9 Temmuz 2018 Pazartesi

BİR LİRAYA KÜLLENDİ MEMLEKET


BİR LİRAYA KÜLLENDİ MEMLEKET

Özel olarak bastırılmış darphane bir liralarından özel konuklara da dağıtılması ile taçlanan törenle Külliyede küllendi yaklaşık bir asırlık Cumhuriyet. Unutulan ise küllenen bu cumhuriyetin vaktiyle küllerinden doğduğuydu…

Gayet görkemli bir törende hiç gocunmadan devletin en üst makamından, en aşağı erkânına ince detaylarda buluşuldu. Mehter takımı başta nice takımlar ve bir liralıklar vardı adı göreve başlama töreninde. Gözcülerin gözcülüğünde yeni göreve bismillah denildi.

Tasarlanan yeni düzenden dinamizm bekliyorlardı yüksek rakamlara tutulmuş aklı tutuklu söylevciler. Memnuniyetle millete yol gösteriyorlardı. Bir memnuluk olsa da ortada pek aldırmıyorlardı. Düstur lafta da kalsa memleket büyüyecek, devlet yücelecek, millet motivasyona tabi tutulacak maksatlıydı yorumlar. Hayırlı uğurlu olsundu yeni nizam. Bir liraya özel sayılmalar da. Bakanı bakmayanı kaynak israfından muzdarip olsa da tılsımlı bir gün batımında yürürlüğe girecekti uzun zamandır beklenen rejim. Ve el ele girildi.

Tüm kavram ve kurumlar ve bütçeler artık başkanlık sisteminin uhdesinde. Hazırlanan programla iki kelimeyi bir araya getirmekten aciz, müflis esnaf kalabalığı bir liralıkların huzurunda bir nolu kararname ile epeydir doğan boşluk böylece dolduruldu. Sözde yirmi iki devlet başkanının katılımı da ileride geride bu hazirunu kurtaramayacak hükümet sistemine geçildi.

On altı Bakanlı bir açılımdır sistem denilen. Etkisiz bir meclis ve en tepede başkan. Meşruti bir mekanizma. Kanun hükmünde kararnamelerle de tüm anayasal sınırlamalar aşılıyor, aşılacak. Yasamanın üstünlüğünü korumak ise ilerleyen zamanda daha da zorlaşacak. On veya yirmi bin kadar bir liralıklar, destekçi ve desteği yarı buçuklar kuvvetler ayrılığının sonlandırılışına şahit oldu. Memleketin yarısından üç eksiğine ise etki ve yetki alanları eksiltilmiş de eksiltilmiş bir dünya bırakıldı. Onların birine dahi darphanenin bastığı bir liralardan ikram yok. Varsa da yok.

Zaten memlekette cumhuriyetin kurucu ayarları ile oynadıkça oynandı ve bugünlere ulaşıldı. Yüzyıl başından beri ulusal ölçekte var edilen tüm değerler bir güne ve bir liraya hapsedildi. Tarihi süreç başka yöne kaydırıldı. Yılların yapısı yok edildi. Yeni yapıtaşları ile örülecek bir şablon ortaya çıkarıldı.

Açıklanacak kabine eksisi artısıyla bir asır öncesi tarihin tekrarını nüksettirecek uzantıda. Bir kıyaslamaya tabi tutulmadan yeni dönem eskiyi güdecek. Özel olarak atılacak adımlar ve yaylım ateşli ittifaklar ile yol alınacak. Genetik inkarcılığın anahtarı yuvasında dönecek. Ve bir kalemde anı defterine yazılan mesajlarda gizli, birlik beraberlik zayıflaması algısı ihtişam derecesinde savunulacak.

Ve tarih yazacak herkes, bir liralıklar, takım olanlar olmayanlar oradaydı diye. Her şey ellerin tersiyle bir kenara itilmişti. Bundan böyle birliktelikten dirlikten söz edebilmek bir hayli güçtü.  Zor geçecekti üç beş yıl. Metazori olacaktı kendi tarzında var oluş. Ve yeni sistem hayata geçti diye.

Bu geçişle makam ve itibar dağıtma dönemi de resmen başlayacak. Akıl gözleri kapalı, kalpleri mühürlü sayılanlara pompalanan mutlak mutluluk malum durumu pek değiştirmeyecek. Onlar baştan karşı, yapabilecekleri de sınırlı. Bir liralıklardan görkemin arkasında saklı gidişatı hisseden de pek yok. Gidişatla irtibatlanamayacak bir şatafata kapılmışlar kıyamete sürükleniyorlar. Ve arkası önü güne özel baskılı bir liraların dağıtıldığı zevat sanki hazin bir çöküşün mihmandarları.

Epey zamandır hazırlanılan merkez destekli bir tatbikatın ortaya servisi ise; bir liraya Külliyede küllendi memleket… 

Hiç yorum yok: