10 Eylül 2017 Pazar

KÖR KAPI SİYASETİ KAPI KULLARI…

KÖR KAPI SİYASETİ KAPI KULLARI…

Şu fakir memleket solculuğu, özellikle solu taşıdığı öngörülen ana lokomotif parti son günlerde saplantıları apaçık belli, bir tutarsız eylem, kısır tutum, katı tavır ve sorumsuz davranışlara evrilmiş durumda. Her kongre sürecinde olduğu gibi dağılan, dağınık görüntü veren ve yürek dağlayan bir süreç daha yaşanıyor ve yaşatılıyor…

Sessiz yığınlar da kendi çapında bu çatlak yapıya, çatlak ses verenlere, uluorta yapılan asılsız yorumlara hayal kırıklığı yaratacak biçimde karışıyor, karıştırılıyor. Katlanması zor ama yine bir kör kapı siyaseti programlanıyor ve lanse ediliyor. Oysa sessiz yığınların yılgınlığı ve yorgunluğu kör kapılı saraylar sultasını bile tedirgin eder. Edecek güçte.

Eder çünkü bu alengirli yılgınlık ve yorumsal kargaşa gün gelir kendi içinde başlayıp gelişir sonra sivil toplum ve devlet çarkının çehresini bozacak düzeye erişir. En sonra içten dışa totalı yeniden dizayna zorlar...

Ayrıca popüler kültürler bazen özgür bir toplum olma yolunda tılsımlı bir anahtar bile olabilirler. Ancak kilit asma kilit ve de çok çok eski olunca kör kapılar nasıl açılır veya kör kapı siyaseti nereye açılır işte mesele budur. İşte bu bilinmezlikler meseleyi büyütür ve çözümü siyasi mezarlıktır. Sonuç siyasi meftalara sonsuzluktur.

Değil mi ki siyasette her kör kapının ve tüm kör kapıların gündelik hayat pratiği içinde itaate dönük bir rolü vardır. Direncin dengelenmesi ise sivil itaatsizlik ve alternatif üretimlerdir. Şimdi kör kapı siyasetinin apolitik kamerasından ucuz yollu çekilenlere bakarak kültürel birlikteliği özgür bir toplum olma yolunda bedavaya harcamak ise sınıfsal kusursuzluğu zedeler. Kör kapıları daha da körleştirir.

Şu fakir memlekette her türlü sıvılaşma, sağcılaştırma yöntemlerine karşı dozu artırılan faşizan dayatmalara karşı solculuk akıl ve cesaret gerektirir. Cahil cesareti ile aşırı kompleks basma ve koftiden sebeplerle kariyer yarıştırma ve tabansız atışmalar ile sadece aracısız iş görülemez konuma ve bağımlı kurumsal düzeneğe sürüklenilir. Bu noktada mevcudun devamını savunmak bu katıksız kompleksli tiplere kalır.

İşte siyaseten o düşkünlerden olmamak adına kör kapı siyasetinden bizzat ve resmen uzaklaşmak gerekir…

Yoksa ilahi boyutlu ve çılgın aksesuarlı bu kulvarda, kolay kullanılacağı besbelli  kapı kullarınca rasyonel aklın ötesinde dedikodu ve jurnal destekli refleksler gösterilir. Bu şartlı refleksin adına da siyaset denir. Oysa baş tacı edilen kör kapı siyaseti ve kör kapı siyasetine kapı kulluğudur…

Şu fakir memlekette ustalık ve devrimcilik kılcallaşan kör kapı siyasetinin uzağında kalabilmektir. Böylece inatla darboğaza sokulan zeminde, kamuoyuna açık yersiz yurtsuz tartışmaları üstünlük sağlama aracına dönüştürenler tek tek açığa düşürülebilir. Önünde sonunda düşerler.

Çünkü kör cahil imaları ve imanları kurcalayarak, az bulunur insanları harcayarak siyasette kör kapıların açılacağını sanmak postmodern körlüktür. Külüstür zihniyettir…

Sözde azizler ve azizeler yolunda kelle almak ise cesaret veya marifet değil bizatihi beyin uyuşmasıdır. Asla etik olmayan sınırsız sığ afyonlanmadır. Yergi babında siyasal bahtlanma girişimleridir. Asla mubah görülmemesi gereken bu siyasi körlük ve kör siyasete kapı kulluğu siyasette yenilenmeyi güncelleyemez. Kadrosal hareketi örgütleyemez. Sadece kör kapıların ardında sahte düzmece iddialarla güncellemeler yumurtlar o da resmen kapitalci küreselleşmeye hizmettir. O halde sol modern dünyanın küresel dünyaya itirazı için miladı doğru başlatmak, siyasetteki kör kapıların yıkılması ile mümkündür. Baştan ayağa açıkça kendilerini kullandıran kör kapı siyasetinin kapı kullarının alaşağı edilmesi ile mümkündür.

Bu yıkım işçiliği ise en başta kör kapılar ardında siyasal geleceği masaya yatırılanlara düşer…  

Şu fakir memlekette önyargı, yargısız infaz ve insafsız ithamların bırakacağı izin kolay kolay değişmediğini bilerek şark kurnazlığına soyunmak ise birebir kör kapı siyaseti kapı kulluğudur. Demek ki kör kapı siyasetine kapı kullarının kuluçka dönemi başlamıştır. Kıyıdan kenardan sabit ve düz mantıkla olaydan vazife çıkarmak ise resmen siyasi körlüğe havale çıkarmaktır. Bu havarilik de kör kapı siyasetinden beslenmenin ve beslenmişliğin dik alasıdır. Kapı kulluğunun açık göstergesidir.

Bu günden yarına savunma maksatlı hangi keskin söylemler atılırsa atılsın sadece ahde vefa suçu sabitlenir ve koşulsuz komikleşilir. Çünkü ciddiyet en başta bozulmuştur. Aklı yeten kara kalpaklı birileri de çıkar bu oyunu bozar. Çünkü kirli kapaklı oyunlar ve ben merkezli açılımlar uzun vadede tutmaz.  Asla tutmaz. Elde kalan sadece kısa vadeli kazanımlardır. Oysaki reel siyaset uzun soluklu bir yolculuktur.

Bu kutlu ve kutsal Yolculukta yol kenarları ise kör kapı siyaseti yapanların ve yaptıranların, körleme siyasete kapı kulu devşirenlerin ve kapı kullarının mezar taşlarıyla süslüdür…

Şu fakir memlekette kör kapı siyasetini ve ne yaptığını bilmez kör kapı kulu siyasilerini ağız dolusu, yakın uzak belgeli, ilgili bilgili çekimli fiillerle anlatmak mümkün. Ama şu fakir bencileyin anlatı şimdilik anlayanlara türden kısa bir anlatı. Onlar kendilerini bilirler manzumesi.


Kör kapı siyaseti kapı kulları şunu bilsin ki; enine boyuna, tersinden yüzünden, yüz yüze direkt, doğrudan ve en anlaşılır uzun uzun anlatılacak birçok şey var. Şimdilik üstü örtülü ve duvar örülü yığınla konu var. Kolay anlatılır çünkü süreç o süreç. Ve de o günler nasılsa çok yakında…

Hiç yorum yok: