18 Şubat 2021 Perşembe

PATATES SARISI CİNLİK

 

PATATES SARISI CİNLİK

 

Patates sarısı koviti virüs, hanelerden uzak o tehlikeli sarı çıyan, en çok sabileri, öğrencileri etkiledi. Özellikle çocuklara ve yaşlılara musallat oldu. Zamanında etkin ve çarpıcı önlemler alınamadı. Çıplak uyarılar ve kesin talimatlı tedbirler peş peşe gelmesi gerekirken, gelmedi…

 

Yine de kâğıt üzerinde olsa da kısıtlamalarla doğal hayat bıçak gibi kesildi. Esnek duruştan geç de olsa vazgeçildi. Tatminkâr düzeyde direk indirek önlemler paketi açıldı. Patates sarısı virüsün cüretkârlığını, tahribat gücü yüksek tavrını tırpanlamaya dönük karşı hamleler olabildiğince gerçekleştirildi. Yani beklenen oldu. Bu patates kafaları korkutan, güven tazeleyici ve direnç artırıcı ikaz ve itiraza evrensel riayet bir türlü hakkınca hayata geçmedi.

 

Böylece sıra dışı genişliğin ve sabırlı serbestliğin ağır faturasını, patates sarısı virüs hoyratlığının ceremesini ilk başta çocuklar ve yaşlılar çekti. Çekmesin diye hatalardan ve vakayı büyütecek zaaflardan kurtulma zamanıyken olmadı.

 

Bu minvalde düşünüp taşınanları ve isabetli kararlar verenleri kutlamak gerek. Zaten son çare kutlu ol, temiz kal, mesafe koy perspektifinde prensipler koyulması en doğru reaksiyon. Şimdi bu reaksiyona tam riayet zamanı. Demek ki salt Yaradana sığınmakla bazı işler yürümüyor. Lafla peynir gemisi yüzmüyor…

 

Patates sarısı virüs, ölçüyü kaçıran derecede yeni bir istasyon bulmuş olacak ki, son günlerde önlemler az biraz gevşedi. Ve üzerinde katiyen düşünülmeyen savruk sinyaller peş peşe çakıldı. Koviti yüzünden tepe üstü çakılmaktansa elbette tedbirlere uyulmalı.

 

Mart başı ne kararlar çıkacak muamma ama pusulayı şaşırtan yoğunlukta olsa da tedbirlere uyum devam ettirilmeli. Patates sarısı cinlik artık keyfe keder maharet sergileyemeyecek hale getirilmeli…

 

Öyle görünüyor ki özellikle çocukların ve yaşlıların sarı virüs kıskacından ve bulaşı basıncından kurtarılma girişimi olası diğer handikapları da ortadan kaldıracak. Boğucu girdaba tamamen giriş ertelenecek. Ölümler ötelenecek. Şok dalgası ve gerilim azalacak.

 

Aksi takdirde patates kafa kovitinin, çok daha acı tecrübelere zemin hazırlayacağı açık. Bu kabına sığmaz, nesepsiz sarı çıyan zamanla kendi derdine düşecek elbette. Çünkü fütursuzluğu mimlendi. Adresi, plakası belirlendi. Başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere diğer etkilenme mecraları da patates sarısı cinlikten kurtarıldı. Ezber bozuldu. Mutasyonun nedeni de bu…

 

Patates kafa koviti, yıllarca sarf edilen alın teri, emek ürünü ne varsa tam hiç edecekken şartlar eşitlenmeli. bugünden yarına radikal kararlılık, zihinleri ve bedenleri acı gerçeğe odaklamalı. Kritik eşiğin farkına varılmalı. Ve asrın ifriti karşısında fire verilmemesi için mevcut kapasite daha da zorlanmalı. Hem de seferberlik düzeyinde. Yoksa suçsuz günahsız yavrular başta, yaşlılar ve ahenkli yaşam müdavimleri tehlike çemberinde kalır.

 

Koviti ile baş edecek yeni model için de gecikmeden düğmeye basılmalı. Sınıfta kalındığı açık. Çünkü baskın basanındır. Öylesine beliren, patates sarısı şeytan düşünsün halini ayarsızlığında milletin hali nice olacak? Olacaklar besbelli.

 

O yüzden tek bir gerçek varsa patates kafa koviti bundan böyle, Kordon boyu iştahla salınamayacak şekilde kuşatılmalı. Çünkü başka Türkiye yok.

 

Diğer yandan çocuklar memleketin gerçeği, yaşlılar ise memleketin hafızası…

Hiç yorum yok: