20 Ekim 2018 Cumartesi

YENGEÇ SEPETİ...


Ekonomik krizi pastörün gönderilmesiyle pas geçeriz diyen aklı zarar pasör iktisatçılara karşın, kriz daha yeni başladı diyor aklı başında ekonomistler. Onlarda öyle enflasyon sepetindeki ürünlere yapılacak indirimler ve zabitan kuvvetiyle fiyat denetimleri işe yaramaz görüşü hakim. Yani dışarıdan bakıldığında kötümser bir tablo çiziliyor. İçeride kriz diyenlerin üzeri...
Oysa sadece enflasyonu düşürme planı ile ekonomik krizi çözmeye çaba henüz işin başında diğer tespitleri ve değişik çözüm önerilerini yok saymak demektir. Veya gerçekten deniz bitti.
Ekonomistler yerel seçim arefesinde pek hissedilmeyebilir ama yeni yılın ilk çeyreğinden sonra orta tabaka katmanlar acıyı yakından hissedecek uyarısında bulunuyorlar. Millet epey uzun sürecek yüksek enflasyonla yaşamaya alışacak. Herşeyi dış alımlarla sağlayan memlekette gelinen nokta bu olur ve ekonomi böyle geriler. Hele ki döviz kuru da acayip yükselmiş ise çıkış yolu zorludur saptamasındalar.
Ayrıca güvenilir ekonomistlere göre yeni yılın ikinci çeyreği itibariyle hiç beklenmedik daha çok şeyler de olabilir. Ancak negatif beklenti ağır basıyor.
İçerideki algı ise pastör yüzünden yukarı ivmelenen döviz kuru nedeniyle piyasalarda fiyatların da arttığı yönünde. Koca profesörler kamuoyuna bu algı yanıltmasını pompalıyorlar. Hemde ekonomik krizler tarihini ve çarpıcı örnekleri atlayarak. Gerçeğe mim koymayı ise sosyal infial görüyorlar. Elbette bunun ileride siyasi sonuçları da olur.
Şimdilik sorular şunlar; Daha hangi gündem şaşırtmaları sıralanacak. Dengeyi sağlamak için daha ne kadar faiz oranları ile oynanacak. Daha ne kadar ekonomik terör estirilecek. Daha kaç tane iş yeri iflas bayrağı çekecek. Daha kaç holding konkardato ilan edecek. Yanıtlar belli değil.
Tüm bu belirsizliğe rağmen ticari kayıpları, aş kayıplarını, iş kayıplarını kaale alan yok. Ekonomik krizin daha da derinleşeceğini delikanlıca söyleyebilen yok. Varsa yoksa pastör üzerinden apolitik, akpolitik tavırla acı gerçekler pas geçiliyor. Enflasyon sepetine neyi koyalım da süsleyelimin ince çalışması yapılıyor.
Bu girişimlere kanmayıp kısa ve orta vadede IMF’in kapısına dayanılır diyen bir kaç cılız ses anında sindiriliyor. Ve yabancı yatırımcının güveni sağlandı babında sele suya sepetçilik yapılıyor.
Lakin sepet tam bir yengeç sepeti..

Hiç yorum yok: