23 Şubat 2018 Cuma

KARAKTER ÇIKMAZI

KARAKTER ÇIKMAZI 
 
Bir milletin karakteri tarihe yazdırdıkları ile tescillenir…
 
Bu millet nice büyük inkılaplar hayata geçirdi. Memleketi bir çağdan alıp yeni bir çağa taşıdı. Yani yenidünya tarihinin en karakterli milleti oldu. Ancak karakter aşındıkça birkaç kuşağı en derinden etkileyecek karşı devrim süreci de kendiliğinden hızlandı. Kendiliğinden mi acaba, memleketin iç ve dış düşmanlarıyla yarenlik arttı. Artınca da kolonist bir anlayış politik gerilmenin ve kamplaşmanın tabanını oluşturdu. İşte günler o günler.
 
Oysa bu millet birçok eski ve köhnemiş kurumları hiç çekinmeden yıkmıştır. Yerine yenilerini bir çırpıda kurmuştur. Yenileşmeyi karakterine yansıtmıştır. Millet devlet olmuştur. Son yıllarda her birine kusursuz gösterilerek bir yabancılaşmadır bulaştırılan. Karakter aşınmasına uğramıştır her şey.  Yaşamsal bir yangındır her karakter bozukluğu. Belleğe kazınanlar, öykü ve öyküler ise uzak diyarlardan seçkidir. Ve seçkincilik üsteleniyor millete.
 
Seçkincilik üstelenince en nemrut karakterler bile duruşunu kaybeder ve şatafattan etkilenir. İrkilir her şey. O irkiliş burunlara barut ve kan kokusu çektirir. Öyle dönemlerde öyle ölümler vardır ki milletin ve memleketin öyküsü ile bütünleşir. Ölümsüzlüğü betimler. İşte o bütünlük bozulmak istenir, bozulur. Karakter yorumları aşındıkça köklerine yürüyüşlerdeki çaresizlik de artar. Bir türlü üstesinden gelinemeyen aşiret geleneği yerleşir tahta. Kişiliğe bulaşan rabıta ile başka buluşmalar da peydahlanır.
 
Ve milletin karakterine ters karakteri bozuk şiddetli bir karşı koyuş tarihe resmedilir.
 
Ehlen ve sehven bir boyun eğiş ve etek öpüş sorunudur gündemlere terk edilen. İnceden bir milletin kaderiyle oynamak ve memleketin ahengini bozmak tek kalemde halledilir. Mevcut karakteri bozmak ciddiyeti zaafa uğratmak tarihin ipini bırakmak demektir. Bu istila bu beyinsel rehinelik aslında beş yüz, altı yüz yıllık bir üretimin zirve noktasıdır. İmalatın son aşamasıdır. Dengi ve dengesidir.  
 
Bugün için yaşananlar bir milletin tarihe yazdıklarının intikamının alınması günüdür. Veya bugün gelinen nokta mühürsüz sinir sihir üretiminin neticesidir. Kullanılmaya kullanılmaya akılda kalmış ve tutanaklara geçmiş temelli paslanma ve paylaşmadır. Ya da hazretlerce açıkça soyulma zarafetidir. Bu ne güzellik demekle olmaz. Kayıtlanan en uygun reel değil real gerçekliktir.
 
Özellikle son yılların üretimden geçmiş dondurulmuş solist karakterlerince son günlerde ittifaklar kuruluyor. Kayıtlarda yakın tarih. Sütunlar bu karakter ayıplarını ve kayıplarını yazarken bir milletin total karakteri ile de nasıl oynandığını yazacaktır. Tarih bir milletin o zayıf karakterler tarafından nasıl oyuna getirildiğini de. Unutmaz.
 
Bu millet ve memleket onca karakteri bozuk varlıklı görmüştür. Ama bu saldırı başka bir nem. Yine de karakterli duruşundan asla ödün vermemiştir, vermeyecektir. Bazı tip karakterleri ödüllendirilmiştir belki ama memleketi bu çağdan alıp eski çağlara götürmesine asla izin vermemiştir. Vermez. Bu millet karakteri kara bir şeyler dönüyorsa ortalıkta görür ve çözümünü de kendi bulur.
 
Bir milletin karakteri tarihe yazdırdıklarından uzaklaşmakla tescillenir…

Hiç yorum yok: