1 Mart 2012 Perşembe

TFF 41. BAŞKANINI SEÇTİ, CHP YENİ TÜZÜK YAPTI


 
TFF 41. BAŞKANINI SEÇTİ, CHP YENİ TÜZÜK YAPTI
BALKON HİKAYELERİ VE REKLAMLAR
ERDOĞAN AKSU


TFF 41. BAŞKANINI SEÇTİ, CHP YENİ TÜZÜK YAPTI

Bir kurultaylar haftası yaşadık. Siyasetle futbolun, futbolla siyasetin iç içe geçtiğini kanıtlarcasına iki alanda da hem de olağanüstü kurultaylar haftası yaşandı. İki güne sarkanı da vardı, iki saatte beş dakikada Beşiktaş olanı da. Her iki genel kurulda çıkan sonuçlar hem futbolda hem de ana muhalefet partisinde zor günler yaşanacağına delalet eden sonuçlardı. Üç yanı denizlerle çevrili futbolu çete çevrili, kulübü, partisi, siyaseti ülkenin uyanık tayfasınca çevrili olduğundan her iki yanda da derin değişimlere gerek var.
Ana muhalefet partisinin İki güne sarkan tüzük kurultayının hesaplaşmaları, ilçe il kongrelerinde sürer ve hazirandaki büyük kurultayda bir yerlere bağlanır, mesele halledilir. Ancak beş dakikada Beşiktaş olan futbol federasyonu genel kurulu siyaseti de derinden etkileyecek durumlara gebe. Hangi kapıya bağlansa durmaz bir durumda olaylar. Her ne kadar tüm kulüpler birleşmişler görünse de, Demirören;  “Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu’na tek aday olarak girip 229 delegenin 221’inin oyunu alarak yeni başkan” olsa da çim sahadaki kızgın demirler taban yakıyor.
Genel kurulda başkan oldu olmasına da; Herkesin başkanı olmak gibi bir amaçla yükün altına giren,  Ateşten gömleği giyen başkan bakalım başarılı olabilecek mi? Kartal ve çarşı bağımlılığından kurtularak tarafsızlaşabilecek mi? Hiçbir ayrım gözetmeden, Medyalık falan olmadan, suskun ama kararlı bir Karşıyakalı olabilecek mi? Gemi düzlüğe çıkabilecek mi? UEFA ile arapsaçına dönüşen ilişkiler düzeltilebilecek mi? Şike ve teşvik iddiaları ile mahkemeye düşen Türk futbolu kaostan kurtarılabilecek mi? Futbolun kirlenmişliği temizlenebilecek mi?  Ayrıca futbol tarihinin en kritik sürecinde yeni federasyon ve yeni başkan alacağı kararlar ve uygulayacağı yaptırımlarla kimilerini üzerken kimilerini memnun edecek ama kimseye yaranamayacak gibi görünüyor. Bu bedeli de insan dokusunu bilerek ve hazmederek ödeyebilecek mi?
Umutlanmak ve hayallenmek istiyoruz, hayatı zenginleştiren hayatlara dair futbola dair. Hayattan karelerde daima bir stadyum heyecanı vardır çünkü bir nebze de olsa. Futbolun düzeni bozuldu, hayat altüst oldu. İşte o nedenle tüm bu sorular…
Şike ve teşvikte adı geçen bunca kulüp varken, disiplin talimatnamesinin 58. Maddesi işlemeye başlayınca, şike yapmışlık bir yana teşvik primine teşebbüs etmiş kulüpler dahi küme düşürülünce kıyamet kopar. Çünkü tuhaf tipler serpiştirilmiş oraya buraya. Türkiye UEFA ve FİFA nezlinde de tamamen mahkûm olur. Gelir üç-beş yıllık men cezaları ve fatura yeni federasyona kesilir anında. İç içe geçmiş yürek ferahlatan mucizeler aranır sonra çığ tünelleri kapattığında.
Siyasi erk Federasyonu’nun elini rahatlatacak formüller inşa edemezse eğer Türk futbolu futbol topunun içine hapsolur ve günü gelir patlar. Ortada herkesi yaralayacak, etkileyecek  büyük riskler var. Şimdilik bu riskleri üstlenme cesareti göstermiş olsa da yeni başkanı zor günler bekliyor. Eğer dünyanın Türkiye’ye bakış açısını aynen devam ederse yeni federasyon bu bakış açısını değiştiremezse Türkiye’nin futbol endüstrisi batar iflas eder.  Radikal yaptırımlar uygulanırsa, uzlaşı ve karşılıklı özveri unutulursa çıkan sonuçları taraftar kamuoyunun anlayabileceği de şüpheli. Sarı lacivert renkli bir kulvarda bekliyor Türk futbolu. Ya koşacak ya da belirsizlik devam ettiği sürece Türk futbolu emekleyecek. Bedeli de topyekun ödenecek ve mahalli ligimizde oyunlar oynanarak avunulacak yıllar bekliyor eşikte.
Aklı sıra iş çevirenler, ipucu olamayacak acı sürprizlerin peşine takılanlar, kara gün dostu arayanlar, fi tarihinde Türk futbolunun başına şunlar şunlar geldi diye aktaracak yarınlara. Tarihin cilvesine bakın ki bu maçları izlemek yine bize, Karşıyakalılara düşecek…
28.02.2012
Bu Yazı 125 Kez Okunmuş

ERDOĞAN AKSU

Hiç yorum yok: