında başkâtiplik maaşı düzeyinde zarf. Matbuat ve terki diyar. Büyük Taarruz sonrası vatana ihanetten muaflık. Mukadderat. Endişe-i İstikbal. Ve istiklal. Bir müddet seyahat. Yeddi eminlikten sonra edebiyat. ceddi ebediyete intikal. Kendi murahhas. Has bahçenin bülbülü. Şakıyınca şakakta migren.
 
İçin niçin bilinmeden zoraki heyet. Tabii hal akla mukayyet, emanete emniyet. Adeta komitacılık. Komitecilikten uslanıp ucundan köşesinden siyaset. İmalı sözlerin vasıtası memleket. Memleketin yedi harikası Dersaadet.
 
Ders alınmadığı içindir bozulan rahat. Başkente sorulmadan tevkifat. Fakat eni konu bu memlekette gömülmek arzusudur çene çalınan. Hele de bu şehre. Şehrin kalbine. Gönül ister heyhat. Ne davasıdır bu meçhule giden gemideki katmerlenmiş dil. Kadın evlenmişliği. Duyurulur dile duyuya zarar. Asıl kıymetlisi meramı anlatamadan göçmek. Maazallah.
 
O nedenledir mektubat. Kıyıdan uzaklaşırken tatlı hayat ayaklar karıncalanır. Akıl karışır. Buluta bakış hattında baykuşlar. Çıkmaz can. Huduta yakın o eşsiz tat; Dersaadet

Hiç yorum yok: