12 Ocak 2017 Perşembe

REJİM TUTMAK, REJİMİ TUTMAK…

REJİM TUTMAK, REJİMİ TUTMAK…
 
Seçilmiş partili cumhurbaşkanlığı veya Başkanlık talebi, sistem veya rejim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sistem veya rejim kavramlarını öncelikle dil bilimciler sonra da siyaset bilimcileri iş işten geçince nasıl olsa irdeler. Mesele rejim ise eğer yeni tip model ve açılımları bellidir uyum sorunu yaşatır. Sistem Türk tipi başkanlık ise eğer istim üzerinde bekliyor millet, sabırsızlanıyor.
 
Kim ne derse desin sınırlar aşıldıkça, kurumlar aşındıkça, tüm aşırılıklar meşrulaşır. Ve dost düşman sınır içinde dışında, bulanık suyun içine düşer. Ve bu kaosta rejimin değişmesi için bir kısım siyasetçiler de aktif roller üstlenir. Yok, filan denilse de, hepsi bir kaç maddeden ibaret değerlendirilse de aslı otuz iki kısım tekmili birden rejim anında değişir.
 
Rejim tutmak ve rejimi tutmak konusunda sınırlar da aşılıyor gibi…
 
Rejim ile yemek arasında sıkı bir ilişki vardır. Yakın tarih politikacılarının biyografileri ister karşılama, ister ortalama, isterse uğurlama, yemeklerinde olsun veya son on yılların modası iftar sofraları olsun CIA şefleri ile aynı masa etrafında birlikte oturmadıktan sonra yazılamaz.  İçeri de dışarıda fark etmez, yemek yemektir. Oruç tutulsun tutulmasın hiç mühim değildir. Zaten çoğunluk seferidir. Ayrıca önemli davetlerde davetlilerin çoğu da gayrimüslimdir. Ver İftarı, efradın ve CIA şefleri ile masaya kurul. Hepten kurtul, çoluk çocuk, akraba talukat geleceğini kurtar. CIA başta ortaya karışık MOSSAD, KGB, M16, BND ve onlardan geri kalmayan safi ajan konsol kültür ataşelerini da kat, memleketi ateşe at. Serpme gizli servis ajanlarına karizmatik bir teşekkür yap, ama önce danışmanlara yazdır sonra yazılanı kameralara bağlat oku. Bağlantı kesiliverince de kız ve söv. Afiyet olsun.
 
Elbette yeni rejim yapmak zordur…
 
Hazirun yetmezmiş gibi yandaş, yamama dinci, sözde tam dinli imanlı gurka gazeteci ve tel cambazı televizyoncuları da birer ikişer masalara oturt. Oturt ki mübarek günler hürmetine üzerinde yaygara gargara yapmalarını sağlayacak projeleri canlı kanlı duysunlar. Niyet belli buyursunlar, seve seve sevsinler ve uydursunlar, cansiperane duyursunlar.
 
Rejim tutmak o masalar da daha zordur…
 
O tip masalarda rejim, diyet sınırını aşmamak da güçtür. Aşılır. Görüştüm görüldüm yemeğe gömüldüm, yersen tarzında yaklaşımlardır tutulan, tutunulan. Zaten yesen de yemezsen de adama bir güzel yedirirler. Hiç mi yemezsin babında o halde kızılcık şerbetimizden nasiplen diyerek adama şerbeti içirirler. Acayip bolluk vardır masalarda. Ye ye bitmez nimet. Masadakiler boşa gitmesin, masadakiler evlerine boş dönmesin diye yumulur şehla gözler. Masadakilerin gitmesine ramak kala cevaba cevaplar yetiştirilir. Ama sorular hep es geçilir, zamanı vardır her şeyin günü gelir yanıtlanır denilerek.
 
Ve gelir çatar rejimi de yutmak zamanı…
 
Yıkmak ve yutmak formüllü CIA ve diğer açık saçık gizli yaklaşımların tamamı bol ciltli yayınlara geçer.  Tüm dengeleri bozan tasfiyeyi hızlandıran yöntemler işte bu kör sıcak ortamlarda dillenir. Dillenmiştir. Her şeyi yemeklerde bulduklarına şüphe duyulmasın tarzında masalar şatafatlı hazırlanılır. Sanki alışlar satışlar, ticaret ihanet, ibadet isabet o karma masalı, masalsı ortamların ürünüdür.
 
Artık rejimi korumak çok zor…
 
Kılık kıyafetini her ortama uyduran ve oynayan bu istihbarat şefleriyle şiflenmek bazen referansı acayip güçlendirir. Bazen de tüm karizmayı yerle yeksan eder. Biyografiler de özellikle masa şefleriyle sıkı fıkılık, aldı satılık bir şeyler yoksa dolmaz. Aşı tutmaz. Masa şefleriyle masalar şereflendirilmedikçe hedefler şaşar. Oval ofise çıkışın çalımı, ters köşe yalımı o masalar da atılır. Din iman bahane, ver iftarı, ver sadakat yeminini oval ofis koltuğuna otur. Başta mesele budur. Yoksa oturturlar adam olan adamı kara taşlara. Sadakat sözünü yine yinelet, iç yemini oval ofis koltuğuna kurul. Sonra sunumu yorumu hani çoktan belli bolluk vakti. Nerede bolluk orada yokluk memleketinde iptali de var lakin zümre gerek.
 
Bu yoklukta rejimi elde tutmak zor…
 
Ödüllendirmek üzere bir yaşam için sınır sabır düzleminde dürüstlük ve düzenlilik esastır. Esasında din iman sömürüsünü yap yapabildiğince böl milleti.  Yeter izlenimi vermeden, perhizde sınır tanımadan her şeyi oburca götür.  Öyle iftar masaları kurulur ki gerçekten oruç tutanlar yiyemez, gizli servis masa şefleri tıka basa şişinir ve dahi rejim perhizini bozar cinsinden.  Sonra, sonrası malum tek kişilik makam edebiyatı. Sınır tanımaz yakın zaman politikacılarının politikalarına bakıldığında görülen odur ki biyografileri asla kolayca yazılmaz. Yazılamayacak.
 
Rejim bozmak gerçekten zor…

Hiç yorum yok: