20 Şubat 2018 Salı

SÖZ VE BELGE


SÖZ VE BELGE

Doğru belgeler doğru arşivlendiğinde her demokratik kalkışma sonuçsuzdur sonsuzdur. Ama kabiliyet ister. Kabileye mensupluk çağlarından medeni devlet çağdaşlığına yolculukta belgesiz her söze de inanılmaz. İnanılmalıdır da…

Söz ocağa düştüğünde kimse göz görmez kulak duymaz diyemez. Tüm servet belli ellerde toplanınca söz hâsıl olur. O ellerde gelir memleketi bir güzel yönetir denir. Ama yönettikçe de batar. Köz ocağa düşer.

Uzun yılların aralıklı süren savaşları ve şiddet içeren bağışlarıyla cereyan eder iddia. Yeryüzü cennetinde bağımsızlık yerine bağımlılık zirve yapar. Yolları köstekler tutar. Bağımsız tam bağımsız memleket özlemleri közlenir. Birbirini takip eden mücadele günleri gözlenir. Tüm gelecek göklerin intizamına bağlanır. İntizar ayıplanır. Duvarlar yıkıldıkça bir çırpıda yenileri örülür. Sözler ve belgelere dayalı kayıtlı kuyutlu dipsiz kuyular vurulur.

Teslim bayrağı çekmeyenlere mevcut hiyerarşiye isyan damgası vuranlara, tüm mücadeleci mizaçlara tipik biçimde anarşist damgası vurulur. Söz ve belgesi bulunmadan öyle anlatırlar.

Oysa belgelerde ve saklanmayan sözlerde ne anlar, anılar vardır. İnsanlık onurunu yerin dibine sokan ne açıklar. Masumları utandıran ne ayıplar. Bir İnsanın kaderi önce memleketi sonra memleketin içinde bulunduğu coğrafyanın kaderidir. Sonra alıp başını giden dünya ile direkt ilişkilidir. Oysa endirekt ne kadar unsur varsa her konuda dâhiyane kemikleşir. Mevcut kimlik değiştirilir. Kalın makyaj herkese iyi gelecek bir garip dünya sunar.

Belki sözler belgelere kayıtlanır. Kayıt dışı yaşamlar birilerini tatlı bir geleceğe taşır. Ulaşmak bağlamında hamallık hiç eskimeyen eskimeyecek bir meslektir. Genetiğe işlenmiş bir geleneğin taşkınlığıdır.

Söz ocağa köz göz göre göre kucağa düştüğünde en aykırı tarzlar bile girdiği kabın şeklini alır. Civa gibi civanlar da. Kalplere söz ve belgesizlik bulaşır. Kanatlar kırılır dünyalar alt üst olur. Arşivlenen belgeler zamanı vakti geldiğinde söz verildiği gibi bir bir açıldığında verilen sözlerin asla tutulmadığı da açık seçik görülür. Ayrıca belgesiz şartsız ne sözler verildiği de görülür. İşte böyle işler tarih.

Tarih böyle işler ve gelecek tahlillerini zamana direnen kaygılar neticelendirir. Enler indirilir. İndirilenler döneme dair sorgulanır.  Deneme ve dönemece gidiş geliş öngörüsüdür belgelenen.  Zaten arşivlenen belgeler açıldıkça sönük ateş alevlenir.

Ve modern toplumların hayat tamircileri devreye girer. Tel tel dökülmek üzerine çeşitlenmiş skandallar hayatın içine içine çöreklendiğinden cılkı çıkar dünyanın. Dünyaya hayal tacirleri çöreklenince de cılkı çıkar dünyanın. Ve usul usul belgelere geçer her şey.

Belgeler ortaya döküldüğünde ise bir yavanlık çöker yere göğe. Söz yutulur. Yersiz yurtsuz yabanlık yayılır her yere. Yavanlık arşivlenir.

Eğrisi doğrusu doğru söz ve belgeler unutulur…

Hiç yorum yok: