19 Şubat 2018 Pazartesi

PİYON İSPİYON OYUN


PİYON İSPİYON OYUN

Dünyada sürekli iktidarın felsefesine hizmetçilik kendi mesleğini de yaratmıştır. Piyasaya piyon olmak, ispit üzerine hızlıca arzı endam etmek. Olmayacak dualara Âmin demek. En derine tapınma. Yani ispiyonculuk.
Bu meslek erbaplığının özü davranış ve adanış çerçevesinde ölümüne birilerine kaynamaktır. Ya da gözü dışarıda av aramak, avlanmaktır. Dikkat antenleri ile ritüelleri birleştiren bir minyatürleşme durumudur aslında. Geçmişin kiri ve geleceğin musibeti üzerine iz sürmek, sohbet düzmektir. Denilebilir ki is pas içinde piyon olduğunu unutmak körlüğüdür. Kurban arama kötülüğüdür.
Kulluğu yüceltmek ve yükseltmek babında tarihe ve taliplere suç aranmaktır. Sikkenin ayarıyla oynamak, resmi olmayan makamlarda ispiyonlama ve ispiyonculuk üzerinden mevki ayarlamaktır. İnsanlıkla asla örtüşmeyen iktidar muhafızlığına soyunmak işidir; ispiyonculuk.
İspiyonculuk arşivlerden akıp gelen ve en can yakıcı en çarpıcı hikâyeleri bağrında barındıran mekanizmadır. İspiyon ile beslenir yalancı dünyalar. Yani her şekline faşizan duruş bulaşır ve kitlesel çözülüş egemenleşir. Artan nefret duygusu ile yoğunlaşmış neferler devreye sokulur. Tüm iktidarlar bu akıl karıştırıcılık ve kargaşa peşindekilerin emrine giren ispiyoncuları kullanır. Cesur pozunda umursamazlığı güderler. Her el attıkları yere aylaklık ve ahlakçılık merkezli bir huzursuzluk bulaştırırlar. Her adımda planlı dalkavukluk ve kopukluk dünyasına malzeme pompalamaktır ispiyoncunun görevi.
Top yekûn iğrenç ve terbiyesizce piyonlaşmaktır. Banalliktir ve üç kuruşa bahaneler uydurma vazifesini terfidir. Sağı solu da yoktur. Her tonda yeşerir ve yeşillenir. Genetik inkârcılığın ve bozuk harcın son versiyonudur. Sözde sulh ve sükûnet sağlama esaslı kelle avcılığı, avantajı dezavantajı gözetmeyen avantacı ve lavantacı geçinmek maksatlı musibetliktir.
Vatanı milleti olmayan ama öyle gösterilen, sıkıyı görünce anda saf değiştirme pratikliği gösteren aymazlıktır. Çünkü sürü kaderine baş koyuşun, başka işe yaramayışın derdiyle mahiyete sığınma sığırlığıdır bir cümleyle.
Küçük büyük ispitlerle sağlanan istikbalin ve İstiklalin sağırlığıdır. Sen özelsin baştan çıkarması ile raydan çıkmışlık, despotik dirilişin ölümlülüğüdür. Ödleklerden sayılarak da tarihe geçmektir mükâfatı.
İspiyoncular despotizmin iz sürücüleri, oyunun oyuncuları, piyeslerin piyonlarıdır. Üstüne üstlük kalitesi düşük insan profilleridirler….
İşte sürekli iktidarda kalma felsefesine hizmetçilik kendi mesleğini yaratmıştır, ispiyoncuları…

Hiç yorum yok: