12 Kasım 2017 Pazar

ANGLOSAKSON HEGEMONYA

ANGLOSAKSON HEGEMONYA
 
Anglosakson kapitalizmi dünyadaki ekonomik ve toplumsal olayların tamamına açık veya gizli hükmeder…
 
Bu istila her türlü siyasal, ekonomik ve finansal normlar uygulayan yaptırımlarla yaygınlaşır. Çünkü anglosakson ekonomi yaşadığı krizleri ve çıkmazları daima dünyaya mal ederek büyür. İzlediği rota budur…
 
Yaydığı ekonomik anarşiyi ise daha çok yeraltı zenginliği muhteşem, yerüstü fakirliği mükemmel topraklara salar. Sanayi devriminden bu yana çıkan ekonomik krizlerden dünyaya hükmedenlerin kurtuluş yolu budur. Kendi ekonomik sefaletini yay yaygınlaştır, yayıldıkça sömür ve kurtul anlayışı. Bin yılların benzer teranesini işlet. Cepheyi genişlet, dört bir yanda yeni cepheler aç, savaşlar çıkar ve mağlup et. Galibiyetin getirileri ile gününü gün et, geleceğini kurtar. Olay bu denli basittir ama bir türlü anlaşılmaz ve karşı koyulmaz.  Hep Anglosakson zekâ. Hep anglosakson hegemonya.
 
Ayrıca öylesine bir yayılmadır ki bu her memlekette her ırktan kendine yerli anglosaksonlarını da yaratır. Aynı çıkar kültürü çerçevesinde en bir araya gelmezleri de birleştirir…
 
Dünya tek kutuplu küresel ekonomiden çok kutuplu küresel ekonomiye evrilme sancıları çekerken bu evladiyelik anglosakson saptırıcılar daha çok can yakar. Çok ülke batırır. Çünkü kıta Avrupa'sından başlayan ve dünyayı tehdit eden en büyük ve en derin yapıdır bu anglosakson gelenek.
 
Bu zihniyet yerli işbirlikçileri sayesinde zamanla memleketi hâkimiyeti altına alır. Hemen göze hoş gelen birlik sağlar. Kurulan birlikler zamanla yıpranır. Ama rasyonel politik hamleler ve reel projelere izin verilmez. Sadece kurtuluş içermeyen reçeteler uygulatılır. Bu arada boğucu girdaptan kurtuluş yayılmacılığı ve isyan da artar. Tam iş çözülecekken devreye girilir ve tüm iklimler bir anda değişir, değiştirilir. İstenen dünya düzeni yeniden tesis edilir. Çünkü anglosakson sermaye krizlerle baş edemediğinde bu ekonomilerde yaşayanlar aşırı çile çeker. Fatura da gariplere çıkarılır.
Başta merkezi güç, merkezi devlet gücünün iradesi zayıflatılır. Daima devletin sınırlanması önerilir ve öğütlenir. Öğütleri harfiyen tutan ve yerine getirenler hapı yutar. Böylece emperyalizmin boyunduruğunda inleyen anglosakson kuşatmasından sıyrılamayan milli devletler bölünür parçalanır.
 
Yani yeni dünyada kısa ve uzun vadeli her senaryonun arkasında anglosakson ittifak yatar…
 
Çıkara dayalı krizleri atlatmaya güdümlü bu birlik gözü kapalı dünyanın yörüngesini değiştirecek tehlikelere atılır. Savaştan hiç çekinmez. Zaten anglosakson sistemin bin yıllardır varlığı ve hızla gelişmesi burada yatar. Önce boz sonra göstermelik düzelt en sonra ne var yok düzle…
 
Bu tek merkezli küreselleşme oyunları ile gelişme sağladığına inanan ve inandırılan akıllılarda kapalı devre memleketleri yönetir. Veya memleket idare ettiğini sanırlar. Oysa tüm model yasaklanmayanı yap, izin verildiğini uygula modelidir. Tersine her yürekli tavır ise anında karşıdan sıcak temas getirir.
 
Bu saltanat ve hegemonya nereye kadar işte o belli değil…

Hiç yorum yok: