16 Şubat 2021 Salı

POLİTİK KURNAZLIK PAZARI

 POLİTİK KURNAZLIK PAZARI


Politik kurnazlık pazarında, ucuz pahallı sahnelenen büyük oyunun piyonları, şahı ve oyunu kaybetme aşamasındayken, keyfini sürdükleri saltanattan da koparlar. Veya koparılırlar. Gereksinim olduğu sürece kullanma, yararlanma, bozgun başladığında muhatap alınma pozunda ileri sürme kurnazlığı son bulur. Bu acı sona yaklaştıran, arkadan itiş aslında sinsice yaklaşan çöküşün ilk hamlesidir…


Elbette düşün ve sağduyu sorunu baş gösterdiğinde politik oyun rövanş kabul etmez. Pazar batar. Oyunun sersemliğini üzerinden atan politikanlar muhatapları incelerler. Bu yakından inceleme neticesinde pervasız meydan okumalar başlar. Meydan yıllar yılı elin tersiyle itilenlerce doldurulduğundan hiçbir şey gizli kalmaz. Doğrudan destek günleri de geride kalınca akarsular donar, kurnalar çevrilmez. Kurlar pik yapar, yarenlik dip yapar.


Politik kurnazlık gereği boğucu bir eriyik halinde kalıplara dökülen efsane şekilcilik de tutmaz. Bizzat onlar oyuna son verir. Çünkü hiçbir niteliğe sahip olmayanlar, tüm hataları bünyesinde toplar. Saf dışı kalmama pahasına tüm saldırılara da göğsünü siper eder. Ama her şey bir yere ve zamana kadar.


İşte bu basmakalıp şekilcilik sayesinde, politik oyun bir süre daha devam eder. Yani bin bir politik kurnazlıkla süre uzatımına üstün çaba sarf edilir. Asla birbirini tutmayan gürültü patırtılar planlanır. Operasyonlar çeşitlendirilir. Sızlanmalar sürdürülür.  Bu arada son yağmalar da yapılandırılır. Varlıklı ve dindar olmak üzerine kurgulanan bu pratik işler. Politik oyun dehşet verici sonuçlara gebe kalsa da önemsenmez.


Ve gereksinim devam ettiği sürece yararlanma ve kullanma eylemliliği bir sonraki bozguna dek devam ettirilir. Gelip geçici çılgınlıklarla, başkalarının doğrulamadığı her şey doğrudur pratiği yeğlenir.


Meydan acımasızca ortadan kaldırılanlara isyan edenlerce dolup taşar. Taşınca da bambaşka politik teknikler kullanılır. Politik taktik ve tehditlerle her masum ilerleyişin de önü kesilir. Önü arkası birleşince sıkışıklık taşar.


Giderek sıkışan saltanat panik noktasında, gereksinim olduğu sürece gereğince kullandıklarını yar ve yarar gözetmeden gözden çıkarır. Çünkü kuşku doruk noktasında iken rehber seçilmişler bu gibi politik kurnazlıklar da bulunurlar. Birileri de boğulurlar. Zaten denize düşen yılana sarılır.


Bulunmaz kumaştan kullanılmışlar ise hemen başka bir politik oyunun hamuru ve oyuncuları olurlar…


Bu birlikte geçen yıllara açıkça meydan okuyan, yeni politik oyunun detaylandırılması sürecidir. Süreç işleyerek, en yararsızları en ateşli taraftarlara döndürür. Tavsiye ve takviye ettirir. Tekele hizmet sürdürülür.


Politika pazarında politik oyunun eski yeni piyonları, şark kurnazlığıyla oyunu ve şahı kazanmak üzere hırslanır. Bir zamanlar keyfini sürdükleri saltanata, gönüllü rövanşist olurlar. Politik kurnazlık pazarında, vaktiyle ucuz pahalı sahnelenen tüm büyük oyunların piyonu olunduğu unutulur, unutturulur.


Politik kurnazlık işte…

Hiç yorum yok: