27 Mayıs 2017 Cumartesi

KOYU DİNDARLIK VE RAMAZAN

KOYU DİNDARLIK VE RAMAZAN 
 
Bu makale bir ramazan makalesi değildir. Din arifliğine bürünenlere veya öyle görüntü verme çabasındakilere tariftir. Şehri mübareğin arifesindenk gelmişliği vardır sadece
 
Dünyayı kaosa sürükleyen dönemlerin hemen hepsinde eğitim seviyesi çok düşük ve bilgi birikimi hepten eksiksözde koyu dindarlık ve kofti alimlik hep aktif rol oynamıştır. Oynuyor. Bu sözde koyu dindarlık güneşi bile karartacak karalığı, gözü karalığı ve gözü dönmüşlüğü içerir. Karanlığa hizmet eder. İçtenlikle söylenemese de içten dışa taşan manevi gelişmenin demlenmişliği, demli kem manasızlığıdır. Yani mana aranırken softi dindarlığın kopkoyu sularına düşülür ve ruhbanlar aranır. Sonuçta aklı sıra asla dinle bütünleşmez boyutlarda ruhbanlaşılır. Mürettep ruhbanlar dinine meyledilir. Bu yutuluşta mürekkep yalamışlık da nafiledir. Böylece sözde koyu dindarlık kendi asilzadelerini yaratır. Haşa yarattıkça da bir ruh bozumu yaşanır. Oboğumlu bozukluk içindekiler dini ve ahlaki değerleri temsil ettiği sanılan ve sayılan ruhsuzların peşine düşer. Bu ruhani peşindelik hizmetkarlığa varan bir boyuta evrilir. Tasasızca tapınılır.
 
O çok bilir, her bir şeyi bilirkoyu dindarlık iyi hatip ve ateşli vaazcı olmakla özelleşen ve özdeşleşen bir özentidir. Zamanla din ve koyu dindarlık girdabındakiler, kusurluluk ve kusursuzluk hangi ahlaka sahiptir hiç önemsemez. Asla ve katiyyen önemsenmez. Önemsenmediği için de koyu dindarlaşma kısa zamanla kendi kölelerini bizzat yaratır. Ayin ve tayin bağlamında, defin define rotasında bir öğreti kutsallaşır, kutsallaştırılır. Dinleşir, dinleştirilir. O koyu din kıskacında utu, kutukutsiyeti nereden, kimdendir pek anlamı kalmaz. Maalesef klişeleşen ve kiliseleşen reform karşıtı bir koyu dindarlık ilahileşir. Derinleştirilir. 
 
Din bugün işte budur. Sözdekoyu dindarlık…
 
Koyu dindarlık öne çıkarılarak ve muhafaza edilerek iyice muhafazakârlaşan bir din geleneği de oluşur. Bu kurmaca din bin baskı, bin günahyüzbinlerce bidat katkı ve ebedi yazgı doğrultusunda dizayn edilir. Öyle ki bu sözde koyu dindarlık pazar arayan büyük sermayenin tezgâhlarında işlenmiş bir ürün olabilir düşüncesi rasyonel akla takılır. Katlı kanatlı havariler pozunda ve çokuluslu sermayenin deposundan çıkma görünümlü demogogların çoğalması ve bu çoğunluğun politik süreci bir an evvel belirleme telaşı bu düşünceyi haklı çıkaran bir gerçekliktir. 
 
Bu dinegoglar toplumun kanayan yaralarına sözde koyu dindarlık maskı uygularlar. Ne yaparlar ederleriyice iyileştirirler. Sözde vatan millet için yanarlar. Vatan millet yanmış umursamazlar. Böylece manevi açıdan aç ve kara kör, sıkça dehşet derecesinde canileşebilen, hayatı canlı yaşayabilenlere düşman bir koyu dindarlar sınıfı oluşur. Maneviyatı zayıf kimliklerin kimlik sahibi olduğu bu koyu dindarlık kalıbı, asla ve hiç utanç duymadan topluma kan kusturur. 

Zamanla sıradanlaşırlar. Sıradanlaştıkça da meşrulaşırve meşhurlaşırlar. Her halükarda sıra dışılıkve öyle olunduğu ebleh zihinlere boca edilir. Bocacılar zerk eder zevk ederler. Bu yeni din sarmalına düşenlerde koyu dindarlık çerçevesinde bocaladıkça bocalarlar. Daima ahrete borçlanır, her fırsatta borçlandırılırlar. Dinbazlık ve koyu dindarlık böyle işler, işletilir. 
 
O şerbetlenmişlikle bir gün gelecek din ve vicdan, can ve canan o gökten gelene bağlanacak yalan yanlışı bile zihinlere kodlanır. Koyu dindarlık ideolojisinin gerçek dine resmen ihaneti bile kutsallaştırılır, kutsanır. Zehir özellikle Tanrısal makamdan yıkılası, olmayası keskinliğinde emredilmiş ruhban kesiminden başlayarak kesif kesif yayılır. Yayılma tüm kesimleri keyifle kucaklar. Yayıklarda ve yayınlarda sözde koyu dindarlık pekiştirme neticesinin,  artık nereye doğru yol alındığının hiç önemi kalmaz. Koyu dindarlık cennette cehennemi, cehennemde cenneti yaşamak üzerine kurgulanır. Kuklalar yoluyla da kullaşılır.
 
Nedense bu sözde koyu dindarlığın egemen iradenin kurduğu ve kumpasladığı bir kumpanya olduğu asla görülmez. Görmek istenmez. Namazda niyazdaavlu tavlı seccade boyu saklanılır. Sözde aklanılır. Kara kampanyaya katılmak ise yanlış doğru bakılmadan öyle ödüllendirilir şöyle cezalandırılacak babında halledilir. Hal ve gidişi sıfırın altı bu yarı yarıya kapılanma ile kafanın içinde kampanalar çalar. Öylece çaldıkça çalar. Alçalınır. Böylece çalgı koyu dindarlığı da çalar. 
 
Öylesine böylesine din iman mezhep karışıklığının ve bu sözde koyu dindarlığın üstesinden gelmek ise ikinci üçüncü kuşak yeni yetmelere kadar uzar. Dava dünden düşer. Bir hayli çalkantılı günler geçireceği aşikâr şu yaşlı dünyanın bu sözde koyu dindarlıkla buluşma noktası ise devamlı üzerinde oyunlar tezgâhlanan bu fakir coğrafya olur. Sonuçta bu lanetli melanet coğrafyada maalesef sözde koyu dindarlık ile koyu kindarlık el ele vermiş kendi evlatlarını yer, yiyor da.
                                                                                                                                          
Bu bir Ramazan öncesi Ramazan makalesi değil. lafta din zarifliğine bürünenlere veya çakma görüntülü koyu dindarlığa isyandır. Nisyana isyan. Sadece bir saptama. Anımsatma. Ne yazık ki oralarda buralarda operasyonel algı kapsamlı barekallah, mübarekleştirilen sözde koyu dindarlık insan kanı ve etiyle oruç bozuyor.
 
Bu günler bu kara yoz, koyu kuyu bozgundan kaçmak için Allah’a sığınma günleridir

Hiç yorum yok: