21 Haziran 2018 Perşembe

YİĞİT MUHTAÇ OLDU KURU SOĞANA…

YİĞİT MUHTAÇ OLDU KURU SOĞANA…
 
Kısık ateşte pişen siyaset İnce’den harlanınca uyarına gelen her konunun bir şekilde soğana bağlandığı gibi dibi tutan siyasette çaresizliğini soğana bağladı. Seçime üç beş kala soğan kuru, dolar kurunu geçti. Yani on yıllardan sonra rakamları delirten boyutta büyüdüğü söylenen memlekette nihayet  ‘Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana…’ hali de başa geldi…
 
Başa bunun neden geldiği ise çok açık. Gerçi soğan kardeşliğinin patates kafalıları anlamamakta dirense de, bir dörtlük yeter işin gerçek yüzünü görmeye, anlamaya; “Yoksulun sırtından doyan doyana, Bunu gören yürek nasıl dayana, Yiğit Muhtaç Olmuş Kuru Soğana, Bilmem söylesem mi söylemesem mi?”  Onca akıl yorulan projeler, üretilen planlar, tepeden tırnağa yapılan siyasetin özü bu. Soğanın cücüğü edebiyatı…
 
Bir memlekette gariban öğünü ‘soğan ekmek’ yemek bile lüks olmuşsa, soyup soğana çevirme üzerine tezler yazılacak bir ortamdan geçiliyor demektir. Deniz bitmiş demektir. Yandaşlarca dillendirilen yüz yılın kara mizah malzemesi ‘soğan lobisi’ millet ve memleket üzerinde hedef şaşırtıyor demektir. Soğan lobisi mevcut iktidara egemen güçlerin direktifiyle ince ayar çekiyor demektir.
 
Eğer temmuz ortası ‘İnce Dayı’ cumhurbaşkanlığını alacak ise ki alacağı kuvvetle muhtemel bu bir nebze de olsa ‘soğan lobisi’nin eseridir diyenler çıkacak demektir…
 
On yıllardır hükümetin başta fındık üreticisi olmak üzere tüm tarım ürünleri üreticisini yok saydığı için, tüm tarım ürünlerindeki aracılık-komisyonculuk düzenine göz yumduğu için asla değildir bu enkaz. Her gün yeni bir tarım ürünü üzerine zamklanan bu zamlar sadece dış lobilerin kombinasyonudur. İthal et kurtul akıl satmasıdır. Kazanç tekelde toplansın.
 
Oysa müstahsil kuru soğana muhtaç. Ekiciler ekili tarım alanlarını ekmeyip kara geçiyor, ekip zarar ediyor. Durum bu değildir yani. Üretime destek sıfır olunca, üreticiye de mazot altı liraya verilince, ekim alanlarında düşme yaşandıkça, Pazardaki fiyatlarda zirve yapıyor demek ise lobilere hizmettir.
 
Dökme soğanın kilosu kalitesine göre beş lira ile dokuz lira arasında gitti gidiyor. Taze patates soğana denk fiyatlanıyor. Bakansal düzeydeki siyaset spekülatörleri ise anında teoriler düzmeye başlıyor. Umurda değil soğanın kilo fiyatı geçen yıla göre yüzde üç yüzlere dayanmış. Siyaset akarı tıkanmak üzere. Dert o dert.
 
Mevcut iktidarın alabildiğine faydalandığı ve yandaşlarına paylaştırdığı siyaset akarı durmaya yakın soğan akarına bağlandı tüm mesele. On yıllardır iktidara destek olan soğan siyasetçiler ve patates kafalar soğan akarı ince hastalığına tutuldular.
 
Soğan akarı; Çürümekte olan soğanlar üzerinde bulunan ve bu soğanlarla temas eden insanlarda deri yangısına neden olan akar türü demek. Akar ve yakar bir durum yani. Zambakgillerden tat almak ve tat vermek üzere kurulu bir doğal denge var doğada. Giderayak o da bozuldu.
 
Bozuldu çünkü ‘Sakala soğan doğramak’ tan yana olanların da sonu gelmek üzere.  Kalıplaşmış ve genellenmiş zenginliğin de bir sonu vardır elbette.
 
Temmuz ortası memlekete ince ayar çekildiğinde soğanın cücüğünü de artık garibanlar yiyecek…

Hiç yorum yok: