8 Mayıs 2019 Çarşamba

PİS YEDİLİ…



Ne çok yedi var şu hayatın içinde. Fark edilen edilmeyen. Bazen yediliği unutulan, çoğunlukla yediye endeksli isimleri zor anımsanan. Yeseka, 7’ye dört bir karar alınca, bu çapsız dört dörtlük kararın verilmesini sağlayan yedi zatı muhterem de isimleriyle cisimleriyle asla unutulmazlar arasına girdi. Tarihe yedi boyutlu tanıklık o yüzden…

Bu elipsi yuvarlak dünyada bir öğün önce ne yediğini unutan balık hafızalı bir millet var. Ki; üzerinde yaşadığı kıta dahil yedi kıtayı saymada zorlanır. Yaşam sürdüğü yarım adanın yedi bölgesini dahi sayacak adam az çıkar içinden. Yer gök yedi katmanlı, yerin yedi kat dibi var bilir. Ama katmanları sırdır sayamaz. Gökkubbe hakkında ise ahkâm keser. Köşeye sıkıştı mı sırra kadem basar. Boşuna eser gürler. Bu arada habire sanduka sayar. Saydırır.

Hele yüzyıl başında yedi düvele karşı girişilen ve kazanılan bir milli mücadele var ki; sözde bilinir. Ama düvelleri sayabilecek olanı pek aranmaz. Çünkü mandacılıktır zihniyet. Fetbaz fesbaşlar savaşı onlar kazansaydı keşke diye hayıflanır. Ölenecek zehir akıtır etrafa. Milleti kurtuluşa götüren Ata'dır. Bilinir. Ama sevilmez, saygı duyulmaz. Horlanır. Şu elipsi yıvarlak dünyada yüz karası bir cibiliyet.

Ciddiyet mesuliyet hak getire ama popüler manada her bi halt bilinir. Mesela yedi ceddini sayamayan bu zümre 007 James Bond’u bilir. Film eleştirmeninden ileri bütün bond kızlarını sayar döker. Banal seviyede iş erbabı pozunda banknotları için bond çanta da kullanır. Ama onun bir roman kahramanı ve yazar Ian Fleming'in karakteri olduğunu bilmez. Okumamıştır. Okumaz.

Yine bu güruh ciganito lakaplı Ricardo'yu bilmez ama Q7 denilende akan sular durur. Futbol dehası kesilir. Ronaldo neden 7’ye hastadır en ince detaylarına kadar bilir.

Yedigen hastalığı bulaşıcıdır. Din iman ondadır, politikayı da en alasından yapar. Ve daima en günahsızdır ve de hep mağdurdur. Hiç kaybetmez.

Yine bu zevat lafta her türlü günahtan kaçınır. Yedi büyük günah İslam’a göre ve Hristiyanlığa göre bellidir. Bu ölümcül günahlar Hristiyanlıkta kibir, açgözlülük, şehvet, kıskançlık hasetlik, oburluk, tembellik ve gazap etmek olarak yedilenmiştir. Bu se7en azgınlaşı silsilesi süslümanlık büyüklenmesiyle görmezden gelinir.

Oysa İslam’a göre de yedi büyük günah vardır. Allah’a şirk, sihir yapmak, haksız yere öldürmek, yetim malı yemek, faiz yemek, savaştan kaçmak, namuslu kadına iftira atmak biçiminde sıralanmıştır. Bu kitle tümüne işine geldiği gibi uyar, gelmediği an yedi uyurlar taklidi yapar.

Yedi uyurlar, mitolojik tanrılara imanın bittiği dönemlerde, tek Tanrıya inandıkları için eziyet görür. Bu yedicil tipler bu yedi uyurlar kıssasını bilir. İsimleri Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş olan bu yedi gencin Hıristiyan olduğunu ise çoğunluğu bilmez. Cezayı kesen putpetest Rum kral Dakyanus'u da. Ama köpek Kıtmir adıyla şanıyla bilinir. Bir mağarada 300 yıllık uykudur elipsi yuvarlak dünyanın yediemincilerini etkileyen. Ve uyanma sonrası gelişen dünyada bocalamayadır asıl ilgi. Çünkü oyun içinde oyuna heveslidir bu cenah.

Dahaca örneklenebilecek çok yedi bazlı olgu var ama birde Pis yedili var. Pisyedili kolay, atraksiyonlu bir iskambil oyunudur. Dünyada uno diye tanınır. Pis yedilinin kendine özgü kuralları, kartların farklı işlevleri ve çekilecek cezaların katsayısı filan vardır. Ama inceden inceye 7’ler üzerine kurgulanmıştır oyun. Öyle kolay kolay da bitmez. Karşı çıkan olmayınca kartlar yeniden karılır ve oyuna sil baştan başlanır. 

İşte bu pisyedili oyununa benzer bir oyun bir kaç zamandır yeseka da oynandı. Tam yedi yüksek zat dut yemiş bülbülü oynadı. İcra edilen orta oyununu diğer dört yüksek şahsiyet izledi. Dörtgenlerin izleri isimleri belli. Pis yedici cisimler ise kesinkes unutulmamalı; Yerhan Çiftçi, Yerefik Eğri, Yezeki Yiğit, Yemuharrem Akkaya, Yefaruk Kaymak, Yilhan Hanağası, Yenakiptin Buğday.

Topu toplandı resmen pisyedili oynadı. Hem de nihayetinde yerin yedi kat dibine girmek pahasına. Peki değer miydi?

Yedi yemedi, değer di değmez di, işte onu zaman gösterecek…

Hiç yorum yok: