14 Mart 2018 Çarşamba

FELAKET DEVRİ KOALİSYONU

FELAKET DEVRİ KOALİSYONU 
 
Eveleme geveleme günleri geçtiğinde sevk ve idarenin zift karası örtüleri de çekilir. Bilakis memleketi felakete sürüklemekten çekinmeyenler olarak anımsanacaklar, tanımlanacaklar bu ittifak bahsine de konu olurlar. Yani bir zamanlar göklere çıkarılanlar yerle yeksan olur. Bunca heyecan ittifak kurmak için yarışsalar da…
 
Beraberinde manzarayı makyajlayanlar, maziye hayranlıkla bağlananlar, hatta hastalık derecesinde dilli düdük misali dekor cilalayanlar böylece iktidara tutunanlar da batar. Gökler çatladığında bu ittifak savunuculuğu ile aldanmak onlara da en alakasız teselli olacak gibi.
 
Çünkü ha bire aldanmak alakasız tesellidir. Arayı bozan hep kara kedidir. Jeneratördür. Lastik kaşedir. Eskide kalan fotoğraflar siliktir. Hal böyle olunca devamlı dışlanan koalisyonlar da her şey gibi yeniden güncellenir…
 
Güncellendi. Ve on yıldan fazladır koalisyonları uyumsuzluğu üzerinden tek başına iktidar savunuculuğu artık dibe vurdu. Vurmuştur.  Tek parti iktidarına şartlandırılan millet şimdi ittifak adında buluşmaya yönlendirilecektir.
 
Eveleme geveleme ve şiddete vardırılan gayret bu yönde geliştirilecektir. Meclisten yasası da geçirilmiştir. Memleketin havası yıllar öncesine evrilmiştir. Sevk ve idare bir yıl sonra ittifak temelinde filizlenecektir.  İlerleyecektir. Çünkü değişen idareler çatışması şeri beklentilerin ürünü ittifaka bağlanmıştır.
 
Nitekim memleketi felakete sürükleyen o çok kanatlı koalisyonlara yeniden kurtarıcı babında yüz dönülmüştür. Hükümet yansıması, iktidar erki ikili ikili üçlü beşli ortaklıklarla, yeni buluş ve metotlarla devam ettirilecektir. Tarihsel kökü ve organizasyonu itibariyle memlekete hiç de fayda sağlamadığı konusunda uzlaşılan bu koalisyonların adı değiştirilince nedendir bilinmez inceden tuhaf bir biçimde kabul ediliyor. Edilmiştir.
 
Bir gecede meclisten geçirilen ittifak yasasıyla kurulacak tuhaf dostluklar tuhaf seçim hasadı yeni koalisyonları patlatacaktır. Evelemeden gevelemeden söylemek lazım bu kısır döngüye, bol maceralı günlere geri dönülmüşlüğü. Memleket siyasetinin tersine döndürüldüğünü açıkça söylemek gerekiyor. Ak kara, Ankara derken anlaşılmaz biçimde milleti iliklerine dek sömüren o koalisyon dönemlerine neden yeşil ışık yakılıyor. Yeni evlenmeler ve nikâhlanmalar neden güncelleniyor, kafa patlatmak gerek.
 
Varsa yoksası bellidir. Mevcut manzarayı ittifak istemlerine bağlayarak yeni evlenmeler ve kısır genellemelere kapı açılmasının yegâne nedeni rakamsal üstünlük sağlamadır. Seçimlerden ne pahasına olursa olsun yırtmaktır. Dengesiz salvolar ve yakıştırmalarla hezeyan içinde iktidara yeniden kurulma arzusudur.
 
Bu yeni nizam belki de efendilerin tarihinde en ihtişamlı yenilgilerden biri olarak yer alacak. Toptan sınıfta kalışın anlı şanlı çıkış yoludur belki ittifak. Bu ittifak gayretinin mayası tutmayacak olsa da denenecek. O yüzden bir gecede tezelden Türk tipi başkanlığın elini rahatlatacak bu kollektör-anonim değişim onaylandı. Onaylandı diye aldanmamak lazım. Felaket devri koalisyonu zor kurulur. Köprünün altından daha çok sular akar.
 
Eveleme geveleme yerine civan laflara da hiç gerek yok. Durum bariz. Meclisten yapay ve yanlı bir modelin tarih sahnesine oturmasının planı geçirilmiştir sadece. Koalisyon eşittir ittifak devri açılmıştır. Siyasete lale devri.
 
Ancak gelen günler ne gösterecek belli değil…

Hiç yorum yok: