1 Haziran 2021 Salı

KAPİTALİZM VE DEVLET...

 KAPİTALİZM VE DEVLET...


Dünya tanrısı para olanların kurduğu sistemdir kapitalizm. Kutsal mahiyette pratik ihtiyaç, kişisel çıkar temelinde ibadet eder ve punduna getirip kurumsallaşır. Kıyasıya yayılmalarla da devletleşir. Kapitalist dünya emperyalist politikalarla girdiği her karış toprağa kapitalist devlet örneğini dayatır. Kastını kusursuz kurgular ve düzenini kurar... 


Tanrıyı paraya değişenlerin bayağı, ırkçı ölçülerde nefret körükleyen dinsel ögelerle kapitalizmi savunması ile birlikte zamanla ortak değerler buharlaşır. Mevcut devletler yok olacak bir sürece taşınır. İster bağımlı ister bağımsız olsun tüm devletler bu taşkında ezilir veya bereketlenir. Yani kapitalizm ve devlet olgusu birbiriyle örtüşen ideallerle ve yüksek egoizmle toplumları hizaya sokmaya çalışır. Tüccar finansçılar milliyeti para olanları ağına düşürerek siyasal açıdan kıskaca alır. Milli devlet olmayı lüks olarak lanse eder. Kapitalizme kayılır.


Emperyal krizler ve baskılarla anca kapitalizm baş eder inancı çürümesine karşın egemen güçlerin yeni devlet anlayışı transferiyle birlikte milli devletler sırayla yıkılır. Veya esas temellerinden koparılarak zayıflatılır. Dolayısıyla üstesinden gelemediği sorunlar biriktikçe birikir. Kapitalizm vahşileşerek daha da acımasızlaşarak kurulu devlet formatlarıyla oynanmasını salık verir. Bu sarsıcı telkine salakça uyanlar kısa zamanda, kapitalizme direnenler ise uzun vadede çöker ve çökertilir. 


Asla çökmeyecek veya çöküntünün altında kalmayacaklar, enkaza dönüşmeyeceklar kapitalizme karşı sosyalizm, kapitalist devlete karşı sosyalist devlet alternatifini savunanlar ile şahsına özgü devlet mantığıyla her karış toprağına kolektivist sistemi başarıyla uygulayanlardır. Sonuçta kapitalizmin, kapitalist dayatmanın her biçimiyle kurguladığı devletler mutlaka tarihe gömülür.


Kapitalizm tanrısının buyruğu altına giren ve kendine uydurma tarih yazarak, gelmiş geçmişler içinde salt kendilerinin tarih yazdığı zannına kapılanlar dramatik sona yaklaşır. Yaklaştıkça da para dininin altında kalır. Çünkü milli bilinci çalınmış, dini inancı para tanrısına transfer edilmiş Her devlet kapitalizmi başkaldırmadıkça karşı başkaldırıların istilasına uğrar. İsyan geciktikçe tılsım bozulur ve halkların afyonu patlar. O zaman fantastik manevralar hiçbir işe yaramaz ve dünya tanrısı para olan kapitalistler ağır yenilgiler alır.


Elbette tüm yeryüzünün kapitalizmden kolay kolay kopmayacağını bilmek gerekir. Bir anda değişim olmayacağını da anlamak. İşte bu yüzden kapitalist devlet formundan ivedilikle uzaklaşmak şarttır. Ancak uzaklaşma çabasına girişen devletleri kapitalizm madden yoksullaştırır. Manen bozar. Açmaza düşen devletler milletini ruhen yalnızlaştırır. Bu yaman çelişkiler tuzağı, emperyal düşler görenlerin kapitalizmin oyuncağına dönüşmeye koşaradım yaklaştırır.


O yüzden dünya tanrısının yani salt paranın geçerliği çerçevesinde kurulan kapitalizm dinini, açıkça reddetmek dünya kuralı olmalıdır. Kusurlu kurgu devlet anlayışı da resmen reddedilmelidir. 


Bunun için yegane usulde bellidir...

Hiç yorum yok: