26 Haziran 2013 Çarşamba

ELVEDA HASİP DİNÇSOY, ELVEDA BELEDİYE BAŞKANI...

ELVEDA HASİP DİNÇSOY, ELVEDA BELEDİYE BAŞKANI...

Esenler’i her alanda il ve ülke bazında başarıyla temsil eden, ilçenin adını mütevazı biçimde dünyaya duyuran, farklı bir tür ve tarz oluşturan, gönüllerde eşsiz ve benzersiz bir yere sahip Esenler Dörtyol Cumhuriyet Meydanındaki 42 yıllık Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu, eğitim ve öğretim yılının tamamlandığı günün ertesi alelacele yıkıldı, yerle bir edildi.

Ve biz de “Elveda Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu” başlığında bu durumu; “ Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürütülen yıkım çalışması kapsamında, deprem yönetmeliğine uygun olmayan 42 yıllık Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu'nun taşınma işlemlerine başlandı ve yıkıldı.” biçiminde haberleştirerek işlediği teması belli olan bir not düştük tarihe.

Bağlantıları açıklayan kısa kısa notlar, bir neslin çehresini değiştirecek olan ise fantastik kurguları anlayan kitlelerdir mantığıyla tarihe düşülen notlardan biriydi sadece. Edepli, vicdanlı bir saygı betimlemesiydi akla kapı açmak adına.

İyi ki düşmüşüz o notu, meğer düştüğümüz bu notta gerçeklik payı ileri boyutta tartışma götürecek denli az imiş. Biz söyleyenlerin yalancısıyız deyip aradan sıyrılmak çok kolay ama sonsuza kadar değişmeyeceklerden, direneceklerden olduğumuzdan bela tarlasında ilerlemeye devam edeceğiz. Ayrıca Esenler’e hizmet ediliyormuş görüntüsü altında yatan gizli gerçekler canımızı yakıyor, canımızı sıkıyor.

Lafı evirip çevirmeye de hiç gerek yok; Okulun deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ilçe milli eğitiminin ve belediyenin bilgisi dahilinde, yetkilileri çıkar yanıtlarlar. Ancak Belediyenin “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü” var mı yok mu bizim bilgilerimiz dâhilinde olmalıydı. Sahicilikten çok uzak bu anlam arayışlarından bıktık usandık. O nedenle böylesi rastlantısal karakterlerle uğraşmıyoruz artık. Kim kime müdür, neyin müdürü ise müdürü, gölge etmesinler yeter.

Okul yıkılır meydan genişler meselesine gelince; Belediye Başkanının her fırsatta övündüğü, “Esenler Dörtyol Meydanı’nın daha fazla vatandaşa ulaşabilmesi ve daha fazla etkinliğe ev sahipliği yapabilmesi için yaklaşık 3 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu yıkılarak Dörtyol Meydanı’na dâhil edilecek. Yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alana sahip olacak Esenler Dörtyol Meydanı, Esenler'in kültür ve sanat etkinliklerinin yapılacağı çok daha büyük bir alana sahip olacak.” Söylemi değil bu can sıkıntısı, yürek yangısı…

Yeni Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulunun yer seçiminin yanlışlığı, başka yer gösterilip buraya inşaata başlandığı, o yerin dışında önerilen yerlerin sinirleri gerdiği ve Belediye meclisinden geçen biçimde değil de böyle veya yapılan protokollere, tutulan raporlara uyan-uymayan şekilde yapılıp-yapılmadığı, altmış derslik sözü verilip otuz beşe bağlandığı biçiminde çoğaltılabilecek huzursuzluklar ise devletin ilgili mercilerini ilgilendirir.

Bizi ilgilendiren bu uygulamanın süreç içinde hakkaniyet ölçüsünde olmadığı tespit edilir ise, ortada sırıtan bir yanlış varsa veya yanlışa mevki makam endişesiyle göz yumulduysa eninde sonunda sorumlularının kadrajında hesap saatinin geldiği gün hesap vereceği ve vermesi gerektiğidir.

Sonrasında ortaya ortasında bir havuzu bile olmayan sadece miting alanı ve boş gezinti vasfı içeren bir meydan çıkar mı çıkar. Adına Cumhuriyet Meydanı bile denmez, dört yolluğu kalmış gibi dörtyol denilir ve meydan gölgeleri nesneleştiren bir sisteme hizmet eder. Ve olan yılların okuluna olur, verilen kaliteli eğitime ve ilçenin tanıtımının sekteye uğramasına olur. Keşkelerin önemini kaybettiği gün ise işte o gündür.

Ve olan sivri tezler yazıyormuş gibi yazan bize olur. Oldu da.Elveda Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu”  kırpma haberi yaklaşık dört yıldır yaptığımız haberlerin, yazdığımız makalelerin hiçbirine olumsuz bir tepki almadan sürdürdüğümüz, gerçeğe ayna tutan dik duruşumuzu, muhalif yapımızı bir mesaj-yorumla test etti; medyanın gerçekle sınavı da bu olsa gerek.
“Bu haberde ifade edilenlerin hepsi Belediye başkanının söylemi ve yalanı. İki kat derslik yapılmadığı gibi sayılan özelliklerin hiç birisi de bu okulda yok. Adem Vatandaş…”

Şimdi, “Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu gelecek yıl eğitim öğretime yeni binasında devam edecek, Modern bir okul, yeni eğitim öğretim yılına hazır hale getirildi.” Dediyse bir adım öne çıkmalı. Mahlas kullanmaya, cımbızla çekip çıkarılan kelimelere sığınmadan hem de. Çünkü zekayı tartarak söylemek lazım bazı cümleleri.   


Ve Kim “ 21 derslikli Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu'nun yerine, Menderes Mahallesi sınırları içerisinde, Hasip Dinçsoy’un yaklaşık iki katı dersliğe sahip modern bir okul, yeni eğitim öğretim yılına hazır hale getirildi.

2 buçuk milyon liraya malolan bu yeni okulun içerisinde; bilgisayar laboratuvarından kütüphanesine ve konferans salonuna kadar öğrencilerin faydalanabileceği her türlü bilimsel ve kültürel alan yer alıyor.” Diye söylüyor ve söylediyse, kim yazdırdı ve yazdıysa bu Adem Vatandaş’ın şahsında tüm Esenlerlilere camiada ve kamuoyunda işin bilineni ve bilinmeyenleri ile bir izahat borcu var. Çünkü kentsel haklar çiğnendikçe düşman kardeşler doğar.

Bize gelince, endişeye mahal vermemek için gittik, gördük ve geldik. Gözün gördüğü deformasyonları gönül gözü görmez belki ama Biz; Çevre düzenlemelerine daha yeni başlanmış, iç dizaynı gördüğümüz kadarıyla eksikler içeren, eğitim ve öğretime pek uygun olmayan bir mimari yapıyı barındırdığı söylenen bir fotoğraf çektik. Çektiğimiz fotoğraflarda kapalı spor salonu, bilgisayar laboratuarı, kütüphane ve konferans salonu, öğrencilerin faydalanabileceği her türlü bilimsel ve kültürel alan gördük dersek kuyruklu yalan olur.

Bilgelik yalansız dolansız her yerde direnişi hazırlamak ise sözün ve anlatının ustalarına, ‘fotoğraflar var konuşan ve sesler var susan’ ana fikrini veren diyaloğun tüm mırıltıları bu yazının başlığında gizli;

“Elveda Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu, Elveda Belediye Başkanı”...

Hiç yorum yok: