3 Şubat 2017 Cuma

AYNILIK, AYNİLİK VE AYKIRILIK…

AYNILIK, AYNİLİK VE AYKIRILIK…
 
Üst düzey hazırlıklar hep aynı noktaya ayni nakarata çıkar, aykırılarını da yaratır…
 
On yıllardır inatla değişmeyen, aralarında ayrım olmayan, ayırt edilemeyecek kadar benzer, özdeş, tıpkısı basımdır aynılık. Aynılık ayrılıkları da anında doğurur. Ancak aynileşilir hemen. Aynilik para bazlı olabileceği gibi, mal mülk, madde temelinde de hayata geçirilebilir. Yani her şekliyle aynı ve ayni dostluğun pat diye söylenen sözlerini içerir. Dünyada doğada çekirge kılıklı bostancılar her telden şarkıları besteler de denilebilir.  
 
Bir dağ başı kentliliği ve kentköylü aynılığı vurur akılları, ayniliği besler dizeleri. Zaaflar sapsarı aynı, zarflar ayni saf sarıdır. Haliyle desteklenir aynılık. Bir dahası bulunmaz ele geçen fırsatın bertarafı şahaneliğe uzayan köprülerden geçi ile ödüllendirilir. Sıvazlanır sırtlar. Aynı şıradan şirretleşmektir aynilik. Ve jiletle çizilir şirinlik aynaları. Yüzler aklanır.
 
Hiç sıkılmaz yüzlerin, utanmaz kampanyası ayni kampanaları çalar durur. Çaldıkça çalar. Köçek güldüren söyleşiler yerine göre harman, yerine göre dermandır. Ortak nokta aynidir. Acayip bir mavi yolculuk masalıdır çıplak veya pespembe savunulan ve hepsi bir parmak çalınan bal. Yapmacıklık üzerine kurulmuş, kaçak göçek aynı kavramların aynilik mukabili kabulüdür orta yerdeki aynı stil ayni sistemli püskürtme.
 
Abartılı ve görgüsüz hitleşme ve ayni sözleşmeler ile biçimlendirilir aynılık. Sitemlenen sağduyulu saf beyaz ırkın zaferidir ayni telaş.  Soyut bilgiler diyarında çok uluslu aynileşme ile değişmedir beklenti. Bu öyle bir keskinleşmedir ki bayağılaşma başlar ve bayağı etkiler memleketi. Münasip bir zamanda arpa yulaf boyu ilerlemedir aynilik. Ve bir kızgınlığı yansıtır daima. Soğuk savaş dönemlerinin kırgınlıklarını da yalar yutar yasal süreç.  Aynılığa doğan erkin,  doğurulan işgaller ile aynileşmesidir başa çalınan. Belki de aynı kafaların ayni oyunlarla aynı saydıkları her şeyi ele geçirme operasyonudur süreç. Vardır yoktur her şey geliştirilir, değiştirilir, ziller çalar ve yeni hayat tarzı belirlenir.
 
Aynilik yayığında ağır aksak işlese de işleyen düzeni bozmaktır maksat. Sonra yeni sistemi düz mantıkla ayni düzeyde ödüllendirmektir mesele. Üst düzey düzeylilik hepsi tamamı kısacık bir andır aslında. O dar anın temsilcisi ve işbirlikçisi olmaktır aynılık. Ayni çerçevede renkli tasvirle, büyüklenmiş tavırla bakılır şehrin çeperine. Hanelerin çatlayan cephelerinde binlerce aç yatar. Görülmez. Yeter bu abuk sabuk yaşamalar ve kara alıntılar labirentinde dolaşmalar diyemez kimseler. Susanlar aynileşirler. Susmayanlar aykırılaştırılır. Değerli mineraller mihenk taşıdır, hatıralar altın madeni, kültürel darbelerle toptan değiştirilirler. Aynilik rüzgarına kapılınılır ve köşk saray kapılanılır. Belki istenen de odur zaten.
 
Gördük öldük, ölümüne yaşadık oynaklığıdır aynılık. Üstü üstüne gelen yıkımlarda teskeresi bozukluktur aynilik. Aynılık alternatif dünyaya açılan pencereler de muhtemelen aynı mevsimi, ayni beklentiyle bin kez yaşamaktır. Hem de hiç ders çıkarmadan.
 
Aynıyı yaşamak endamına azize güzellemesi vurdurmaktır. Kıyamete uzayan gönül sızılarını, gönül sazlarını aynileştirmektir. Aşama aşama suskun dillere rüzgârgülü vurmaktır. Aynılık aynı gölün balıklarına dadanmaktır aygın baygın isimlerle, cisimlerle.  Merkezden yürütülen aynılaşma, aynileştirme çabasına yatırım yapmaktır aynılık. Bağlanmaktır hatırlamamaya ve hatırlatmamaya. Durmadan, kötüye yollanan duruma el koymaya çalışanlardan da korkmaktır aynılık.
 
Hangi kapıdan girilse aynı resmi, ayni rejimi örmektir, görmektir aynılık. Nahoş akşamlara kulak kabartmadan, temerküz kamplarını hikaye hikaye eşelemektir aynılık. Düşmektir. Film çekmektir. Hikâye ayni hikaye, senaryo biraz değiştirilmiştir ama gözlere çalınan aynı gizemdir.
 
Üst düzey kamplaşmalar örüldükçe, görüldükçe, bilindikçe, eldeki cepteki kırgınlıklar da aynileşir. Saygı duvarını aşar aynılık. Yeni sisteme yaranma telaşı ile atılan adımlar da aynileşir. Simi silinen aynalar değiştirmeyi de yok eder. O yüzden aynılar aynalarda, duvar aynalarında, boy aynalarında kader kısmet aynileşir. Bu aynılık ve aynilik tezgahında alışılmışa hayır çekmek, doğru sayılıp, kabul edilmişe karşıtlık, direnç ve kıvamında terslik, gidişat yönüne isyan ise aykırılıktır. Aynalar günü gelir gösterir eğrisini doğrusunu.
 
Tarihte aynılık ve ayniliğe karşı daima aykırılıklar kazanmıştır kazanır…

Hiç yorum yok: