6 Ocak 2015 Salı

DARBECİK VERSİYONU LİDERLİK SANATI…

DARBECİK VERSİYONU LİDERLİK SANATI…

Tüm politik kargaşalar sonrası indirilen ağır darbeler veya hafif elektronik iletili darbecikler akla zarar ve akıl ötesi yeni darbecik versiyonu liderler yaratır…

Kafasını kuma gömmüşler, geniş çöl ufuklarında bekleyen tehlikeyi göremezler. Bu körlük sarmalında tehlike büyüdükçe büyür sonuçta büyük zarar ve yok olmayla yüzleşilince de iş işten geçer. Darbe veya darbecikler peşi sıra vurur sahile. Darbecik dalgalarıyla partileşmenin mahsulü iktidarlar ise kendi sanal liderlerini yaratırlar. Ve o mevhuma kısa zamanda ün kazandırılır ve adının duyulmasına tanınmasına yasal zemin hazırlanır. Kazanılan zaferin kısa zamanda boşa harcanan bir çaba olduğu görüldüğünde ise artık işi Allah’a havale etmekten başka bir çare kalmaz.

Bu darbecik mahsulü tekelleşme zamanla insanbilim okulunun tersine icraatlarla gerçek yüzünü, akla karayı gösteririr.  Halkı taraf yapmak ve kışkırtmak için bilimsel söylemler atmadan,  zekâ ve akıl seviyesi düşük vasiyetler okunarak, halkı kandırmaya dönük belge tarzında zarflar atılarak gemi karaya oturtulur. Oysa her şey gözden kaçırılan ayrıntılarda gizlidir. Bu darbecik ürünü liderliğin sırrı ise zamanı boşa harcamamak ve vakti zamanı geldiğinde dünya yolculuğunun bir külfet olduğunu anımsatmaktır. Ülfet ise tükenen zamanı yalan yanlış işlerle boşa harcamaktır.

Dünya herkese yetecek boyutta ve büyüklükte iken üslup kapalılığı ve özenti modacılığı yüzünden yüzölçümü daraltılır. Daraltı asla tasvirleşemeyecek tavizlerle ve olumsuzluğa suskunluk sergilenmesi gerektiği diplomasisiyle sürdürülür. Bu darbecik eseri tekelleşme ve liderleşmenin kabına sığmayışı ergeç rastgele ayaklanmaları tetikler. Ancak gücü yettiğinde aniden kısırlaşan, insani mükellefiyet gereği başlayan küçük isyanlar bile lider markacılıkla her platformda değersizleştirilir.

Yani darbecik versiyonu liderlik isyanlar başladığında konuşma üslubu, karakter ve şahsiyet ölçütlerinin dışında gergin bir makama savrulur. Çünkü kitle psikolojisini anlayabilenler eliyle, onları idare etmek veya idare etmemek için hiç değilse siyasetin ve liderliğin ana sermayesini tüketmemek gerektiğinde uzlaşılır. Atılan tehlikeli adımlar gerisingeri teptiğinde istikrarın da biteceği öngörüldüğünden düşünme ve muhakeme yapma işi yeteneği ve kabiliyeti kıtlardan beklenir. Bu darbeciklerle ucuz kabadayılardan kahraman hikâyeleri yaratmaya benzer.

Zaten bu benzeşmede alt üst olmuş ruh kargaşasında kitlelerin önünü açmak için zihin barışı sağlamak oldukça güçtür ve ayrıca istenmez de. Ancak bilim de iflas etmiş ve bilim adamları müflisçe darbecik ürünü iktidarın ipine, darbecik versiyonu liderin paçasına tutunma gayreti gösteriyorsa zaman içinde ortalık feryadı figandan geçilmez. Böylece darbecik versiyonu lider sultasındakiler sahipsizlikten boş idelere savrulur, boş hayallere dalar.

Ve darbecik eseri liderler uygarlığın değişmez kurallarını hiçe sayarak binlerce yıllık disiplinleri ret ederek aklın hakimiyetini paranın hakimiyetine yeğlediklerinde dogmatik inançların kudretine boyun eğilir. Böylece dünün baş efendilerinin yerini bugünün darbecik taklitçisi liderleri alır. Kitlelerin bozuk ruhunu tanıdıklarından çok kolay hâkimiyet kurarlar. Zamanla toptan veya yarı yarıya teslim alınır hürriyetler.

Versiyon liderler öyle veya böyle alakadar olunan diz çöktüren yöneltileri bir kenara bırakarak, tüm karşıtları darbecikleşmeler var zannıyla mütemadiyen mimler. Ruhunu satan kentlerin zar zor yaşayanları insanlıktan çıkarılınca da cennet rengine büründüler diye yalandan tafralanmaktır versiyon liderlik. Taş topak yığınlarına taparak, kültürel zenginlikler göz göre göre harcanırken meseleyi hızlı gelişmeyle ilişkilendirmektir versiyon liderlik sanatı.

Zaten şehirler köyleşince, köyleştirilince lider versiyonları hayat üstüne ahkam kesmeyle günü kurtarırlar. Zaman su gibi akar gider ve şatafatlı günler de bir gün olur biter. İşte o zaman öfke kontrolü de raydan çıkar, liderlik versiyonları da. Ve ciğerde tek nefes dilde tek sestir uygarlık. Uygarlık eşyaya da yansır, eşyanın tabiatına da. Eşyanın tabiatına aykırı tüm kültleşmelerin de hangi versiyon olursa olsun motoru tekler. Ve oyun biter beklenen değişim başlar. Ama bu değişim dönüşüme bir tek darbecik falsosu liderler direnir,  onlar hep aynı kalır, kalplaşır ve kalıplaşır.

Aslında şehirler ve insanlar birbirinin müebbetlerine mahkûmdurlar. Darbecik defosu liderlerin havaya savurduğu harika balonların içine değil. Din savaşları üzerine inşa edilen medeniyetlerin tümü tarihte birer birer yok olmuşlardır. Bu gün kurulmak istenen veya kurulanların da kısa zamanda yok olacağı gibi. Asıl boşa çıkan hüner insan ruhunun insan aklının aldığı kadarla yetinerek versiyon liderlik taslamasıdır. Bu darbecik eseri olup da sürekli darbelenmekten ürken versiyon liderliğin acilen psikolojik yardım almasına gerek vardır.

Vardır çünkü halkı kamplaştırmak için atılan yerli yersiz nutuklar için bile günü gelir hesap verilir. Ve hiç tükenmez varsayılan nimetler de bir gün sıfırlanır. Hesaplar bitmeyen kavgada resetlenemeyen akılla görülür. Taşkınlık paçaya yapışınca, aşırı yüklerden kurtulmak ise darbeci versiyon liderliğin ustalığıdır. Kısa veya uzun vadede garipliğe sığınmakla da kurtulunamayacak bir zenginlik edinildiğinden, surelerden suret çıkarmakla neticede kaybettiren bir oyuna dalar versiyon liderler ve sultasındakiler. Esas dirilticilik kumpasında Ayers kayası gibi gün doğumunda başka, gün batımında başka, gece başka renge bürünmekle sürdürülemez darbecik hasatı saltanat.

Bu darbecik versiyonu yeni düzenin heder olma çizgisinden kendi kendine her uyanma sürecinde önce anılar ayaklanır. Sonra anılaşan ve anlaşanlardan hatır bilip hatır sayanlar ve soyulanlar beyin beyine mücadele eder. Sultaya sırtına dönenler ve döndüklerinde sırtından vurulanlar rıhtımlarda birikir. Sessizler de söze gelip, sesler arttıkça darbecik versiyonu liderler kendilerini şeytani üçgenlere hapsederler, kendilerini şeytani üçgenlere hapsetmişlerle saf oluştururlar.

Bermuda buharlaşması dozunda mal biriktirdikçe günaha batmak, derine battıkça insanlık dışı hallere bulanmak, gömüldükçe aklı dolaşık darbecik versiyon liderlik piyesini oynamak, o kaygı gölgeli sönük bakışlardaki minnacık manyetik sır küplerine sığmamaktır aslında.

Tüm politik kargaşalar esnasında kurgu darbeler veya hafif elektronik iletili darbecikler akla zarar ve akıl ötesi yeni versiyon liderler yaratırken, sırra kadem basmak ise darbecik versiyon liderliğinin en son aşamasıdır, darbecik versiyon liderlik sanatının zirvesidir…

Hiç yorum yok: