6 Nisan 2017 Perşembe

ÖNKESTİRİM VE KESİCİLİK

ÖNKESTİRİM VE KESİCİLİK
 
Herhangi bir şeyin ileride alabileceği hali ahvali, bir girdaba düşülüp düşülmeyeceğini veya dönüşsüz çıkmaz bir yola girilip girilmeyeceğini çok öncesinden anlamak, kestirmek ve saptayabilmek önemlidir. Çünkü ona göre davranıp, makul biçimde tavır alıp öngörülen olumsuzluklardan paçayı kurtarmak bu sayede tesis edilebilir. Yani bir bağlanım çözümlemesi ile direkt kestirip, bağımlı değişken değerlerin denklemlenmiş öngörüsü ile gidişata dur denilebilir. Onun için de gerçeklerle yüzleşebilmek gerekir.
 
Günün gerçeklerinden uzaklaşarak önkestirim tutturmalarını ve ilerideki durumları psikolojik tutumlarla ve sosyolojik yanıltmalarla izah etmek aslında cesaret ve korku kapışmasıdır. Ve elde kalan bu kapışmanın neticesidir. O neticeler de bazen yazgıya yazıya inanmayı kemikleştirir. Algıyı değiştirdiği gibi kör inancı da sabit bir noktaya kilitleyebilir. İşte bu uygulama son on yılların vazgeçilmez başvuru kaynağıdır.
 
Başından sonuna önkestirim aralığı oynaktır. Değişkenliğin genişlemesini göstermek için alt üst arasında daima gider gelir. Bu gelgitler tipik değişme özelliği gösteren, kararsız, değişebilir, çok değişebilir olma durumlarına göre ve esen rüzgârlara açık bir önkestirim haritası çıkarmak suretiyle yaygınlaştırılır. O nedenle edilen edebiyata da, gösterilen maketlere de, gönderilen paketlere de pek fazla aldanmamak gerekir.
 
Önkestirim edebiyatı özünde kendini beğenme sanatı ile gelişir. Kendini beğendirme formatı üzerine de şekillendirilir. Taraflar ve taraftarlar adına kendini daima en üstün görme eylemi veya eylemsizliğini ortaya koymaktır tüm gaye. Bu edebiyatı kim daha iyi yaparsa belirleyici olur. Veya belirleyici olmayan unsurlara göre sonuçları kim birebir tutturursa eğilimi de o belirler. Veya bir sonraki ayrıştırma döneminde önkestirim belirteci olur. Nabzı o tutar. O yüzden tesadüfi etkenlere bağlı olmayan bir değişimi saptamak gerçekten sanattır.
 
Önkestirme sanatı her şeyi bilme veya geleceği görme kırıklığıdır. Kılı kırk yarmayla her şey bilinip görüldüğü için de sanrılara kapılıp, yeniye kapanılır. Tanı, tanım ve Tanrı bağlamında sanatsal manevralarla süslenen önkestirimler çoğu kez aklı da kapatır. İşte bu yüzden daima olmadık işler başa gelebilir. Ve eninde sonunda yenilgi de gelir.
 
Bu yengi ve yenilgiler tutumunu herhangi bir gücün etkisiyle değiştirmeyen, kararını özgürce veren, hiçbir önkestirmeye kapılmadan davrananlar için hiçbir şey ifade etmez. Ancak bir kurum veya kuruluşa özellikle bir siyasi partiye bağlı olanlar için çok önemlidir bu kestirimler. Önkestirme ilişkisi başa gelip gelmeyeceği duygusuyla filizlendiğinden, dallandığından kötü durumları hep saklar. Veya bir şekilde bertaraf edilebileceğini savunur ve savlar. Ancak bu savsaklama fren hayatın korkunç akışını hiçbir zaman engelleyemez.
 
Gerçeklerden kaçış, cesaret ve ödleklik çizgisinde aldatılar ve aldanışlarla hükmeder yarınlara. Türlü yanlı önkestirim zırvalamaları yazıya ve yazgıya bir başkaldırış değildir. Yaşanan günü bile olduğunca hakkınca hazmedememek üzerine bir kurgudur. Az uz demeden sözde büyük amaçlar uğruna uyanılan günün yarına zerre uymayışının görülmesi ve tescillenmesidir.  Önkestirmek ve kesicilik işte böyle sorumluluk veren beter bir iştir.
 
Ürünü her ne olursa olsun başa ve başlara büyük belalar açan oturduğu yerden ahkâm kesmektir ön kesicilik. Hafifseme mertebesinde ve hasada çok kısa süre kala aslı astarı olmadan ağa lehine uydurmak marifetidir. Hasılayı ve hasılatı bilme ustalığıdır. Bu öyle bir marifettir ki felakete sürükleyebilir yarıcıları. Hatta toplumları. Bu öyle bir ustalıktır ki yıkıma götürebilir memleketi. Bu kadarla da kalmaz, bitmez bu önkestirim açılımları yazının yazgının tersine ulusları da ve insanlık tarihini de endirekt etkiler. Etkileyebilir.
 
Yayınlansın veya kulaklara fısıldansın kesim kesim kestirim denklemleri kurularak yapılmış tüm önkestirimler aslında nasıl davranılacağını örgütlememelidir. Örgütlememesi gerekirken bizzat yanıltıcı öğütlerle güçlüden yana hizmet veriyor.  Zayıflamış tüm ilişkileri bir bir belirliyor. Böylece katmanlar kesici ve kestirimci tuzağına saplanıyor.
 
O yüzden hasat öncesi ve sonrasında doğru bildiğinden ve hayırlı görünenden şaşmamak en doğrusudur…

Hiç yorum yok: