13 Haziran 2018 Çarşamba

ISMARLAMA ANKETLER VE GERÇEK…


ISMARLAMA ANKETLER VE GERÇEK…

On yıllardır her seçimde anket istihbaratlarıyla Millete orantısal algı operasyonu. Hep ayni manzara. Erken-baskın seçimde ‘Muharrem’ bu hesapları ve oranları alt üst edince, muhalefet Millet İttifakında buluşunca oranlar da karıştı. Kurulmaya çalışılan yapay denge de bozuldu. Gelişen durumu anında fark eden yandaş anketçiler hemen muhalefet partileri arasındaki oy geçirgenlikleriyle uğraşmaya başladılar. Aldılar verdiler, ölçtüler biçtiler olmadı. Yüzdelikler tutmadı. En sonunda on yılların dengesi kolay kolay değişmez deyip mevcut ile muhalefeti ancak ‘fifti-fifti’ye bağlayabildiler. Yalan tabii ki...

Neden yalan şundan; hangi anket şirketi yetkilisine baksanız ayni kafadan konuşuyor gibi. Ayni tornadan çıkmışlar sanki. Mevcut iktidar ya bu anket firmalarını da ele geçirmiş. Ya kendi kurmuş veya kurdurtmuş. Veya bir güzel kendine bağlamış. Ismarlama anketler yaptırılıyor. Ona rağmen son anketler ile istihbari bilgiler durumun beklendiği gibi olmadığı, gelişmelerin iktidar aleyhine zuhur ettiği yönünde. Bu durumu kendi ağzıyla itiraf eden de bizzat sarayın lideri. İflah olmaz bir İnce hastalığa yakalanmış ki başka yerde konuşmam tarzı, kilit örgütüne kafakol siyasetini öğütlüyor. İstihbarat sağlam olunca da bu görüşmeler güm diye gündeme düşüyor…

Elbette konumuz o değil. Konumuz sözde araştırma şirketlerinin uydurma anketleri ve doğruymuş gibi kamuoyuna aktarılan suni sonuçlar. Alınan verilen sonuçlardan çıkarılana göre, bugün itibariyle Millet İttifakı meclis çoğunluğunu az bir farkla da olsa alıyor. Ama Anketör sallamacılar; ‘Meclis dağılımına bakıldığında, hiçbir parti veya ittifakın meclis çoğunluğunu sağlayamadığı görülmektedir’ ifadelerini kullanıyorlar. Sebebini de ittifakların pozitif ve negatif oy geçişleri olabileceğine dayandırıyorlar.

Elbette iktidar açısından yenilgi kaçınılmaz olunca ve bu cümle âlem tarafından görülünce temel amaç taraf netleştirmek. İleri sürülecek yeni oyun planlarına zemin hazırlamak. Zaten Memleket ekonomik ve siyasal açıdan ağır bunalımlara gebeyken yetmezmiş gibi Millet de cepheyi genişletince iktidarın hedefi şaştı. İktidarı beter şaşkınlık sardı. Seçim yasakları öncesi açıklanan ısmarlama anketlerle de durum hizaya sokulamadı. İnce detaylı hesaplanan oranlar hepten başka yerlere uçtu, gitti.

‘Muharrem’ öncesi yapılan anketlerle ‘Muharrem’ sonrası yapılanlar bambaşka bir siyaset düzeni ve profilini ortaya koymaya başladı. İktidarın endişesi onca algı dozu yüksek ve ayarlanmış anketlere rağmen seçimlerde realitenin tescillenmesi. Şimdilik seçim yasakları öncesi kamuoyu ile paylaşılan anketler durumun öyle olacağına işaret ediyor.

Nedir o işaret denilir ise ‘Piyasa Eşitleme, Rakip yanıltma yapmayan, Arlı namuslu anketlere göre görüntü; iktidar partisi yüzde kırkların altına düşmüş durumda. Ana muhalefet partisi oy oranını otuzlara yükseltmiş görünüyor. İttifak düzeyinde ise Millet ittifakı meclis seçimlerini saray İttifakı’ndan bir iki puan önde tamamlıyor. Meclis çoğunluğunu ele geçiriyor. Cumhurbaşkanlığı yarışı ise bıçak sırtı gidiyor. Kararsızlar da dağıtıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı birinci turunda saray ittifakı adayı yüzde kırk-kırk beş arasında gidip geliyor. Millet ittifakında ise ikinci tura oyunu yüzde otuzun üzerine çıkaran ‘Muharrem’ kalacak görünüyor.

Gerçi sandıktır sonucu tam kestirilemez ama eğer Cumhurbaşkanlığı ikinci tura kalırsa seçimi ittifaksal eğilimler belirleyecek.  Eğilimlere göre alınan oyları ve oranları adaylara dağıtmak bir yana özellikle Millet ittifakı partileri kendi adaylarına verdikleri oyun yüzde yetmişini ‘Muharrem’e vermeleri halinde yarışı ‘Muharrem’ en az bir, bir buçuk puan önde tamamlar. Saray el değiştirir.

El değiştirir çünkü ilk turda Millet ittifakının meclis çoğunluğunu kazanması seçmen üzerinde psikolojik bir baskı kuracaktır. Bu ince baskı muhalefete yarayacaktır. Muhalif seçmenlerden sandığa gitmeyenleri bile sandığa gitmeye yönlendirecektir.  Böylece bıçak sırtı gibi görünen seçim çok küçük oy farkıyla da olsa ‘Muharrem’ lehine sonuçlanacaktır.

Yasa gereği yarından sonra anket açıklanması yasak. Elbette devleti arkasına alanlar bir şekilde bu yasağı deleceklerdir. Ismarlama oranlarla seçimi saray bahçesine yıkmaya çalışacaklardır. Ama şimdiye dek açıklanan hakiki veya ısmarlama anketlere göre görünen gerçek ‘Muharrem’in bu işi tamama erdireceği gerçeğidir.

Bu sefer tamam inşallah…

Hiç yorum yok: