23 Mayıs 2019 Perşembe

TEK TABANCA REJİMİ DE GÜZELLEŞECEK Mİ?

Bir yıldır daha adı net koyulamayan Partili Cumhurbaşkanı Rejimi, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi... ile yönetilen bir memleket olundu. Bu öyle bir idare biçimi ki, mekanizması kurullar, başkanlıklar, ofisler, danışmanlardan kurulu. Hepsi de bir başkana hizmet ediyor. Yani her daim başkanın dediği oluyor. Resmen tek tabanca rejimi...

Bu rejimde ne işe yaradığı muamma Meclis var ama baypas edilmiş durumda. Yetki tek tabanca Cumhurbaşkanı'nda. Sarayda.

Rejimi sağlamlaştırmak için her gün yeni bir kurul kuruluyor. Danışmanların haddi hesabı belli değil. Her akla geldiğinde bakanlıklara bağlı bir başkanlık saraya bağlanıyor. Her yeni gün bir başka ofis açılıyor. Ve hepsine de iktidar partili yerleştirmeler. Partidaşlardan kurumlaşma. Sanki devlette devamlılık tarih oluyor. Yani rejim giden gelen kaosuna gebe.

Partili Cumhurbaşkanı bir yıl içinde yayımlanan otuz yedi  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kendine bağlanmış sayısız kurul oluşturdu. Bazıları; Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu ve en son Yüksek İstişare Kurulu.

Bir de belki bağlı değil ama bağımlı Yüksek Seçim Kurulu var..

Ayrıca Bakanlık yetkisindeki birçok başkanlık da geceden sabaha başkana bağlandı. Bazı yeni başkanlıklar da kuruldu. Göbekten Saray’a bağlanmış başkanlıklar; Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı,  Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı...

Diğer yandan bir yılda bir çok ofisler oluşturuldu. Başkanın en yakınında çalışan bu ofislere de parti kadroları yerleştirildi. Topu iktidar partili. Parti öncelikleri doğrultusunda memleket projeleri yöneten bir işlevsellik. Bu ofisler; Yatırım Ofisi, Finans Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi...

Bu arada tüm kuvvet komutanlıkları da Partili Cumhurbaşkanı’na bağlandı. Terfilerde tek yetkili Başkan. İstediğini istediği üst rütbeye. Jandarma  ve Sahil Güvenlik dahil.

Yani bu tek tabanca rejiminde tetiği daima Partili Cumhurbaşkanı çekecek. Kurumsallaştırılan kurullar, başkanlıklar, ofisler ve danışmanlar ise resmi sivil her alanda hedefi kolaylaştıracak. Büyütecek veya küçültecek.

İşte adı sanı belirsiz böyle bir memleket idaresinin var edilmeye çalışıldığı memlekette Haziran ayı sonunda bir yerel seçim yenilemesi var. Yerel seçimden öte bir seçim. Muhalefet kazandığı takdirde her şey çok güzel olacak sözü veriyor. İktidar kazansa da kaybetse de daha güzel olacak diyor.

Peki, seçim sonu Tek tabanca rejimi de güzelleşecek mi?

Hiç yorum yok: