14 Mayıs 2019 Salı

İLK KURŞUN

İLK KURŞUN...

Onlar bunlar gelmeden önce revaçta meslekti gazetecilik...

Bu gün kim ne palavra sıkarsa sıksın gerçek gazeteci vatanseverdir. Çünkü yüzü gölgeli gazetecilik yapılmaz. Ve tam yüz yıl önceden gelir önemi. Özü sıkılan İlk Kurşun'dan. 15 Mayıs 1919'dan. Gazeteci Hasan Tahsin'den.

Onlar bunlar pek beğenmez ama gazeteci yılmaz bir direnişçidir. Tam yüz yıl öncesinden başlar kutlu direniş.

Kutsal kurtuluş mücadelesinde ilk kurşunu sıkan ve mücadelenin sembolü olan bir gazetecidir. Osman Nevres. Yunanın İzmir'i işgalinde çaktığı o ilk kurşun büyük direnişin simgesidir.

Onlar bunlar hiç istemez ama gazeteci isyankardır. Tam yüz yıldan beri. İlk kurşun ise kutsal isyana atılan damgadır.

Tarihle sabittir. Kordonboyu’nda asla korkmaksızın ilk kurşunu tetikleyen, kutsal isyanı başlatan, zabitler değil gazeteci yazar Hasan Tahsin'dir.

Hiç durmaz emperyalist işgale karşı isyanı körükler. Meydanlara hitap eder. Diğer yandan başyazarı olduğu
Hukuk-u Beşer'de halkı direnmeye çağırır.

Sözde Paris Barış Konferansı kararlarını sertçe eleştirir, gazetesinde yazar; “Burayı Yunan’a vermeyeceğiz. Vermek isteyen kuvvetle paylaşacak kozumuz var..." Yazgıyı kabullenmez.

Daha dün onlar bunlar, keşke yunan kazansaydı diyen tarih hokkabazının cenazesinde arzı endam ettiler. Hokkanın altına giden yine yurtsever gazeteciler. Yüz yıldır böyle.

Yüz yıl önce yurdun dört bir yandan işgalini İzmir’li rumlar 13 Mayıs 1919 salı günü Aya Fotini Kilisesi’nde öğrenirler. Öğle sonrası Yunan albay Mavrudis, Kral Venizelos’un beyannamesini okuyunca. Ve sabırsızlıkla beklerler o günü.

Tarihi gün gelir,15 Mayıs 1919. Yunan İzmir’e çıkartma yapar.

Yunanlıların Patris ve Atronitos isimli gemileri pasaport’a yanaşır ve Efzon Alayı saat 08:55 sıralarında izmir'e ayak basar.

Bir başka kuvvet olarak 5. Piyade Alayı Punta iskelesine çıkar. Punta’dan ileri Kadifekale işgali başlar. Yerli rumlar ellerinde Yunan bayrakları ve çiçekler Kordonboyu’na dizilirler. İşgalci Yunan askerlerine alkış tutarlar. İşgalcileri İzmir Metropoliti Hristostomos takdis eder.

Onlar bunlar ve yedi ceddi işgale selam dururken, gazeteci Hasan Tahsin,15 Mayıs 1919 sabahı saat yedibuçuktan itibaren Konak Meydanı Kordonboyu’nda koyu renkli takım elbisesini giyer nöbete durur.

Yunan alayı Hükümet konağı, Kışla, Kokaryalı istikameti ile Karantina’ya doğru yürüyüşe geçer. İlk işgalci adımlar tam Kışla hizasındayken kaşla göz arasında Hasan Tahsin kalabalığın arasından sıyrılır ve haykırır; “Olamaz, olamaz, böyle ellerini sallaya sallaya giremezler...”

Çeker revolverini basar tetiğe. Patlatır. İlk kurşun. Kurtuluş ateşi daha sonra tüm Anadolu'ya yayılacaktır...

Hasan Tahsin, hiç çekinmeden silahındaki tüm fişekleri sıralar. İlk kurşunlarla iki Efzon askeri ölür. Sonra yaylım ateşte kendisi. Kordonboyu’nda. Henüz 31 yaşındadır. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin. Tam yüz yıl önce.

O yüzden onlar bunlar gelmeden önce de, geldikten sonrada en revaçta meslektir gazetecilik. İlk kurşun'dan bu yana yüz yıllık yürüyüşün de hakiki tanıklığıdır.

Onlar bunlar, yedi sülale ne yaparlarsa yapsınlar bu ilk kurşunun izini tarihten silemezler...

Hiç yorum yok: