27 Ocak 2017 Cuma

DENEME ÜZERİNE

DENEME ÜZERİNE 
 
Kelimelere ve cümlelere çekicilik kazandırmaktan başka bir şey değildir deneme. Ağa takılanlar ve akla takılanlar üzerine muhteşem aykırılıklarla denemeler yapmaktır önemli olan. Onurluca okuma özürlüler ile görsel titreşimli tüketiciler arasında iletişim köprüsü kurmaktır mesele. Şimdi yaşanacak günler işte o günler.
 
Deneme bilmek lazım dayanışmasıdır ve zihin bulanıklığından kurtulmaktır…
 
Bilmeyenler bilsin, nefes darlığından gerçekleşen ölümler kütüphanelerdeki kitapların kapaklarının içinde yazılıdır. Ve canlının ilk nefes alışından en sona kadar ne olduğunu içeren yaşamı ise üç beş cümleyle dış kapakta yazılıdır. Doğumlardan ölüme tüm kıyamet senaryoları ise öğütler ve methiyeler düzmek üzerinedir. Yazıp durulan, okunup sunulan ise hörgücü yamukların korkmadan utanmadan sıkılmadan yaptıklarıdır. Hiçbir yapıtta her şey olup bittikten sonra sağlık olsun demeye diller varmaz.  Kalem gitmez. Sadece sağlık olsun demekle işin içinden sıyrılamaz kimseler. Tuşlar basmaz. Uydurma deyişlerle de olmaz kurtuluş. Nice günahlar, açıklar affedilir belki ama yersiz yakalanmalar ve sebepsiz koşullanmaların affı hiç yoktur. Yarın sorgulanacak durum işte bu durumdur.
 
Geçmişten bu güne yıpranan tüm fotoğraflar da temel ayrılıklar egemendir. Genç dönem diriliğinden sonrası dirliğin kaybolması ve acilen devrin değişmesidir. Tüm bilmeceler, gülmeceler ağlama fonundan beslense de elden gelmez ayıplamamak. Tutmaz denir ama bir tutarsa rejim gazabı, azap içinde kahrolunur. Tüm aksilikler bir süflü böcek gibi denemelere konu olur. Nice isimler vardır hiç mi hiç alakası yoktur kelimelerden dökülenlerle. Kurulan cümlelerde kayıptırlar. Gelecek kaybedişlerin karesi ile çarpılır.
 
Deneme her cümlesiyle her mahmur yolculukta petekten bal dermektir, kalıp değiştirmektir. Yaşanmamış ipek kadife düşlere salınmaktır. Uzanılan hisar gecelerinde arı beylerini aramaktır. Utanmaz düşman sevinçleri ile uygarlığı yok etmiş ellere direnmektir. Dillerin zulmü ve büyük cahilliktir en ala densizlik. Eşkıyalar yatar yarı yollarda. Deneme aslında tarihsel süreçte uygarlığın mirası ne varsa onu dillendirmektir.
 
Uzaktan kumandanın yerini bulmak, amandanın sihrine aldanmamaktır deneyip yanılmamak. Hayra bulaşmaktır akıllanmak. Kendini aşmaktır. Aynı zamanda yetenekli patenti yakıştırılanlara çakmağın ateşini çakıp dizi dizi yıldızlara da kafa tutmaktır. Görünüşe bakılıp aldanmak ise sürtüşmeler diyarındaki bir uçukluktur. Buçukluktur. Deneme sistem düşmanlığına tur bindirmektir haykırarak. Denemeler de kendi dilinden beslenir.
 
Yani ay beyaz parlayınca bedelsiz ezbersiz kırmızıya el konulunca aynaya düşünen suretlerde, siluetlerde dengini bulmaktır yiğitlik. Devleşen gerçeği görmezden gelmekle, gelip geçmekle kararır dünyalar. Görmektir mesele. Eriyen yıldızlardan, cılızlaşan ışıklardan delikler delilikler ve yürekler aydınlanır. Yürek erimesidir denenen. Güneşe yolculukta gönül özgürlüğü ve gönül kırıklığı daha çok başlar yakar. Ve ayak izleri üşüşür en zayıflıklara. Zenginlik babında ahlaki kapılar, lake kapılar kırılır. Güzellik yeni kapılar açmaktır deneme üzerine sıkı durup.
 
Hayal perdesinde bir süs iğnesi çiziği, sahnedeki sır perdesi çiziğidir tüm denemeler. Ve o denemeler dalavereci bir o kadarda duacı kalpazanların eline kalmış ise eğer güç dengeleri elbette bozulur. Mavi sulu akvaryumda, mavi küre akvaryumunda havasız kalmaktır dengesizlik. Tek nefes, tık nefes ciğerler havasız kalır bu en son denemeyle.
 
Deneme dengini bulunca, dünya tatlısı bol kabarcıklı kitaplar çıkar su yüzüne. Anlatır tüm gerçekleri. Doğanlar okur veya okumaz ama kütüphanelerdeki yerini de alır bütün tarihsel gerçekler, tarihi saptırmalar. Er ya da geç doğru okunur veya yakalanılır tuzağa. Seyrek de olsa şeytana eşkare ve pespaye satılanlar da akıllanır. Her şey yasaklanır. Misyon değişir ve o kayıp şehirlerin kitabını yazmak da zorlaşır, yazılmışını bulmak da.
 
Aslında tüm baharlar bahar taşıyan ırmaklara en korkusuzca taşınmaktır. Deneme budur işte. Bir ton laftan sonra aval aval dolaşmamaktır. Işık saçıp savurarak kovalanamayacak balıkları kovalamaktır deneme.
 
İnadına denemek üzerine cennetten ala köşe bir memleket harcanmaz…

Hiç yorum yok: