21 Aralık 2016 Çarşamba

ROMANYA’DA BİR İLK; TÜRK, MÜSLÜMAN VE KADIN BAŞBAKAN…

ROMANYA’DA BİR İLK; TÜRK, MÜSLÜMAN VE KADIN BAŞBAKAN…
 
Yılın en uzun gecesinin yaşanacağı tarihte öğleden sonra Romanya resmen çalkalandı.  Gerçekten siyaseten tarihi bir gün yaşadı.  Romanya farklı ve yeni bir başlangıca imza atacak gibi sanki. Gün içinde 11 Aralık genel seçimini kazanan PSD Lideri Liviu Dragnea Cumhurbaşkanı Klaus Johannis’e çıktı ve Başbakan adayını açıkladı.
 
Seçim sonuçlarının belli olmaya başladığı gece PSD ile ALDE’nin yani Sosyal Demokrat Parti ve Liberaller ile Demokratlar İttifakının koalisyon kuracakları hemen hemen belli olmuştu. Nitekim öyle de oldu; 330 sandalyeli parlamentoda PSD 154, ALDE 20 milletvekili çıkartarak salt çoğunluğu almışlardı. Hakeza 136 sandalyeli senatoda da 67 ve 9 senatörlüğü alarak yarıyı geçmişlerdi.
 
Ancak Başbakanın kim olacağı bu uzun güne kadar belirsizdi. Cumhurbaşkanı’nın PSD Başkanı’nı hükümeti kurmak üzere başbakan atayıp atamayacağı noktasında tereddütler vardı. Bunda PSD Lideri Liviu Dragnea’nın iki yıllık kesinleşmiş cezasının bir olması da bir etkendi. Cumhurbaşkanı Klaus Johannis’in Başbakan olarak Dragnea’yı ataması sonrasında cezai mahkûmiyetin etkinleşmesi başka bir siyasi kriz yaratabilirdi. Muhalefette bu konuyu ağırdan işlemeye başlamıştı zaten. Romanya’nın bir daha hükümetsiz kalmaya ve yeni bir erken seçime ayıracak zamanı yoktu. Sosyal demokratlar başka bir isim üzerinde uzlaşmalıydılar.
 
Tüm bunlar beklenen ve bilinen durumdu. Ancak PSD lideri Dragnea ve Cumhurbaşkanı Johannis zirvesinden bir sürpriz çıktı. Kurulacak koalisyon hükümeti için PSD’nin tek bir başbakan adayı belirlediği ve o ismin de Sevil Canbek Shhaideh olduğu.
 
İşte bu şaşırtıcı ve aşırı yürekli kararla birlikte Sevil Canbek Shhaideh’in kim olduğu önem kazanıyordu. Başbakanlığa önerilen bu isim öncelikle Romanya’nın ilk kadın başbakanı olmaya adaydı. Ayrıca bir Romen Türkü idi. Ve asıl önemlisi Müslümandı.
 
Bu isim öğle saatlerinde gündeme düştüğü andan itibaren Romanya kamuoyuna yansıyan ilk izlenim Dragnea’nın iktidarı elinde tutmak istediğinden ya da denetleyebileceği, yönlendirebileceği en uygun siyasi kimlik olduğundan Sevil Canbek Shhaideh’ı başbakanlık için önerdiğiydi. Bir diğer yansıma da Dragnea’nın çok güvendiği çalışma arkadaşı olduğu, o kadar ki ikinci evliliğinde nikâh şahitliğini de bizzat yaptığı yönündeydi. Böylece PSD lideri bir Paskalya Hükümeti'ne de yol açacak plan kurmuştu ve plan da işlemeye başlamıştı.
 
Üzerinde durulması gereken bir başka gerçek de PSD Başkanı Liviu Dragnea’nın başbakanlık görevinde işgalci bir tavır göz önünde bulundurmadığı ancak siyasi bir krizi önlemek adına böylesi imtiyazlı bir öneriyi yaptığıydı.PSD’nin geçici alternatif olarak bu ismi önerdiği noktasında da görüşler bildirildi.  Ayrıca Sosyal Demokratlar bu kez sabıkası bulunanların hükümete girmesine izin vermemeye kesin niyetli şeklinde de.  Anayasa Mahkemesi kararları sonucuna göre Victoria Sarayı için ibrenin Liviu Dragnea üzerine dönmesi de muhtemel biçiminde de. Bu arada, Liviu Dragnea’nın Temsilciler Meclisi başkanı seçildiğini de unutmamak gerekir.
 
Romanya medyası, açıklanan Başbakan adayını büyük sürpriz olarak nitelerken Liviu Dragnea Cumhurbaşkanına sunulan ismin desteklenmesi yönünde argümanlar ortaya koydu; Sevil Canbek Shhaideh’in Kalkınma Bakanlığı yaptığını, halen Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanlığı danışmanı olduğunu, Avrupa fonları konusunda deneyim sahibi bir ekonomist olduğunu, 15 yıldır kendini yerel makamlardan başlayarak geliştirdiğini ve en önemlisi de PSD seçim kampanyası döneminde sunulan hükümet programı üzerinde çalışmış, hükümet programını PSD’de içinde uygulayabilecek yeterliliğe sahip, en güvenilebilecek kişi belki de tek kişi olduğunu vurguladı. Üzerine;  ‘Bazı meslektaşlarının görüşüne göre tek kusuru var. O da çok çalışmak, çok çalışıyor’ betimlemesini de yaparak.
 
Eğer Sevil Canbek Shhaideh Cumhurbaşkanı Klaus Johannis’in onayından geçerse ve mecliste güvenoyu alırsa Romanya’nın ilk kadın başbakanı olacak. Hem de bir Romen Türkü ve Müslüman bir siyasetçi olarak. Ve kutsal kitaplar üzerine yemin edecek, yani İncil ve Kur’an a birlikte el basacak. İlk evliliği bir kenara, ikinci evliliğini Romanya’da yaşayan ve çalışan Suriye kökenli bir mühendisle yapmış olması da diğer bir ayrıntı.
 
Peki, kimdir Sevil Canbek Shhaideh? Sevil Shhaideh’ın  annesi Kırım kökenli babası da Anadolu'dan Romanya'ya giden Türklerdendir. 4 Aralık 1964'te Romanya'nın Köstence şehrinde doğmuştur. Romanya'nın Ekonomik Bilgiler Akademisi'nden 1987'de mezun olmuştur. Sonrasında Kamu yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 1995), STK yönetimi (USAID, Washington DC, SUA, 2001), proje yönetimi (Oracle University, 2002 ve PM Solutions Romania, 2004) ve denetçilik (TUV Institution, 2003) ile ilgili çeşitli programlarda eğitim almıştır. 2015'te Bölgesel Kalkınma ve Kamu Yönetimi Bakanı olarak da görev yapmıştır.
 
Uluslararası basın, Sevil Canbek Shhaideh isminin önerilmesi hakkında: Romanya’da ilk kez bir kadın başbakan olabilir hem de Müslüman duyurusunu yaptı. Türk ve tatar kökenli olduğunu da ekledi.
 
Şu fakir ülkenin, Romanya seçimleri ile Türk-Tatar kontenjanı boş kaldı diyerek tek tornadan çıkmışçasına ‘Romanya’da aşırı sol eğilimli Sosyal Demokratlar-PSD kazandı’ formatında ilgilenen basını Sevil Canbek Shhaideh Başbakan adayı gösterilince siyasal literatüre geçecek yeni tarifler peşine düştüler.
 
Hemen daha şimdiden bir Türklük ve Müslümanlık yarışı başladı bile. Daha kesin değil ki hanımefendinin başbakanlığı. Olsun varsın. Ancak bu habere bin bir takla attıran yandaş medya Romanya’yı ne kadar biliyorlar orası meçhul. Ayrıca Sevil Canbek Shhaideh’ın PSD’li yani sosyal demokrat, kendi deyimleriyle aşırı sol eğilimli sosyal demokrat bir politikacı olması ile pek ilgilenmiyorlar, önemsemiyor görüntüsü veriyorlar.
 
İçeride sosyal demokratları harca ki harca dışarıda küçük bir fırsat bul yarat ve destekle. Bu da Şu fakir ülkenin kötü kaderi…

Hiç yorum yok: