8 Haziran 2018 Cuma

MİTİNG SİYASETİ

MİTİNG SİYASETİ 
 
Memleket inceden miting siyasetine geri döndü. Belki zorunluluktan ama yıllar evvelinden itina ile hazırlanan mitingler Milletin hayatına girdi. Öyle ki otuz üç günde yetmiş miting yapan ‘Muharrem’ mitingleri güncelledi. Mitinglerle siyaseti hayatın içine soktu. Muhalefeti göstermek istemeyen televizyonların da gözüne gözüne soktu…
 
Belki de memleketin siyaset tarihinde bu sayıya yaklaşabilen bir başka siyasetçi yoktur. Daha otuz kırk miting yapacağı düşünüldüğünde yarınlarda bu rekor kırılamaz bir sayıya ulaşır. Bu sıcak temas, yüz yüze politika kime ne kazandıracak yakında anlaşılır.
 
Miting; ‘gösteri amaçlı, bir olaya dikkat çekmek, bir durumu protesto etmek, bir konuyu dile getirmek için herkesin katıldığı açık hava toplantısı’ demek. Demek ki politik ve sosyal amaçlar doğrultusunda düzenleniyor. Memleketin mitinglerle tanışıklığı yüz yıldan fazla.
 
Yani memleket mitinglere hiç de yabancı değil. Millet de. Milli mücadele döneminde İstanbul ve Anadolu'da yapılan mitingler önemli tanışıklık. O mitingler ki kurtuluşa yön veriyorlar. Özellikle İzmir'in işgali sonrası yapılan iki yüz bin yurtseverin katıldığı Sultanahmet mitingi unutulabilir mi? Asla. O miting, İstanbul ve Anadolu'yu şahlandıran diğer mitingler Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin temel taşlarını oluşturdular. Ve cumhuriyete giden yolu perçinlediler.
 
Cumhuriyeti tarihinde ise on yıllardır muhalefetin miting karnesi gerçekten zayıftı. Hem heyecan hem de katılımcı açısından renksizdi. İktidar mitingleri ise kuvvetli olunan kentlerde devlet imkânlarıyla bol kepçe desteklendiğinden bir nebze de olsa şaşaalıydı. Ancak ne olduysa oldu rejim elden giderken o kadar imkâna karşın iktidarın mitingleri cılızlaştı. Muhalefetinkiler ise özellikle Muharrem’inkiler  teknolojiyle donandı, heyecanla doldu. Millet mitinglere doldu taştı. Hitap anında prompter arızası ve bol gaf da bulunmayınca Millet mitinglerden tat almaya başladı. Millet ilk kez candan umutlandı. Camdan köşklerin yıkılabileceğini gördü.
 
Her şey bir yana mitingler inceden inceye eski havasına geldi. Milleti de bir seviyeye getirdiği besbelli. Öyle sataşmalara bel bağlama filan da yok. Yani şimdi uzun yıllardan sonra değer ölçüsü gittikçe yükselen, kuru kalabalık olmayan mitingler ‘Muharrem’sayesinde inceden gündeme oturdu. Geçmişte cin politika aklıyla taşıma usulü izleyicilik de tarihe gömüldü. Dar vakitli komşu iller mitingleri sayesinde de doğru istatistik almak mümkünleşti.  Nümayiş ve tezahürat dengesi kuruldu. Yani mitinglere de ince ayar çekildi…
 
Miting siyasetinin tüm incelikleri günden geceye sarkan mitinglerde Millet ile buluştu. Doğrudan iletişim sosyal medya sayesinde geniş kesimlere ulaştı. Hitap iyi, gaf az olunca Millet de mitinglere akın etti. Bu kadar seçim gördük bir o kadar da miting gördük. Bu sefer ki kadar milleti etkileyen bir mitingsel süreç hiç yaşanmadı.
 
Sözün incesi, muhalefet mitingler sayesinde psikolojik üstünlüğü ele geçirdi iktidar inceden demoralize oldu. Bu kez yeni köye eski adet tuttu. Sanki memleket ve Millet samimi mitingleri özlemiş. Görüntü bu…

Hiç yorum yok: