ERDOĞAN AKSU
BİR KOMŞU İLÇEDE “YEREL GAZETECİ” OLMAK KOLAYLIĞI
Belediye başkanı ile yapılan Yerel gazeteciler Divan’ında söz alan yerel medya temsilcilerimizin çoğu ekonomik zorluklar içerisinde olduklarını deklere etti. Konu belediyenin gazete çıkarmayıp bu iş için harcanan tutarın var olan yerel gazetelerin desteklenmesinde kullanımına kadar taşındı.
Bize göre belediye kendi gazetesini çıkarmaya devam etmelidir. Hatta yayımladığı çocuk dergisine ek olarak büyüklere yönelik prestijli bir dergi de çıkarmalıdır. Yerel gazeteler de reklam panayırından az çok nasiplendikçe sayılarına sayı eklemelidirler. İlçemizin iktidarsız güneşsiz birikimi, değişimin göstergesi şimdilik bu.
Oysa yerel basın çok sesliliğin ve demokrasinin en vazgeçilmez gerçekliğidir. Bir başka gerçek ise yerel basın unsurlarından her birinin hayatta kalma mücadelesi ve devamlılığını sürdürme kavgasıdır. Bu günden yarına iktidarın değişmeyeceği öngörüsüyle bir anda çark etmek hiç kimseye yarar getirmeyeceğine göre geleceğe yönelik ucuz manevralara da gerek yok.
Siyasi angajmanı olan veya olmayan, yerel haberciliği yerelciliği asla bir kenara bırakmayan her kim varsa onca kısıtlı olanaklara rağmen yaranma peşine düşmeden bu yolda ilerlemelidir. Belediyeye verilen gazetelerden nemalanarak gazetecilik yapanları, kaynak kesintiye uğradığında yeniden bağlanması için görüntü verenleri de anlamak belki mümkün. Ancak yandaş gibi çalışıyor izlenimi vererek, sahte imajlar takınarak yol açmaya çalışmak Yerel gazeteciliğin takdir boyutlarını aşan bir tutum biçiminde ortaya çıkıyor.
Yıllarca çok çeşitlilik ve renklilik olmadığından ilçede yerel gazetecilik izahı, izanı, mizanı, meali pek yapılmadan durum bu günlere taşındı. Yerel gazete sayısı sekiz dokuz civarına ulaşınca çok yönlü ve girift bir ortam oluştu. Belediye de seçkinci davranıp, isyanlara aldırmadan kenara çekildi.
Bu konuda hata var mıdır? Vardır. Karşılıklı mıdır? Evet. Önemli olan hatalardan dönüşü kimseyi fazla incitmeden güncellemektir. Anmaya gün yazmaya günce kalmadan, işler iyice karışmadan çözümlenmesi gereken bir konudur yerel basının içinde bulunduğu ekonomik kaos.
Kerevete çıkmadan meselenin kerevete sığıp sığmadığını anlayabilmek maalesef çok zor bir iş. Biz kerevetine çıktık ve gördük; Ayni kavganın ayni tarafı olunmadıkça en tumturaklı söylemler atılsa da kumdan kaleler tezelden yıkılır. Dönülmeze yolculuk bakışlarını da en iyi bilenlerdeniz, o nedenle adaletin mızrağı iyi işlemeli.
Bu nedenle; Son yerel seçimlerde belediye olmuş yakın-komşu bir ilçe örneğini evrensel değerlere geleneksel bir yorum katmak açısından sütunlarımıza taşıyoruz.
“Bu ilçede de bizdeki kadar yerel gazete var. Belediye başkanı bir pasajda yer tutarak, o yeri oda oda yerel gazetelerin emrine veriyor. Ayrıca elektriğini, suyunu, ısınmasını ödüyor. Üstelik her gazeteye birer bilgisayar armağan ediyor. Yılbaşında, Dini ve milli bayramlarda gazetelere bedeli altı yüz liradan az olmamak kaydıyla yarım sayfa tebrik ilanları veriyor. Yani belediye yerel gazetelerin sürekliliğinin garantisi oluvermiş komşuda. Ve bu belediye başkanı da iktidar partisinden seçilmiş bir başkan.” Kutluyoruz sayın başkanı.
Söz denizine demirledikse eğer, sararmış fotoğraflarda tanıdık yüzler armaya hiç gerek yok. Sızlanmadan ümit tazeleyerek çevremizdeki çağdaş görüşlü uygulama formlarından esinleneceğiz ve yine de Esenler için eseceğiz.
Yüzleşmekten kaçınarak hiçbir iş hakkınca olmaz…
ERDOĞAN AKSU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder