19 Temmuz 2018 Perşembe

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY TALEBİ DESTEKLENMELİDİR…


OLAĞANÜSTÜ KURULTAY TALEBİ DESTEKLENMELİDİR…

En başta yeni bir karmaşa ortamı yaratmayacak ve mevcutları yetmezmişçesine başka sol sofistik portreler çıkaran bir kurultaya dönüşmeyecekse, sonra kara pelerinli kahramanlar ve kara gözlüklü saksonya porseleni pozunda politik kaygısızlar aranmayacak ve asıl önemlisi eskiye bel bağlanmayacak ise aktif siyaset adına olağanüstüyü desteklemek elzemdir…

Desteklenmediği takdirde ki o da bir takdirdir, partiyi peşi sıra sallayacak zelzelelerle baş etmek zorundalığı egemenleşir. Özlemle beklenen ortak sevinçler de daima daha sonraya kalır. Nitelikli unsurlar pas tutar, pasifize olur. Geriye kaybedenlerin kasvetli havası ve kazananların kasıtlı kıkırdayışları kalır.

O yüzden siyasetin alfabesini bilenler eğer kurultay delegeleri ise önce olağanüstü kurultayın yolunu açmalı, sonra işin eğrisine doğrusuna bakarak,  her cılız fırsatı bile değerlendirenlere aldırmadan, artık şu usandıran adaylaşmalara ve müzmin adaylara dur demelidir.

Çünkü on yıllarca hiç artı değer üretmeden, kendiliğinden eksik güdük birikeni, küçük gruplar halinde paylaşanlar kurulmaya çalışılan bu olağanüstü siyasi arenadan bu kez kaçamamalıdır.

Ayrıca belli maksadın ötesinde hiçbir fikre yer vermeyenler, beyinlerinin arka lobuna yüklenenler ve zamanlı zamansız adanmışlığı ön plana çekenlerin artık çekilme vaktidir. Siyaseten algıları kapalı, tarzları meçhul kim varsa onlardan vedası istenmelidir. Hele siyasi ikbal adına aday peşinde koşan,  adaylaşma ve adaylaştırma manevralarıyla süslenen ve kişiyle özdeşleşilen alışılagelmiş siyaset tarzından bir an önce vaz geçilmelidir. Yani bu yozlaşmış siyasi işçilikle gelinen nokta budur. Sınırlı delegelikle oluşan ağalığı satarak, siyasi patronluğa soyunmanın neticesidir başa gelen.

O halde Partiyi rahatlıkla taşıyabilecek, parti ideolojisi ve programını benimsemiş, deneyimli birikimli,  yeterli ve düzeyli kadroların, yıllarca sindirilmiş, kenarda tutulmuş değerlerin öne çıktığı bir olağanüstü kurultay süreci yaşanmalıdır.

Genel başkanlık ve başkanlaşma peşine düşmüşlere sadece üstün başarılar dilemekle olmaz. Elbette iyi niyet çerçevesinde bu dilekler dilenir. Ancak kongrelerde kurultay delegesi olma savaşı verenler bizzat sözlü-yazılı beyan ile dosta düşmana ilan edilen bu kurultay içerikli mektupları hakkınca okumalıdır.

Okuyamayanlarda iyi bilirler, siyaset uzun soluklu ama kısa aralıklarla tekrarlanan bir olgudur. Siyasette zaman çabuk geçer. Bu günleri es geçenler yarın yıllarca yanlışlara direndik, doğru bilineni denedik ama tutturamadık. Sözün özü belki de biz bu siyaseti gereğince yapamadık, beceremedik demekle kendini kurtaramaz. Yani zoru görüp, neden zor olsun ki bir imza yetiyor, başta kendini sonra piramidin katmanlarını çek etme yerine çark etmeyi yeğleyenler yarın o paslı çarkın dişlilerince ezilirler. Şimdilik gerek yok, yerel seçimler de var, boşa çaba deyip iki haftayı boş geçip boşa giden yılları ibra etmek bir siyaset klasiğidir belki ama bir arpa boyu yol misalidir.

Eğer bu labirentten çıkış hamlesi görmezden gelinir ise kalemin kelamın bittiği, kalemde mürekkebin tükendiği gündür. Bu deve yine güdülür ama bu diyardan gidilmez. Yarın yoğunluğu artan hataları vazgeçilmeyen üslupla bir bir ortaya koymak, içinden güneş ışığı geçen cümlelerle kitleleri siyaseten zarflamak işe yaramaz. Onlar ki alanlardan kürsülere hak ettiği cevabı bulur. Alır.

Elbette tüm siyasal yönetimlerin kendi içinde, dışa da taşan bir öyküsü vardır. Ancak yönetimler öyküleriyle değil ağır yükü taşıyıp taşıyamadıkları veya yükün altında kalıp kalmadıkları ile anılırlar. Çünkü yönetimler yöneticilik oynama yerleri değildir. Bunca en olumsuz şartlarda dahi hala meydan onlarınsa ve meydan okuyabiliyorlarsa ve hala sorumlusu oldukları bu gidişatı beğenmeye devam ediyorlarsa bu olağanüstü kurultay talebi gönülden desteklenmelidir. Yani artık zaman üretkenliği esas alıp, yönetme ve başa gelme hırsını makul düzeyde tutan ve yönetim erkini kollektif bir yöntem dâhilinde kullanacakların zamanıdır.

Sonuç itibariyle eğer onlarca yıldır beklenen ve geri durulamaz bir devrin güncelleneceği bir kurultay olacaksa ki öyle görünüyor bu olağanüstü kurultay talebi, gönüllü gönülsüz herkesçe desteklenmelidir…

Hiç yorum yok: