31 Ekim 2017 Salı

ADAYLAŞMA VE RESTLEŞME…

ADAYLAŞMA VE RESTLEŞME…
 
Siyasi gerçekliktir; her kongre süreci aday, adaylaşma, adaylaştırma ve restleşme manevralarıdır…
 
Özellikle tabandan gelmeyen ama tabanın onayına sunulmuş her adaylaşma her şeyi istisnasız, koşulsuz kabullenmeyi de şartlar. Bu şartlanış başta iyi ve makul görülebilir, ağır gelmeyebilir. Ancak zamanla iş tersine döner. Ağırlaşır ve aşama aşama demokratlıktan uzaklaşılır. Bu tip adaylaşmalar ben merkezli dayatmacılık ile arada demokrasi havarisi kesilmeyi çağrıştırsa da kongreci uzmanlık ruh değişimine asla izin vermez. Mevcutta ısrar eder.
 
Gözleyen ve gözlemleyenler iyi bilir, kongre ve kurultay dönemleri en sağlam duruşlu siyasilere bile travmalar yaşatır. Bu kılcal kanamadan tabandan tavana her siyasi rol model de nasibini alır.
 
Yerelden genele var olma üzerine planlanan ve azami siyasi pay çıkarma temelinde inşa edilen her medeni cesaret gösterenin takdiri zor bela gerçekleşir. Aday ve adaylaşma furyasında nice olumsuzlukların yaşanması muhtemel olduğu bilinse de ahde vefa olmayınca yığınla manevra işleme koyulur.
 
Bu çalkantılı atmosferde örgütsel değerler hiç manasına getirilir. Tüm adaylaşma, adaylaştırma yöntem ve yönlendirmeleri yeni kırgınlıkların da başlangıcı olur. Yıpratma ve yıpranmalarla sil baştan yenilenme ve kadrosal değişimin de önü kesilir.
 
On yıllardan beri yöntemler aynı kaldığından adaylaşma ve adaylaştırma olgusu da hep aynı kalır. Aynı isimler üzerinde ila nihaiye anlaşılır. Herkes yenilenmeli, yenilenişe açık olmalı ve değişim başlamalı iyi niyetliliği daima ertelenir. Adaylaştırmada adam kayırmak tescillenir. Akılcı, yapıcı, inatçı ve yürekli kadroların önü açılmasın diye üstün çaba harcanır.
 
Taban tavan çelişmeleriyle biçimlendirilmiş aday, adaylaşma ve adaylaştırma metotları hiç irdelenmeden yollara düşülür. Yani kolaycılık ve kalaycılık tercih edilir.
 
Oysa direnmek esastır. Bir reddediş ve red ediliş keskinliği yaşamadan tabana inisiyatif verici bir çıkış şarttır. İcazet almayan üreten beynin ortaya çıkması çıkarılması vazgeçilmez gerçekliktir.
 
Delegasyon özgür ve rahat bırakılsa aday, adaylaşma, adaylaştırma sürecini  hiçbir telkine yüz vermeden örgüt gerekliliğine en uygun değerlendirmeyi yapar. Pratikte birliği dirliği hayata geçirecek manevrayı da geçekleştirir.
 
O yüzden bu süreç eski alışkanlıklarından geri durmak, ilerisini gerisini, elden uçup giden her şeyi düşünerek karar verme sürecidir. Adanmışlık düzeninde aday peşinde koşma süreci değildir. Bu süreç aday, adaylaşma, adaylaştırma manevralarıyla süslenen ve örgüte dayatılan siyasi işçilik süreci de değildir. Gelinen süreç artık siyasi patronluğa soyunma sürecidir. Kabuk değiştirme sanatını icra sürecidir.
 
Aday, adaylaşma, adaylaştırma ve restleşme manevralarını izleyen örgüt umut ve cesaretle gereğini yapmak mecburiyetindedir. Bu kez gereğini de yapacaktır.
 
Gelinen son aşama şimdilik budur…

Hiç yorum yok: