26 Nisan 2018 Perşembe

‘BEŞERDİR ŞAŞAR’ SEÇİMLERİ…

‘BEŞERDİR ŞAŞAR’ SEÇİMLERİ…
 
Bu garip ülkede, on yıllardır siyaseten ‘beşerdir şaşar’ en akılcı yönetme ilkesidir. İradenin şaşmazlığı üzerine hiçbir zaman kurulamayan bu sistemde, ‘beşerdir şaşar’ yalnızca bir kaçamaktan ibarettir. İktidarın meşruluğu için, haklılığının her koşulda kanıtlanması ve yığınlaşan olumsuzlukların geçici olarak göz ardı edilmesi için tek çıkar yoldur ‘beşerdir şaşar’ tekerlemesi…
 
Siyasal iktidarların meşruluğu değişik kaynaklara bağlanarak aklanabilir. Değişik organlar eliyle her menfi tutum doğru gösterilebilir. Halkın tercihleri ile oynanabilir. Toplumsal dengeler bozularak meşruluk zora dayalı uzlaşma zeminine aktarılabilir. Mal mülk, hak ve özgürlükler bağlamında yaratılan korku imparatorluğu ile meşruiyet dayatılabilir. Kuvvetler ayrılığı prensibi tersine çevrilip birliğe, birlik hissi tek bir yönetene emanet edilebilir. Oligarşik bir yöntem kullanılarak meşruluk en ücra katmanlara dek şırıngalanabilir. Meşruiyet kazanımı Meşrutiyete devredilebilir. Yani yeni demokrasi açısından nice şık olmayan gerginlikler yaratılarak, küçük otorite merkezleri kurularak, lafta meşruluk çağrısı daha da azgınlaştırılabilir.  
 
Yetmez ise sınırsız bir otorite kurgusu ile devletin emredici üslubu harmanlanarak tek elden sakınmadan kullanılabilir. Temel ideolojisi olmayan bu ideolojisizlik en geçerli akça gösterilip meşruluk bile sıradanlaştırılabilir. Her türlü baskı ve baskınların amacı, baskın erken seçimlerin nedeni, iktidarın meşru sınırlamaları sayılarak işleme koyulabilir.
 
Odur budur binlerce milyonlarca demokrasi ile bağdaşmaz, antidemokratik uygulamalar iktidarın meşruluğunu kanıtlamak adına sıralanabilir. Yine de kanıtlanamaz ise ‘beşerdir şaşar’ can simidine sığınılabilir.
 
Ama her şey kullanılsa da, her şeyi yapmak iktidarın en tabii hakkı olduğunu asla meşrulaştıramaz.  O yüzden en yalın yönetme hakkını veren ve kutsayan çıkış yolu bellidir; ‘Beşerdir şaşar’ yani şaşkınlık ve şaşırma temelli sevk ve idareden kaçınmak. Aşılmaz, açılmaz görülen kapıları açar, meşruluğu tesciller o laftan uzak durmak.
 
Kaçınmak ve uzaklaşmak gerekir çünkü yetki ve otorite karmaşasıyla ortaya çıkan ya hep ya hiç radikalizmi de bu kapının ürünüdür…
 
Devlet elitleri, keyfi yönetmenin en son aşamasına gelindiğinde bu kapı kulluğuna kodlanırlar. Eşik atlanınca eksikliği hissedilmeyecekler kim derseniz ‘beşerdir şaşar’ olanlardır. Gerçi en kolay yönetme ve yönetilme malzemesi yapılsa da keskin irade ortaya koymadan olmaz.  Siyasette on yıllardır ‘beşerdir şaşar’ kavramı beşeri şaşırtmak maksatlı kullanılmaktadır. Sık aralıklarla sarf edilen ‘beşerdir şaşar’ daima masalsı ve büyülü atmosfer yaratmak üzerinedir.
 
O yüzden ‘Beşerdir şaşar’ olmamak için, yaklaşan seçimlerde ‘beşerdir şaşar’ diyenlere ve her karşısına çıkan ‘beşere şaşanlara’ sert bir cevap vermek gerekir.
 
Söz milletin; bu beşersi şaşkınlık yeter…

Hiç yorum yok: