9 Kasım 2016 Çarşamba

ABD’YE VE DÜNYA’YA TURP GİBİ BAŞKAN; TRUMP…

ABD’YE VE DÜNYA’YA TURP GİBİ BAŞKAN; TRUMP…
 
Ortadoğu başta olmak üzere, dünyanın krize açık benzer tüm bölgelerinde en gerçek dışı dünya haritası Trump ile çizilecek.  Süper Salı ABD ve Dünyaya turp gibi bir başkan armağan etti. Trump tüm dünyayı ters köşe yatırıp turp gibi ABD başkanı seçilerek yenidünya haritasının yeryüzündeki su ve kara parçalarını en orantısız format ile dizayn edecek siyasal bir iradeyi ve amerikal marka tekniğini de beraberinde getiriyor.
 
Bu kez tüm dünyada anketler yanıldı, medya yanıldı, sanal dünya eridi ve ABD Başkanlık yarışında zafer hiç beklenmedik biçimde ne çocuğu olduğu belli german soyundan çok zengin bir müteahhid oğlu müteahhidin, kiralık konutlar kralının, dünyanın en büyük emlak baronunun oldu.
 
Çok parası olan asla kumar kaybetmez…
 
Borunun sesi baskın çıktı, eşek filin gölgesinde kaldı. Trump siyaset kumarını da kazandı. Hayatı boyunca kazanmaya şartlanmış, her türlü kazanmayı bilen, televizyonların çaylak çırak eğiticisi, dolar kazanma delisi Trump, on sekiz aylık kampanya süresince kazanmak temelinde herkesi bıktırdı. “ Çok fazla kazanacağız ve kazanmaktan bıkacaksınız” dedi, dedi ve kazandı. Yeni ve muhteşem Amerika vadetti ve hayaller ile kazanmayı da hak etti. ABD yalakası tüm dünyaya karşı tek başına kazandı. Sözde cümle alem şaşırdı. Oysa gizli istek ve arzular Donald’ın kazanmasıydı. Kazandı.
 
Asıl kaybedenlerin kim olduğu uygulanacak politikalar çerçevesinde çok yakında belli olur. Turp Trump dünyanın bir köşesini kazandı kazanmasına ama dünya borsalarına bakıldığında ilk kaybeden, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi Peso’dan sonra Türk Lirası oldu. Türkiye baştan kaybedecek gibi.
 
Filler tepişir çimenler ve karıncalar ezilir. Böyledir büyük sermayenin desteklediği dünya düzeni. Ancak kapitalizm ve kapitalizmin dünyaya dayattığı kanlı sistemler krizin tam kucağında. Çok sıklıkla gerçekleştirilen bölgeler bazında emperyal şok vuruşlar bile sistemin çökmesine mani olamıyor. Belgeler ve bölgeler etrafında ekonomik ve siyasal bir kaos yaşıyor tüm dünya.
 
Bu baş belası sistemi ve sistemsizliğe kurban dünyayı şimdi krizin pençesinden turp gibi seçilen Trump, kaptan America kurtaracak. Belki de Putin ile el ele vererek yeni bir dünya kuracaklar. Kurarlar ama yine de kurtaramazlar. Atılacak hiç bir adım hiçbir yaklaşım dünya sistemindeki bu derin krize, kapitalizmin yıkılmasına asla çare olmayacak. Tersine zaman ilerledikçe, uçurum korkunçlaşacak, kriz daha da derinleşerek ve zayıftan zengine herkesi yutacak. Yeni başkan terör hattına çekilecek ama terörü bu sistemin ürettiği ve türettiğini bilmeyen yok. Danışıklı bir dövüş. Belki de German kaptan Amerika öncülüğünde ortalık daha da gerilecek ve üçüncü paylaşım savaşına veya bölgesel paylaşım müdahalelerine kapılar aralanacak.
 
Turp Trump bu günden itibaren Oval Ofis'ten dünyayı ovalayacak. Her açıdan deneyimsizliği bariz ve ipe sapa gelmez tavırlarına rağmen ipe un sermeyi tam beceren, geri vites konusunda uzman bir kampanyacı Trump. On sekiz ay birçok kapı açtı ve tepkiler yüzünden anında kapattı.  Ancak para kazanma konusunda ustaların ustası. Sınırlarına Çin seddi duvarlar örecek türden inşaatçı ve müteahhit. ABD’de klasik bir söylem olan ve dünya ülkelerine de ihraç edilen ulusal güvenlik söylemlerini bu şekilde algılayan bir lider. Seçmen de karşılık bulup bulmadığı da apaçık. Kareyi buldu. Dünya karayı bulacak gibi. Güdülecek siyasetin belirgin işaretleri de ettiği lafı güzaf arasında gizli. Dünyaya egemen küresel sermaye ve küresel güvenliğe başka bir tehdit daha eklendi. Turp duruşuyla Trump.
 
Tüm dünya da hevesler kursakta kaldı,  beklentiler tutmadı, planlanan coşku yerini endişeli bir bekleyişe bıraktı. Başka bir netice beklemek de eyyamcılık. Dünyanın her bölgesinde kirlenen bir siyasi süreç yaşanıyor. Kirli politik ortamlar kendi umulmadık liderlerini yaratıyor. Aslında tüm siyasi liderler bu kirli yayılmanın suçlusu. Büyük sorumluluk taşımalarına karşın yeterli değiller. O yetersizlik kin ve nefrete dayalı bir siyasi kurumlanmayı ve bu gibi sonuçları doğuruyor. Orada da burada da durum ayni. Sonuçta kimsenin kazançlı çıkamayacağı savaşlara gebe yaşlı dünya.
 
Şu garip ülkede üstüne vazifeymişçesine ABD başkanlık seçimi lotosu oynayan ve oynatılan lotaryanlara da çok iyi oldu. Trump şen şakrak başlayan gecelerine kan doğradı hepsinin. Şu fakir memlekette ılımlı ve çalımlı fundamantalizmi destekleyen aydın pozunda mevcut iktidara yaranacaksın, tüm dünya ülkelerinde ve ABD’de oraların kendi çapındaki özel ve nesnel solcularını öveceksin. Trump bir güzel onları da halletti.
 
Bu yaygaracı cenaha inat iyi ki Trump kazandı. Turp gibi geçer göçer bir Amerikalı Trump. Trump'ın İslam’a ve ABD’deki İslamcı mültecilere yönelik tavrı, yüzde yüzü Müslüman şu garip ülkenin başkanlık heveslilerini hangi hizaya çekecek acaba? Yakında anlaşılır… 

Hiç yorum yok: