14 Mart 2018 Çarşamba

AKIL VAZİYET TUTUŞMASI

AKIL VAZİYET TUTUŞMASI 
 
Günün birinde Nuh Nebi’den kalma akıl, durum vaziyeti planlayacak denilse kimse inanmazdı. İnanmayacaklar safında olanlar gün geldi bir çırpıda saf değiştirdi. Ve durum vaziyette bu oldu. Böylece bir fasıl kapandı. Günü kurtarma politikacıları da her alanda hürriyeti saklama yoluna gitti. Millet kaybetti. Mantalite eskiye kaldı. İttifak gündeme oturdu.
 
Bundan sonra hükümet düşecek, iktidar el değiştirecek belki. Akıl vaziyet tutulması faciasının arka perdesinde hatalı manevralar kurgulanacak. Manipüle edildikçe edilen, kafadan reddedilen o ikili üçlü kuvvet birleştirmesi şu son fasılda zorunlu hale geldi. Milli yerli cepheler yeniden kurulacak. Çünkü sikkenin ayarı bozuldukça maraza kabul edilen koalisyon sistemi mecburiyet kespetti. Kurguda kesip atılan o dönemlere geri dönüş yolu meclislerde kulislendi. Kimse kusura bakmasın ama zamanında krizlerin baş mimari sayılan ittifaklar küresel duyarlık çerçevesinde raflardan bir kez daha indirildi. Paralel karşıtlık bir gecede yeniden güncellendi.
 
On yıllarca akla kazınan durum vaziyetin sorumlusu koalisyonlar ismi değişip ittifak olunca birden yepyeni bir metot sanılıyor. Sanki o isimle aklanacak her şey, gidişat düzelecek. Hayret küresel siyaset küp kafalılara Nuh Nebi’den kalma ittifak süreçlerini yine yeniden dayattı. Kimse farkında değilmiş gibi yapıyor. Eskiler söyler, ‘eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağar’ resmiyette siyaseten eskiye nur yağdırılıyor.
 
Hükümet düşer, iktidar gider endişesi var sanki. Bu yeni fasıl bu yüzden başlıyor. O yüzden en cesur pozlar, takınılan tavır, kitlesel atıp tutmalar günün birinde Nuh Nebi’den kalma korku ile yoğruldu. Durum vaziyet değişikliği mecburi kılındı. Akıl vaziyet tutulu politikacılar selam salavatı kestiği, korkulası derecede kapıştığı kim varsa bu korku yokuna onlarla en uç noktalarda buluşmayı, ağır koşulsuz birleşmeyi kabullendi. Birliktelik kaçılmazlaştı.
 
Kaçınılmazlaşan bu süreçte kaçak göçek günlerin koalisyon kavramı geldi gündeme ağırlığını vurdu. Hayırlar eksik kalınca bir günde değişen rejim, bir gecede ittifak yasası adı ile memleketi kırk yıl öncesine taşıdı, taşıyor. Umurlarda değil. Adilane iyilik esenlik beklentisiyle başlansa da bu yıllarca her ağızdan horlanan koalisyonun ayni versiyonu. Açıkça koalisyon kurmayı kolaylaştırma yasası. Meclisten apar topar geçirildi. Yaslı günlere geçit açıldı, siyaset geri döndürüldü.
 
Bu fasıl on küsur yıldır yürütülen siyasetin de hüsrana uğramasının tescillidir. Kaçamak söylemlere, kallavi söylencelere hiç sığınılmasın. İşin aslı Nuh Nebi’den kalma akıl, durum vaziyeti şifrelemiş, kodlamış, aritmetiği ittifakta yakalamıştır. Akıl ermeyecek durum ise arkadan önden yığınla atıp tutmaların, yüzleri kızartmayışı ve dostane kucaklaşmalardır.
 
Bu öyle üçüncü taraflar suçlanarak, linçlenerek yenilir yutulur cinsten olmayan kapışmaların üstünün örtülmesi sağlanamaz. Demek oluyor ki yapılan edilen kimsenin yanına kar kalmıyor. Ayrıca bundan böyle ittifaklı seçimler on yıllar öncesinin geçim ittifaklarını da bu gündemin içine yerleştirecek.
 
Artık akıl vaziyeti, durum vaziyeti kim kime el verirse…

Hiç yorum yok: