28 Kasım 2014 Cuma

SİYASAL KURUMSALLAŞMA VE ‘DEVİMSEL DÖRDÜNCÜ KUVVET’…

SİYASAL KURUMSALLAŞMA VE ‘DEVİMSEL DÖRDÜNCÜ KUVVET’…
 
İdeolojisizlik ideoloji olunca, ilkesizlik modası her platformda yaygınlaşır. Bu yaygın hastalık, bu salgın aymazlık siyasete de bulaşır, siyasi partilere, siyasetçilere de. En kötüsü siyasette çok önemli bir kavram olan kurumsallaşma da itibar ve zaman kaybeder…
 
Siyasal kurumsallaşmanın vazgeçilmez üç temel şartı söz konusudur. Öncelikle bir kurum olunmalıdır, oluşturulmalıdır. Sonra yönetimsel mekanizmalar, yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarı biçimlendirilerek ara üniteler kurulmalıdır. Ve siyasal kurumun bu kurulu dengede gittikçe gideceği, devam edileceği öngörülmelidir. Bu iki temel şart tamamlanınca ve yetmezleşince işte o tam bitiş noktasında siyasi kurumsallaşmanın üçüncü şartı ateşlenmelidir. O şart ise dinamizmdir.
 
Siyasal kurumsallaşmayı dinamizm tamamlar. Dinamizmi ise Devimsel dördüncü kuvvet…
 
Tüm zorluklara, zorlamalara rağmen güç bela kurulmuş olsa da, yeni veya eski tüm oluşumlar mevcut dengesini gün gelir koruyamaz. Katılımlarla, katılımcılarıyla büyümüşse de,  etkinlik alanlarını günden güne genişletse de, köklü kurumsal yapıların son örneği olsa da kurum yeri gelir tıkanır kalır.
 
İşte bu yaşanan çıkmazın kaynağında kurumsallaşmanın üçüncü şartı ‘dinamizm’ yatar. Ayrıca organizasyon, planlama, koordinasyon ve denetim mekanizmalarının iyi ve yeterince işletilememesi de karşılaşılan tıkanıklığın etkenleridir. Bu sona yaklaşılan aşamada tam anlamıyla kurtulmak, kurumsallaşmanın devamını sağlamak için, ‘yeniden dinamizme kavuşmanın’ yolları açılmalı ve yolcuların ilerlemeyi yeniden diriltecek devimselciliği kırılmamalıdır.
 
Eski ve eskiyen yapısallık kurumu belli yere kadar iyi veya kötü taşımış olabilir. Ancak günün değişen koşullarına ve tarihsel sürece yanıt verecek akışkanlığı yitirdiği an güven kaybı yaşamalar başlar. İşte böylesi bir açmazda mevcudu savunmak, ilerlemeye ve ilericiliğe ayak diremek ve yenileşmeye direnmek kuruma iyice zarar verir ve kötü sonu getirir.
 
Siyasal kurumsallaşmayı dinamizm tamamlar. Dinamizmi ise Devimsel dördüncü kuvvet kadrolar gerçekleştirir…
 
Mevcut bunalımdan çıkış yapan yolları aramadan, kurtarıcı bir patlama olacağı beklentisi ile kurtarıcı geleceğini umarak umutlanmak boşa zaman harcamaktır. Zaten yerli yersiz inat ve tavırsızlık gerileyişi ve nihayetinde kurumun yok olma noktasına varışını hızlandırıyor. O nokta ki can suyu noktasıdır. Peşinden önü kesilemeyecek marjınalleşme ve radikalleşme kapıları çalar. Belki de o vakit radikal olmak marjinal kalmaktan evladır. O halde bu acı sona varışın engellenmesi ve bıktıran kurum içi yarışların bitmesi için tek bir çare ve yol kalır elde.  O da Yeniden dinamizme kavuşmaktır.
 
Yeniden dinamizme kavuşmak için; siyasal kurumun başına tepeye, en tepeye ismini, benliğini ve güvenirliliğini kanıtlamış kurumu tekrardan kurumsallaştıracak kabul ve saygı gören, yetenekli ve birikimli bir lider veya lider kadronun gelmesi getirilmesi gerekir. Bu devimsel dördüncü kuvvetin ve kadrolarının kırık döküklüğü giderecek çalışmaları örgütleyerek, bütünleşmenin sağlanması yolunda tavizsiz adımlar atması yeniden dinamizmi içten dışa tetikler.
 
Ancak kurumsallaşma evresini tamamlamaya talip, kuruma dinamizm kazandırmaya yetkin devimsel dördüncü kuvvetin kendilerini geliştirmiş, savunulan kurum programı, politikaları ve ilkeleriyle bütünleşmiş, bilimsel verilerle donanmış ve ideolojiyi özümsemiş olması çok önemlidir. Mevcut iktidar erki ve muhaliflerinden ve bu kutuplaşmayı teknik normlarda çözeceğini iddia eden statükoculardan farklı olarak siyasi kurumun yeniden kurumsallaşmasını ve dinamizme kavuşmasını öngören devimsel dördüncü kuvvet kadroların kurum önüne ciddi hedefler koyması ile başlar diriliş. Ve kazanma arzusunun baş düşünce olmasıyla devam eder. Yorgun kadrolardaki yılların bıkkınlığını bitirecek ve ölü toprağı serpili durağanlığı üzerinden sıyırıp atacak olan yeni hedeflerdir. Yerelden genele dinamizmi hayata geçirecek ve mevzileri bir bir kazanacak olan ise Devimsel dördüncü kuvvet’tir.
 
Siyasal kurumsallaşmayı dinamizm tamamlar. Dinamizmi ise Devimsel dördüncü kuvvet gerçekleştirir. Yeniden dinamizm ise kurumsallaşmayı siyasallaştırır…
 
İdeolojisizlik ideoloji olunca, ilkesizlik modası her platformda yaygınlaşır. Bu yaygın hastalık, bu salgın aymazlık siyasete de bulaşır, siyasi partilere, siyasetçilere de. En kötüsü ise siyasette çok önemli bir kavram olan kurumsallaşmanın itibar ve zaman kaybedişidir. İtibarın yeniden iadesi, kurumsallaşmanın gerçekleştirilmesi ve yitirilen zamanın yeniden kazanılması için üst yönetimlerden başlayarak tüm birimler arasında dayanışmayı sağlayacak, siyasallaşmayı pekiştirecek ve çok iyi işletilen bir iletişim ağının kurulması dinamizmi yatay ve dikey düzlemde hızlandırır. Ayrıca anlaşılırlığı net biçimde sağlanmış ve her ne koşulda olursa olsun kurum program ve protokollerine bağlılık ve aşırı uyum kurumsallaşmayı ilerleten etkenlerden biridir. Kararların alınmasından çok uygulanırlığının tespiti ve eylemleştirilmesi dikkatle izlenmesi ve güncellenmesi gereken bir unsurdur. Dinamizmi gerçekleştirmeye en yatkın kadroların Devimsel dördüncü kuvvet kadrolar olduğu gerçeği, kurumsallaşmanın önemsenmesi ve asgari müştereklerde uzlaşma öngörüsü kurumu ideolojisizlik hastalığından da kurtarabilir.
 
Ve kurumsallaşma hamlesini dinamizmle gerçekleştirecek kurum ve kurumun tüm kadroları iddialı ve büyümeyi arzulayan bir konuma ulaşırlar. Elbette bu konum Devimsel dördüncü kuvvet kadroların etkisini her kurumsal platformda hissettirmesi ile düz orantılıdır. Yoksa sorun çözen ve hedefler koyan bilimsellikten tamamen uzaklaşılır. Yeni oluşumlara açıklık ve yeni yapılanma taslaklarına bakış her zamanki türden katı ve kör olur. Ve üstlenilen zorlama roller ve rol çalmalar motivasyonu asla sağlayamaz. O halde bu parçalı düzende ve parçalı bulutlu havada Devimsel dördüncü kuvvet kadroların dediklerine kulak verilmelidir. Bilim ve eğitim dışı tavırla amaca ve amaçlara sadece kurum içinde kayıtsız şartsız söylem birliği ve bütünlüğü ile hareket başarıyı getirir savına taraf olmak her daim kaybettirir. Devimsel dördüncü kuvvet kadroların piramidin değişik merkezlerinde görevlendirilmesi ile kayıplar azalır.
 
Ancak ve ancak yeniden dinamizme kavuşmak ile başarı gelir. Kazanımlar inancın ve çalışma azminin ideoloji doğrultusunda yerleştirilmesi ile elde edilir. Kurumsallaşmış yapının kimle devam edeceği hangi kadrolarla dinamizmin artırılacağı rahatlığına kavuşturulması kurumun önünü açar. Siyasal kurumun başında tepede, en tepede kimin ne kadar süre kalacağı ve ya kalmayacağı önemini yitirir. Asıl olan izlenecek kurumsal rotanın sık sık kesintiye uğratılmamasıdır. Uğramayacağı garantisinin de ideal bir yapıyla pekiştirilmesidir.
 
Siyasal kurumsallaşmayı dinamizm tamamlar. Dinamizmi ise Devimsel dördüncü kuvvet gerçekleştirir. Yeniden dinamizm ise kurumsallaşmayı siyasallaştırır. Ve siyasallaşan kurum ideal yapılarla yoluna devam eder…

Hiç yorum yok: