18 Ocak 2017 Çarşamba

BİAT DEMOKRASİSİ, İTAAT TEOKRASİSİ…

BİAT DEMOKRASİSİ, İTAAT TEOKRASİSİ…
 
Demokrasinin içi boşaltılıp özüne zıt kaymalarla sözde ileri demokrasi gerileştirmesi yerleştirildikçe bozuldu her şey. Özellikle son yıllarda. Ve biat demokrasisi işlemeye başladı. Ve itaat debiyatı da işlenmeye başlandı. İşin buralara itaat teokrasisine geleceğini hiç kimseler anlayamadı, bilemedi, öğrenemedi değil elbette. Biline biline bu hale gelindi.
 
On yıllardır açıktan açığa biat ve itaat çerçevesinde cemaat, dergâh, sohbet, kurs, hadis sohbetleri denile denile bin bir mahrem uygulamalarla şu garip memleketin insanları değiştirildi, devşirildi…
 
Tasavvuf boyutunda geleneksel medresecilik,  geleneksel din ve radikal dini açılımlarla beslenen biat ve itaat politikası güçlendikçe güçlendirildi. Memleket, bölge, kıta ve dünya ikiye bölündü. Ortadan ikiye temelli dini tavsiye, şartlama ve bilgilendirmeler ile kemikleşen beyinler ortaya çıktı. İki cihanda din ve din dışındakiler katmanları oluşturuldu.
 
İş çevrelerinden siyasete, ticaretten politikaya, öncelikle sıradan mümin insanlar din yoluyla iletken, birbirine sorgusuz itaat ve biat yöntemi ile geliştirilen köhne anlayışa köle edildi. Bugünler o bilinçle çürük-sağlam temelli hazırlandı. İlerde yazılacak dönem araştırma kitaplarında hiç umulmadık kişilerin kime, kimlere itaat ettiği biat ettiği bir bir yer alacak.
 
Biat edenlere demokrasi, itaat edenlere din kardeşliği, etmeyenlere faşizm dayatması ve dinsiz yakıştırması nasıl gerçekleştirilmiş açık açık görülecek. Biat imtihanından geçenlerin bir anda nasıl ve nerelere kadar yükseldiği yükseltildiği de anlaşılacak. Biraz demokrasi biraz itaat ve tam teokrasi yoluyla yıldızların nasıl parlatıldığı da öğrenilecek. Dizi film alışkanlığında nasıl bir film çekilmiş kasarak izlenecek. Biat sektörünün nasıl yaratıldığı ortaya çıkacak.
 
Biat sisteminin dinsel seremoniler halinde nasıl yaygınlaştığı ve önemsendiği geliştirildiği satır satır okunacak. Biat düzeni nasıl oluşturulmuş görmeyen kalmayacak. Sayfa sayfa safhalandırılacak sıfatlandırılacak. Bu karanlık gölgeli düzenin her şeyi kendine merkez alan bir kibrin sonucu olduğuna hiç kuşku kalmayacak…
 
Aslında trilyonluk rakamlara alınan ve satılan dinsel bir armoni bu biat demokrasisi ve itaat teokrasisi önüne gelenin biat etmesi ve ettirilmesi ile de olmaz sadece. Her şart ve koşulda kesin itaat şart. Bu biat tipi demokrasi ve itaat teokrasisi her iki taraf için bedeli belli, yığınla ucu açık beklentileri de olan bir durum.  Biat demokrasisi parası olanın parayla, olmayanın iş ve yetki sahibi olarak kullandığı itaate dayalı bir sektör.
 
Biat kültürü paraya dönüşen tatlı yaşama değişen bir yabancılaşma. Garip gurebalar veya gençler için de her yol mubah görülen teokratik bir adet. Biat et yol al, ara yolu geç sınıf atla modeli. Aracına haracına itaatkâr hizmet dünyası. Bir lokma bir hırka nefis terbiyesi ile çıkılan bu zorlu teokratik yol biat piyasası ile kolaylaştırılıyor. Ve şeriat, tarikat, marifet, hilafet, saltanat, hakikat kavramları yalan yanlışa dolanıyor. Zaten tarihin her kesitinde olduğu gibi her yanlış iş zamanla çarşafa dolanır.
 
Biat düzeni içinde yolu açılanlar, itaat sektörüne kapılanlar gün gelir kıyıdan öyle bir açılır ki itaat teokrasisi, biat demokrasisi derken kara dalgalar çok kısa zamanda biat faşizmine dönüşebilir.
 
O dönüşüm ki hiç kimsenin arzuladığı, arzulayacağı değildir…

Hiç yorum yok: