3 Temmuz 2017 Pazartesi

ÖZGÜRLÜK VE MAVİ ORMAN YANGINLARI…

ÖZGÜRLÜK VE MAVİ ORMAN YANGINLARI… 
 
Bir denizkızı ile limon adı yakıştırılmış mini minnacık bir sarı muhabbet kuşunun öyküsüdür özgürlük. Denizkızı limonu çok sevse de, ona alışsa da kafese doğmuş limon daima özgürlüğe muhabbet besler. Fırsatı yakaladığında kuş aklıyla sonunu hiç düşünmeden, kaçışı küçük kıyameti olsa da heyecanla gökyüzüne kanatlanır. Geriye gözü yaşlı, gönlü pullu bir denizkızı ve limon tadında bir anı zerresi kalır… 
 
Zamanhızla değiştikçe kara karanlığın kıyılarında dolaşır zihin. Ve tüm dünya aslında kuş misali aklın öngördüğünü yaşar. Yani asıl tutsaklık kafanın içindedir.İçindekilerdir. Zaten herkes her canlı yeryüzü açık cezaevinde özgür olduğunu sanır. Oysa resmen hapistir. Sarı sıcak düşlerle maviye havalanmak bile bazen yetmez. Zaten hem suç hem de günahtır…
 
Sınırsız özgürlük olmasa da özgürlükte ısrar veinatçılık korkuların üzerine üzerine gitmek gerektirir. Simli tel kafeste limon adı yakıştırılmış sarı muhabbet kuşları beslense de, uçup gidince bir nebze sevinebilmektir insanlık. On yıllarca kafese mahkûm çırpınmaktansa bir anlıkta olsa semaya kanat çırpmak evladır düşüncesiyle kör sıcaklarda serinlemektir. Göklerinintizamını, ufkun kızardığını keşfe dair bir yolculuktur özgürlük. Özgürleşmeyi kafesleyen Adaletsiz hiyerarşiye de isyandır.İşte bunu anlamaktır tüm mesele.
 
Aslında özgürlükvar oluştan itibaren insana özgüdünyayı anlamaya yönelik bir tanımlamadır.Yanitanınmaz ve tanımlanamaz ne varsa özgürlük kapsamındadır. Bazen denizkızlarının bile limon adı verilmiş minnacık bir sarı muhabbet kuşundan alacağı dersler vardır. Duvarlar kalından kalın örülüp yıkıldıkça, kafesin kapıları yanlışlıkla da olsa kuş gücüyle açılabilecek denli açık bırakıldığında anlaşılır özgürlüğün önemi. Yıllarca ne denli beklendiği. O yüzden teslim bayrağını çekmek yerine,kavgacı ve mücadeleci mizacı asla törpülememek gerekir.Bir kafese sahip olmaktır aslında özgürleşmek. Bir anlamda bilmezden, bilinmezdenkurtulmayıolağan hikâyelerle perçinlemektir özgürlük.Olağanüstü uydurmalaratapmak değil
 
Birmemleketin kaderi coğrafyası ile doğru orantılıdır.Veözgür düşünce ile şekillenirmelekeler. En felsefik açıdan bakılsa dahi, her çağa özgü değişen özgürlük baremlerine bağlıdır eksen. Enlem boylam. Önemliolan hayattan kaçmak, hayatın kaçıklarından olmakdeğildir.Sonon yıllarda böylesi kalıtsal bir gelenek olmuş olsa da dönemin dışlanmış düzenlere veya düzensizliklere de gereksinimi vardır. Tarihinakışınonlar yön verecektir.Enbüyük mücadele özgürlük ve özgürleşme doğrultusunda verilen veya verilmeyenmücadeledir. Öyle ki limon adı yakıştırılmış sarı minik muhabbet kuşunun, denizkızının yakın ilgisine karşın özgürlüğe kanatlanış direncine sahip olmak gerektiğini her an hissetmektir.
 
Tarihte peşisıra cereyan eden darbelerle öldürülen, yoz yobaz isyanlarla önlenmesi planlanan özgürlük mücadelesi gün gelir tavan yapar.  Bazen devasa ihanetleriletam bağımsızlığın önü kesilebilirancak özgürleşme talebi daha da keskinleşir. Kristalleşir.Çünküözgürleşmenin her evresi diğer evrelerekıyaslamalı bir isyanı ve idealizmi de taşır. Öyle bir taşkınlıktır ki bu tüm idare etmelere, kafeslemelererağmen meydanlar dolar taşar. Özgürleşme hevesi geniş yığınları da kuşatır. Ve huzurla maviye kanatlanılır. Meşhuremperyalgüçlerin hiç istemediği şeydir işte bu direnç. Yeri gelir denizkızı denizden koparılır ve özgürlük savaşçısı limon adı yakıştırılmış mini minnacık sarı muhabbet kuşundan bile ürkülür. 
 
O hallerde özgürleşme iradesi olgunlaşma ve sınırsız cesarete sahip olmakla biten bir durum görüldüğünden sağduyu kalkanı güncellenir.Bugün içeride ve dışarıda devreyegiren planlarişte budur.  Satılık veya sahibinden kiralık piyonlar devreye sokulmuştur. En ulu değerler alınır satılır meta sayılmaktadır.Böylece yeryüzünde yüzsüzlere gün doğar. Amadaima yanıltanlar da yanılır,yanıltılanlar da uyanır. İnce hesaplar tutmayıncagörülmez sanıp görülenişler görülür, düzen iyice bozulur.O bozgunda özgürlük yok denecek seviyeye çekilir. Adalet sıfır derecede kaynatılır.Ancak özgürleşme seli önüne çıkanı da önüne katar.Ama yeryüzü sofraları çalınamaz. Gökyüzünün çağıran sesi engellenemez. Kuşkusuzyaradılış gereği bir ölümlüölçüsüzlük veya özgünlüktür bu çağrıya yanıt vermek. Doğrusu özgürlük doğrultusunda güçlenme ile özgürkimlikkalıbına dökülür anlar anılar, yıllar ve yılların tüm hesabı. Zaten hesabınbozulduğu son ana kadar gül bahçesidir kafes.Unutulan ve unutturulmaya çalışılan, kelime anlamları bile karıştırılan özgürlük ve özgürlükyolculuğunun ne zaman başlayacağı ise tek bir açığa bağlıdır.
 
Bu beter bağımlılıkta özgürlüğünve demokrasinin kafeslenmesi Adaleti de bozar.Özgürlüğün temelderinliği insan karakterine bağlı bir irkiliştir.Her gözünü kapayan ile içindeki özgür kuşa her veda eden ile özgürlük daha da değerlenir. Adaletsizlik katmerlenir. Mücadele daha da renklenir.
 
Gecikse de günü gelir yeryüzü açık cezaevinden kaçış başlar.Kuş aklı kadar olsa bile rasyonel akıl dirilişi tesciller.İlanihaye özgürlük kuşatır zihinleri. Ve Adalet yeryüzü açık cezaevine hâkim olur.
 
Bir denizkızı ile limon adı yakıştırılmış minnacık bir sarı muhabbet kuşunun yaşanmış öyküsüdür özgürlük. Denizkızı limonu çok sevse de, limon gökyüzünün mavi ormanlarındaki özgürlüğü sim kafese yeğler.
 
Ve tez elden mavi orman yangınları tezgâhlanır…

Hiç yorum yok: