2 Mart 2018 Cuma

ASİTANE

ASİTANE
 
Asit yağmurları ile sulanan yeryüzü cehennemi hanelere dağılınca, alaz hanedekilere ulaşınca Asitane de kıyam başlar. Kıyım da…
 
Tarihle sabittir. Bir asitane asilzadeliğidir nedir ne değildir denilen. Zar yırtılır tabiat çöker, verisi vergisi budur. Devrin en devlerinden vergi toplamak, tüm cihana düşmanlaşıp cihanın zenginliğini iç etmek. Başı çekmek. Bu biçim denklenir sur içi ve dışı. Bir hiç anında iç oğlanlarından devşirme devlet erkânı ile bir olup tıksırana dek yemek içmek. Geviş getirmek. Getiremeyince hazine yetmeyince de üç beş yıl sonrasına mahsus gelirleri toplamak. Böyle de demlenir.
 
Bir asitane asilciliğidir tane tane tüm makamları ev el kirasına doldurmak. Zaten her daim aslı astarı olmayan hurafelerle dumura uğratılan beyinler asitanede huri rüyasına yatar. Kurumla yatar karun kalkar. Hurmaları yutar. Atar tutar. Hep aynı sicime sarılır zamanında hurmaları yutanlar. Asit damlaları sicim sicim dökülürken bir içim su hayatlara kapılır. Asit bir yerleri tırmalar. Onlara tapılır.
 
Bir asitane asilzadeliğidir sair işlere de sarkmak. Harala gürele her bir yanı haraca bağlamak. Payitahta merhamet kapısını kapamak. Asitanede üç şehri yaşamak. Bir ip üzerinde yedi bin yıllık bir yargıdır. Yazgıdır.  Yedi tepeli yedi veren bir üçlemenin cihana altı yüzden fazla yıl yayılımıdır. Özünde çizik yemiş ses getiren eylemleri de taşır. Zaman mekan çeşmesinde kültürel iklimlerin çizdiği bir resmi de taşır. Koynunda nice tarihi aklayacak olaylar, insanlar da vardır. Bünyesinde hepsi de çizikler yemişlik barındırır. Günler aylar yıllar yüzyıllar bin yıllar var, varisler bırakmış gitmiştir. Aklı tutsak eden öykülerle anılır.
 
Bir asitane asilzadeliğidir sefahat üreten türeten itaat. Fanusu patlatan emre amadelikle Orta çağa methiyedir kumpaslara karışmışlık. Derebeyi ve beylerbeyi zulmüdür karşılaşılan. Nesli tükenen iyi kadrolara karşın çeşitlenme ve çeteleşmedir. Üç şehri karşılıklı iki yakada yaşanan. Yani yakası bir araya gelmeyecek biçimde yaşamaktır aslı. Asitane dünyaya  en güzel armağandır. Asit yüklü bulutlar ile her dönem bir başka şeklini doğurur. Bir asitane cambazlığıdır akla takılan.
 
Akıl dışı iradeyle felakete götüreceği biline biline dinci teslimiyettir âşikâre bellenen. Gaspa talana ve tüm fenalığa rağmen tabanda dine imana iltihak keskinliğidir. İdare etme bazında teskin olmaktır. Oynanan büyük oyunlar teolojik bir trajedidir.
 
Asitane de şehrin ayıplarını örten uzun geceler bilir en doğrusunu. Sayıp döktükleri ve yangına durdukları derece açılır asit bulutları. Dökülürler sonra bakir toprağa. Asilzadeler de zedelenir. Bir asitane asilciliğidir hile ve desise yoluyla dimağlara kazınan. Dimağları karıştıran. Hep kavuşmak içerikli, kahramanlık menkıbeleri ile cehaletin misli misline artırılmasıdır taşa toprağa işlenen.
 
Asitane asiliğine desteği artırmak ve saygı duymak gerekir. Çünkü yıldızlara uzadıkça uzar yedi bin yıllık akıl tutuşturan ve nice düşlerin içine uyanan asitane. Asitane üç şehrin sonunda bir yenisinin doğmasıdır. Tarihi yazıtlar böyle yazar.
 
Asitane bu duvar duvar dua ile yeniden kurulur…

Hiç yorum yok: