14 Mart 2018 Çarşamba

İTTİFAKÇILAR


İTTİFAKÇILAR

Çok yakında ittifakçı zihniyetler bir gecede geçirilen ittifak kanunu çerçevesinde ittifaklarını bir güzel oluştururlar…

Kurucu ayarlar ile aşırı derecede oynandıkça kör ve itaat neslinin de gözü kamaşır. Kamaştı da ve işler karıştı. Çatışma politikası ile itibarlanan ve güncellenen mertebe, merkez ve makam sakinleri köşeye sıkıştı. Sözde farklı adaylarmışçasına eldelenen kazanımlar boyut değiştirdi. Yani seçim galibiyetlerine keskin kuralsızlıklar da yetmez hale geldi. Hal böyle olunca politika polimleri ve poliçe sahipleri hemen devreye girdi. Sarayın hücrelerine dek sinmiş saltanat kuralsızlığı yeni kuralları, kuralsızlıkları da yarattı. Hem de bir gecede.

Kanunlaştırılarak iktidarın emrine sunulan yeni format eskinin reddedilen mirası. Yani ittifak. Binbir türlü senaryo tarlası. Yine aynı hikaye aynı harese düzeneği. İttifak on küsur yıldır sürdürülen ihtiraslı politikanın darağacında sallandırdığı bir çöl dikeni. Olağanüstü hallere düşmenin tek gerekçesi. Kör kuyu siyaseti yapmanın tek nedeni.

Saltanat kayığına binenlerin topluca koalisyon veya ittifak dönemlerini hırpaladıkça hırpaladığı siyaset panayırında gelinen son nokta. Gaflet. Koalisyon iyidir. Bu politik miras devletin bekasına dönük tehlike gösterildiği günler daha unutulmadı. Zeka bulamacına yüreği tekleten, aklı şaşırtan politik hamlelerle kötülüğü kazındı. Evrenin en zalim yönetim tarzı olarak lanetlendi. Çağdaş aklın kuşatılması olarak sergilendi. Yeni kurucu ayarlarda tek adam, tek parti, tek başına iktidar kodlandı. Ama yetmedi. Şimdi tersine dönüldü.

Sonuçta sanaldır banaldır denilen, denilenlerin yutulduğu o ittifak ipine yapışıldı. Vitrin ve vizyon çöküşü bu geriye dönüşle resmen tescillendi. Hem de muhalif olunur da ittifak yapmanın önüne engeller çıkarılır diye kanun bir gecede inşa edildi. Son on küsur yılda iktidarlaşmanın ulusal boyutta tek başına hükmetmenin yolunu açan, açtığı için sözde karalanan, tahribatında tertibatın da sorumlusu gösterilen koalisyonlar dönemine ittifakla kapı aralandı.

Demek ki kurucu ayarlar ile kurum ve kuruluşlar ile ulusal ölçekli var edilmiş organizma ve çevresel dinamikler ile nedensiz sebepsiz ne denli oynanırsa oynansın etki ve yetki bir dönemliğine sürebiliyor. Sürdürülebiliyor. Sonra dolambaçlı yollardan sistemin aslına kesin dönüş. Paradoksal politik direnişte bir yere kadar, bir andan sonra para etmiyor. Orijinal aforizmalar eşliğinde kuşatılan düzenek, taht baht dalgalanması olunca tarihin tekrarını nüksettiriyor. Bunca yıl yaylım ateşine tutulan koalisyonlar yeni sürümleri ile hemen ittifak sağlanarak ortaya sürülüyor.

Biriken meseleler bir kalemde halledilecekmişçesine genetik inkârcılık, sulh ve sükûnet içinde baş tacı ediliyor. Belki saltanatı yeniden tesis etmek üzere makam ve itibar dağıtma gibi görülebilir. İşgüzarlığın dik alasıdır belki de. Ancak bu ittifakı el birliğiyle savunan ve getirenlerin kurulacak karşı ittifaklar karşısında kaybedebileceği ve kurucu ayarlara dönülebileceğini de gözden kaçırmamalıdır.

Bu ittifakçı zihniyet çetrefilli bir işe giriştiğini çok yakında anladığında olanlar olmuş olur…

Hiç yorum yok: